rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu directorul Teatrului de Stat din Constanţa

Regizorul Erwin Şimşensohn: 'Iubesc oamenii, îmi place să creez povești, emoții și zâmbete'

Erwin Șimșensohn este originar din Piatra Neamț, are 39 de ani, este căsătorit și este tatăl a doi copii. A absolvit Academia de Studii Economice dar și Regie de Teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A colaborat, între altele, cu Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani, Teatrul "Fani Tardini" din Galaţi, Teatrul "Maria Filotti" din Brăila şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Într-un interviu acordat pentru Replica de Constanța, regizorul Erwin Şimşensohn a relatat cum a debutat în teatru, cu ce probleme s-a confruntat de-a lungul anilor și cum a ajuns să fie director al Teatrului de Stat din Constanța.

Reporter: Cum a debutat pentru dumneavoastră povestea cu teatrul și cum ați ajuns să fiți regizor?

Erwin Şimşensohn: Am făcut teatru încă din gimnaziu, în Piatra Neamț, unde m-am nascut și am crescut. În liceu am înființat o trupă de teatru în limba engleză, dezvoltam deja o pasiune foarte puternică și atunci mi-am dat seama ce vreau să fac. Este adevărat, decizia reală și definitivă am luat-o de abia în clasa a 12-a cu o lună înainte de BAC. Apoi, am absolvit Facultatea de Teatru, am terminat Regia de Teatru, sunt regizor. Ulterior am avut o pauză de 10 ani în care am muncit în alte domenii. Între timp am absolvit și Academia de Studii Europene. Sunt licențiat în relații economice internaționale. Deci, după zece ani m-am reapucat de teatru și de atunci m-am ținut serios de acest lucru.

Reporter: Când ați ajuns în Constanța, cine v-a convins și ce v-a făcut să rămâneți aici?

Erwin Şimşensohn: Inițial, am fost chemat la o întâlnire cu domnul președinte care m-a întrebat dacă aș fi interesat să fiu director interimar în Teatrul de Stat Constanța. Este adevărat, că sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă managementul instituțiilor de cultură cât și de administrația culturală. Când am primit invitația, mi s-a părut o miză foarte importantă înțelegând ce se întâmplă în teatrul din Constanța. Am studiat foarte bine situația actuală a teatrului dar și istoria și ce s-a întâmplat în ultimii 15-20 ani și apoi am acceptat invitația de a veni director interimar. Mai târziu, postul a fost scos la concurs și, după o discuție cu familia și prietenii, am luat decizia că este momentul oportun și că îmi doresc să fac acest lucru. Cred că pot să contribui mult la dezvoltarea acestei instituții și mi-ar plăcea să văd o viață culturală în Constanța. M-am înscris la concurs și așa am câștigat postul de Director General al Teatrului de Stat Constanța.

Reporter: Are cumva vreo legatură punerea dumneavoastră în funcție cu apartenența dumneavoastră politică? S-a speculat foarte mult că sunteți simpatizant PSD, ce ne puteți spune?

Erwin Şimşensohn: Nu, nu are nici o legătură. Nu fac politică, nu sunt membru al niciunui partid politic și nici măcar simpatizant al vreunui partid. Dimpotrivă, eu am avut o activitate, nu neaparat politică, ci una de administrație culturală. Am fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii, numit în noiembrie 2015 până în iunie 2016 în guvernul Cioloș. În acest context, chiar m-a mirat că am fost invitat de Președintele Consiliului Județean, membru PSD, eu având în C.V. atașată această apartenență în guvernul Cioloș. Am fost impresionat și am apreciat foarte mult faptul că nu a fost o decizie politică și că nu s-a ținut cont de acest lucru. Sunt de părere că este foarte important ca teatrul să stea departe de politică și invers.

Reporter: Constanța este o multiculturală, dar... v-ați confruntat cumva cu reacții antisemite?

Erwin Şimşensohn: Nu, în oraș nu. M-am confruntat cu aceste lucruri doar în momentele în care presa a relatat numirea mea în anumite funcții. Apărând pe unele forumuri de comentarii la acele știri, acei indivizi care sunt abonați permanenți ale comentariilor rasiste, xenofobe, anti semite și de orice tip. Acei gardieni ai românismului care stau de pază și au grijă să nu fie cineva cu prea multe consoane în nume, director la o instituție românească, cei care cred că nu poți să conduci o instituție aici în România decât dacă te numești Ionescu sau Popescu. Din fericire sunt cazuri foarte rare și cred că multiculturalitatea Constanței a făcut ca oamenii să înțeleagă că această diversitate aduce bogăție pentru un oraș.

