REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Regiunea Dobrogea, formată din Constanţa şi Tulcea, are şanse să devină realitate

Regiunea Dobrogea, formată din Constanţa şi Tulcea, are şanse să devină realitate

Replica API 14 iunie 2013 | 00:00 89

Vicepremierul Liviu Dragnea:

Vicepremierul Liviu Dragnea:

Procesul de regionalizare, susţinut şi promovat de Guvern, de premierul Victor Ponta încă din campania electorală, va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, aflat joi în Constanţa. Condiţia este aceea de revizuire a Constituţiei, a explicat Dragnea. "Ceea ce avem noi de făcut la minister, vom face în graficul stabilit. Dacă modificăm Constituţia apare noţiunea de regiune şi o putem înfiinţa prin lege. Dacă nu se modifică Constituţia, nu putem să înfiinţăm regiuni, pentru că nu le avem în Constituţie. În actuala Constituţie nu avem noţiunea de regiune", a declarat Dragnea.

Despre anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind referendumul, Dragnea a spus: "Este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum. Guvernul îl va organiza atunci când se va stabili data şi cetăţenii se vor pronunţa faţă de întrebările care vor fi puse. Nu văd de ce Parlamentul să se opună unui drept al preşedintelui". Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că Dobrogea se califică pentru a noua regiune pe harta României, formată doar din judeţele Constanţa şi Tulcea. "Nu este o decizie luată. Cel mai important criteriu pentru stabilirea formei unei regiuni reprezintă criteriul funcţionalităţii. De asemenea, în grupul de lucru academic pe care îl avem la Ministerul Dezvoltării, noi susţinem regiuni suficient de mari pentru a putea avea în interior: resurse naturale variate, pentru a putea genera mai multă dezvoltare, forţă de muncă pe cât mai multe specializări, cât mai puţină forţă de muncă non-agricolă", a declarat Dragnea. În viziunea reprezentantului Guvernului României, o regiune trebuie să cuprindă cât mai multe etnii, pentru a putea fi stimulate interacţiunile umane, interacţiunile sociale, importante pentru dezvoltare. "O regiune trebuie să cuprindă forme de relief care să o ajute să pună în comun potenţialul fiecărui forme de relief, fie că este câmpie, deal, munte. Să aibă suficientă ieşire la transportul naval şi maritim. Regiunea, punând la un loc toate aceste criterii, ar trebui să aibă în interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale, pentru a se dezvolta, fără să stea cu mâna întinsă la aparatul central pentru supravieţuire. De asemenea, pentru regiune sunt importante fluxurile", a spus Dragnea.

Dragnea: Portul Constanţa are o importanţă strategică incredibilă

Conform ministrului, Dobrogea îndeplineşte toate aceste criterii. "Mai mult decât atât, Portul Constanţa are o importanţă strategică incredibilă. Resursele pe care le aveţi în zonă sunt foarte mari. Ar avea toate şansele să devină o regiune de sine stătătoare. Nu este o decizie finală. Opinia mea şi a premierului este că mai bine măsurăm de o mie de ori şi atunci când facem conturul, să-l facem bine. Nu facem regiune pentru că avem noi un moft, ci facem regiune pentru ca această ţară să se dezvolte echilibrat şi să dăm şansa fiecărui cetăţean român să aibă acces la un nivel minim de civilizaţie şi servicii publice. Sigur că în municipiul Constanţa tot timpul cetăţenii de aici vor avea un nivel mai mare de civilizaţie decât cei din Târgu Măgurele de la mine, dar şi cei de la Târgu Măgurele au obligaţia să aibă acces la un nivel minim obligatoriu. Asta înseamnă să diminuăm diferenţele de dezvoltare. Niciodată nu o să ajungem egali, pentru că nu există aşa ceva în lume, dar diferenţele trebuie să fie foarte mici. Regionalizarea nu este un panaceu universal. Nu facem regiuni în ianuarie şi din ianuarie toate lucrurile sunt bune în România, dar dacă nu o facem atunci ţara asta nu are şanse să se modernizeze", a conchis Dragnea.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369