REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Regiunile dunărene şi maritime, în atenţia austriecilor

Regiunile dunărene şi maritime, în atenţia austriecilor

Replica API 28 noiembrie 2013 | 00:00 249

Făgădău: "O autostradă de centură a Mării Negre nu reprezintă un vis exotic al cuiva, sau o fantezie, ci este o necesitate"

Făgădău: "O autostradă de centură a Mării Negre nu reprezintă un vis exotic al cuiva, sau o fantezie, ci este o necesitate"

Autorităţile locale de la malul mării au avut oaspeţi de seamă miercuri, 27 noiembrie a.c. , cu ocazia semnării unui memorandum de înţelegere cu privire la stabilirea unei cooperări între Comunitatea de Lucru a Regiunilor Dunărene, reprezentată de Landul Austria Inferioară (inclusiv porturile dunărene) şi regiunile din vestul Mării Negre şi porturile sale. La întâlnire au participat Cristian Darie - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, Peter de Martin - Secretarul General al Comunităţii de Lucru a Regiunilor Dunării (A.R.G.E. Donaulaender) şi consilier al Senatului Oraşului Viena, Otto Schwetz - preşedinte al Coridorului de Transport VII Pan - European, al Dunării şi preşedinte al Grupului de Lucru Transport şi Navigaţie al A.R.G.E. Donaulaender.

Memorandumul de Înţelegere semnat miercuri, 27 noiembrie, în cadrul Prefecturii Constanţa, presupune facilitarea comerţului maritim internaţional. "Evenimentul de astăzi vine să urmeze pe cale firească ceea ce se întâmplă şi s-a întâmplat istoric de-a lungul Dunării şi pune în concordanţă necesităţile locale în contextul unei strategii regionale, un cadru care ne face să privim la proiecte nu doar din prisma localului", declară Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei. "Cred că regiunea noastră va avea o importantă contribuţie în acest memorandum, care nu se referă doar la proiecte pentru viitorul apropiat, ci la proiecte pe termen lung. Pe lângă România, Ucraina şi Bulgaria, şi Turcia este inclusă în acest memorandum, ca observator", adaugă acesta. Decebal Făgădău este de părere că este un moment important pentru oraşul nostru, de ceea şi avem nevoie de strategii bine puse la punct: "Am folosit acest prilej pentru a le aminti oamenilor că o autostradă de centură a Mării Negre nu reprezintă un vis exotic al cuiva, sau o fantezie, ci este o necesitate. Şi asta nu vine să o spună cineva din Local, ci vine cineva de la nivelul Uniunii Europene. Este extrem de importantă în momentul de faţă strategia locală, coroborată cu strategia regională şi cea naţională, sunt incluse şi au un impact corespondent în strategiile europene. Grupul de lucru este comun cu axele de transport al UE, astfel se recunoaşte zona noastră ca o zonă cu potenţial uriaş din punct de vedere al transportului multimodal". Comisia Europeană a agreat mereu ideea ca porturile din zona Mării Negre şi regiunile dunărene să coopereze între ele, în scopul facilitării comerţului internaţional şi a transporturilor, elemente esenţiale pentru dezvoltarea economică a regiunilor repective. Prin semnarea memorandumului, partenerii proiectului se angajează în îndeplinirea mai multor ţeluri: Autostrada de Centură a Mării Negre, autostrăzi maritime, dar şi de a convinge celelalte porturi dunărene şi turceşti de la Marea Neagră de a participa la acest memorandum. "Austria este o ţară fără ieşire la mare, şi pentru a avea acces la comerţul internaţional, are nevoie de porturi. De aici şi marea importanţă a Portului Constanţa, fiindcă prin intermediul Canalului Dunăre- Marea Neagră, Austria are legătură pe apă cu comerţul mondial. Şi se ştie că apa este într-adevăr, cel mai ecologic şi economic mijloc de transport", a spus Alexandru Capatu, reprezentantul Portului Constanţa la Viena. Se pare că austriecii au avut în gând acest proiect de mai mult timp: "Acesta a fost mereu unul dintre scopurile Austriei, de a se conecta cu regiunea maritimă" , declară austriacul Otto Schwetz. Următorul pas după semnarea memorandumului este realizarea unui studiu de fezabilitate care va dori să identifice atuurile şi necesităţile fiecărei zone semnatare a acestui memorandum. Studiu, ce va genera ideile pentru proiectele care vor fi necesare în viitorul apropiat, va fi finaţat de către Landul Austriei Inferioară.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367