Reporter: Ce împliniri și satisfacții vă aduce activitatea de regizor?

Erwin Şimşensohn: În acest sens, pot spune că mă consider un om foarte norocos. Iubesc ceea ce fac și atunci când ajungi să câștigi din ceea te pasionează nici nu simți că muncești. Sunt momente când am pauză și abia aștept să reîncep un proiect. Iubesc oamenii, îmi place să creez povești, emoții și zâmbete. Este foarte important, ca regizor să înțelegi că trebuie să creezi un întreg ansamblu de reacții emoționale și intelectuale.

Reporter: În această carieră ați întâmpinat și probleme sau nerealizări? Dacă da, care ar fi acelea?

Erwin Şimşensohn: Nu exisă regizor care să nu aibe nerealizări, pentru că se întâmplă să termini un spectacol și să ai o senzație de insatisfacție și să te gândești că ai fi putut să faci altfel. Alte probleme mai sunt și birocrația sau sistemul bugetar public. Însă ceea ce contează este ca zona administrativă să nu afecteze actul artistic. Teatrul are un rol extrem de important pentru o comunitate și nu trebuie afectat.

Reporter: Aveți un spectacol de suflet? Care ar fi acela?

Erwin Şimşensohn: Am mai multe spectacole de suflet însă cel mai important este cel cu care am revenit în teatru ”Yentl” realizat la Teatrul Evreiesc de Stat.

Reporter: Care este relația dintre dumneavoastră și colegii dumneavoastră?

Erwin Şimşensohn: Eu spun că este una bună. Este dificil să construiești relații interumane noi însă eu cred că am această abilitate, de a creea relații cu ceilalți. Este greu, așa este, atunci când ești director, trebuie să fii pe de o parte ferm, să înțelegi că ești un om care trebuie să ia o decizie, fie ea și dură atunci când trebuie, dar în același timp trebuie să te gândești că lucrezi cu oameni, iar în special într-o instituție de cultură oamenii sunt sensibili, sunt fragili, au personalități dificile și atunci cred că e important să fii și un bun psiholog cu ei. Sper că voi consolida în timp această relație și să aplanez conflictele existente și să creez un adevărat spirit de echipă deoarece toti avem aceiași dorință și același interes, să facem spectacole de succes.

Reporter: Ați păstrat aceeași echipă, a vechiului manager?

Erwin Şimşensohn: În mare măsură suntem aceiași oameni, însă am modificat organigrama. Am desființat postul de director artistic deoarece este unul inutil în contextul în care managerul este cel care își asuma programul managerial, cel care propune strategii, proiecte și programele artistice. Am facut acest lucru în contextul în care conform legii date în anul 2013, managerul trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul de activitate, astfel, ne mai fiind nevoie de un director artistic.

Reporter: Ce surprize aveți pentru noi în viitorul apropiat?

Erwin Şimşensohn: O să avem o stagiune bogată, cred eu. Am avut premiera cu ”Memoria apei”, un spectacol foarte frumos, cu o poveste emoționantă a trei surori ce se reîntâlnesc în momentul în care le moare mama, redescoperind sentimente comune. Pe 1, 2 și 3 noiembrie realizăm următoarea premieră, care este un horror-love story. Va fi un spectacol care va atrage foarte mulți tineri și îmi doresc acest lucru. Este un spectacol extrem de deosebit, intitulat ”Lasă-mă să intru” fiind o adaptare a unui roman suedez. Trebuie să spun și faptul că am participat la foarte multe evenimente, cum sunt: am deschis festivalul de la Tulcea cu spectacolul ”Memoria apei”, apoi am mers la Râmnicu Vâlcea la un festival dedicat centenarului cu ”Jurnal de România–Constanța”, am fost la Festivalul Național de Comedie de la Galați unde am primit și premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Mirela Pană, săptămâna următoare plecăm la Bruxelle unde participăm la Festivalul Europalia cu spectacolul ”Jurnal de România-Constanța”, după care mergem la Pitești și apoi la Ploiești.

Diana BERECHET, Loredana MIHAI

vineri, 18 octombrie 20191253
Comentarii

200Coleg. Da frumos?(24 oct 06:07)
Da pupi in cur psdul si pe tutuianu maxim
192doru(18 oct 18:59)
Eu nu am incredere in oamenii roscati. In ce categorie voi fi bagat daca nu xenofob sau rasist? Asta joaca cartea antisemitismului ca intotdeauna e castigatoare
920constanteanu(18 oct 13:17)
Bun venit in orasul nostru si mult succes in tot ce veti face in continuare! Omul sfinteste locul!.Faptul ca aveti expertiza in domeniu va recomanda din plin! Constanta este multiculturala si avea nevoie de oameni care sa o inteleaga! Succes!
196Sica(18 oct 08:27)
Te-ai cuplat cu vitcu amatoarea
186eugen(18 oct 08:27)
originar din piatra neamt? Se vede. Si ce nume de moldovean autentic are
207jidane,(18 oct 06:15)
pe tine nu te intereseaza decat banii de la buget !
mai mult...Replica
2 iun 00:00ReplicaPolițiștii locali din Constanța, prinși cu pantalonii în vine la prostituatele de pe variantă! VIDEO

Un echipaj al Poliției Locale Constanța a fost surprins la prostituate, pe varianta Aurel Vlaicu. Și, nu se aflau în...45

2 iun 00:00ReplicaVDT Construct Impex şi-a tras PUD-ul din Palazu prin mangle ‚legale’37
2 iun 00:11ReplicaȚuțuianu și Făgădău NU sunt siguri că vor mai prinde un mandat!68
2 iun 00:00ReplicaZoom Beach și-a redeschis porțile: sală de forță și multe noutăți! VIDEO

Administratorul segmentului de plaja Zoom Beach, Ioan Picu, s-a dovedit a fi un adevărat întreprinzător. Astfel, din...75

2 iun 00:00ReplicaRĂZBOIUL TOTAL dintre Bola şi beach baruri se amplifică!73
2 iun 00:00ReplicaDOSARUL ‘NAȘILOR’ din CFR a ajuns la Constanța: MITĂ RECUNOSCUTĂ!36
2 iun 23:45ReplicaVIDEO! FETIȚELE NU se lasă nici pe ploaie de MESERIE!

„Fetițele vesele” au reapărut pe șosele după această lungă perioadă de Stare de Urgență. Grupuri de câte 2...57

2 iun 00:00ReplicaSfârșitul stării de urgență, începutul masacrului pe șosele46
2 iun 00:00ReplicaLocatarii care subînchiriau locuințele ANL, evacuați33
2 iun 00:00ReplicaPolițist LOVIT cu capul în GURĂ de un 'boschetar'!

Incident în trafic, încheiat cu agresarea unui polițist. După ce a lovit cu piciorul portiera dreapta spate a unui...45

2 iun 00:00ReplicaCinematograful din Hârșova, lăsat în paragină de actualul proprietar32
2 iun 00:00ReplicaAsociația Elevilor: Școlile din județul Constanța, în topul rușinii39
Vremea
14.6°14.1° - 14.6° luni, 1 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 72%
Vânt: 2.87 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 iun 00:00SportFederaţia Română de Şah organizează un Campionat Naţional online

Federaţia Română de Şah organizează începând de luni un Campionat Naţional online, sub forma a două turnee,...10

2 iun 00:00SportNadal condiţionează participarea sa la Roland Garros de situaţia sanitară

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, numărul 2 mondial, va participa la turneul de la Roland Garros, în luna...14

2 iun 00:00SportFotbal - LaLiga revine din 11 iunie

13 iunie - Espanyol - Alaves (13:00), Celta Vigo - Villarreal (17:00), Leganes - Valladolid (19:30) şi Mallorca - FC...16

2 iun 00:00SportReal Madrid a revenit la antrenamente ca echipă după 81 de zile

Real Madrid s-a întors la antrenamente ca echipă la baza sa sportivă după o pauză de 81 de zile, datorată...23

Local
2 iun 19:53LocalIncendiu la Jurilovca, stins de pompieri după 15 ore

Luni, în jurul orei 18:00, pompierii Stației de pompieri Babadag au fost solicitați să intervină în zona...494

2 iun 19:53LocalFemeie AGRESATĂ de SOȚ, în Constanța!

Polițiștii din cadrul Secției 2, la data de 31 mai a.c., în jurul orei 16.00, au fost sesizați de către o femeie...690

2 iun 19:56LocalVara debutează cu ploi torențiale

563

2 iun 22:30LocalAccident rutier în apropiere de Turcoaia

În după-amiaza zilei de 1 iunie a.c., un bărbat de 61 de ani, din Măcin, în timp ce conducea un auto pe DJ222 (în...724

2 iun 22:31LocalAccidente rutiere produse de șoferi BEȚI, în Vama Veche și pe șoseaua Mangaliei

Polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 30 mai a.c., în jurul orei 21.20, au identificat un...1287

2 iun 19:54LocalALCOOLEMII RECORD la VOLAN, la Constanța, în weekend!

Polițiștii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 29 mai a.c., în jurul orei 21.00, au identificat un...946

2 iun 19:52LocalAccident rutier în Constanţa: O femeie a fost accidentată pe trecerea de pietoni

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi luni, 1 iunie, să intervină la un accident rutier în Municipiul...758

2 iun 19:52LocalAccident rutier în municipiul Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați luni, 1 iunie a.c., să intervină la un accident rutier în...546

2 iun 19:52LocalNoi măsuri de protecţie impuse de către autorităţi pentru accesul la terase şi plaje, din 1 iunie

527

Politică
2 iun 00:00PoliticăCioloş: PSD dă dovadă de ipocrizie când cere demisia Guvernului

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, susţine că PSD dă dovadă de "ipocrizie" când cere demisia Guvernului pentru că...35

2 iun 00:00PoliticăMarian Oprişan a rămas fără permisul de conducere, la trei ani după ce a condus cu 191 de km/h

Marian Oprişan a rămas fără permisul de conducere la trei ani de la producerea contravenției. Preşedintele...34

2 iun 00:00PoliticăRomașcanu (PSD): Orban a probat prima și ultima mască produsă la Romarm. Cea mai scumpă, de un milion de euro

29

Interviuri
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5373

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3757

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

3345

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5359

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7446

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

3384

Monden
2 iun 00:00MondenClint Eastwood a împlinit 90 de ani. A fost pasional şi aspru cu femeile. Ce spun cuceririle din viaţa lui

Pe 31 mai, legenda hollywoodiană a marcat nouă decenii de viaţă, care, dincolo de succesul profesional, poartă un...29

2 iun 00:00MondenAdevăratul motiv pentru care designerul Karl Lagerfeld purta mereu ochelari de soare

Supranumit şi Kaiser, designerul de origine germană nu se despărţea niciodată de accesoriul său de preţ,...32

2 iun 00:00MondenViaţa controversată a celebrei Marilyn Monroe. Starul ar fi împlinit acum 94 de ani

30

2 iun 00:00MondenGerard Butler și iubita lui încalcă regulile și se distrează la plajă. Cum au fost surprinși cei doi

Gerard Butler și iubita lui au petrecut o zi la plajă, în ciuda restricțiilor impuse de autorități. Cei doi au...32

2 iun 00:00MondenJennifer Lopez se face patroană de club de baseball

Jennifer Lopez, de 50 de ani, știe să facă bani și în afara scenei. Cântăreața care are o avere de 400 de...29

2 iun 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a sărbătoreşte ieşirea din izolare printr-o plimbare cu calul

27

Mapamond
2 iun 00:00MapamondNoi măsuri de relaxare a restricţiilor la Moscova, în pofida creşterii numărului de cazuri de COVID-19

Capitala rusă a intrat luni într-o nouă etapă de relaxare a măsurilor, decretate în urmă cu două luni pentru a...30

2 iun 00:00MapamondCongo - Nouă epidemie de Ebola în nord-vestul ţării

Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat luni un nou focar de Ebola la Mbandaka, (nord-vestul ţări), în timp...31

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: În Iran s-au înregistrat 3.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, un record începând din 1 aprilie

30

2 iun 00:00MapamondMăsuri de relaxare: Barurile se redeschid în Finlanda şi Norvegia, cafenelele şi restaurantele în Olanda

După două luni de la închiderea lor în contextul pandemiei de coronavirus, barurile se redeschid luni în Finlanda...33

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de cazuri de infectare în America Latină şi în Caraibe

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a depăşit duminică un milion în America Latină şi...28

2 iun 00:00MapamondCoronavirus: Germania a înregistrat 333 noi cazuri de coronavirus şi 11 decese în ultimele 24 de ore

30

Sănătate
2 iun 00:00SănătateLeziunile pulmonare cauzate de țigările electronice seamănă cu arsurile chimice

În timp ce dispozitivele electronice pe bază de tutun sunt din ce in ce mai populare, promovându-se ca o alternativă...29

2 iun 00:00SănătateStudiu: Legătura dintre bacterii și boala celiacă

Expunerea la bacterii reprezintă un potențial factor de risc, din categoria factorilor de mediu, în dezvoltarea bolii...29

2 iun 00:00SănătateUleiul de pește, util în insuficiența cardiacă

29

2 iun 00:00SănătateStudiu: O singură doză de vaccin anti-HPV oferă protecție împotriva cancerului de col uterin

Un nou studiu arată că o doză de vaccin HPV poate preveni infecția cu acest virus care poate duce la apariția...32

2 iun 00:00SănătatePoluarea aerului: risc de schizofrenie și de osteoporoză

Studii recente au arătat că poluarea aerului prezintă un risc major pentru sănătate, din cauza diverselor patologii...29

2 iun 00:00SănătateStudiu: Putem încărunți din cauza stresului?

30

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT