REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reguli de morală şi vestimentaţie pentru profesori, amenzi pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală

Reguli de morală şi vestimentaţie pentru profesori, amenzi pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală

Replica API 8 septembrie 2014 | 00:00 125

Proiect pus în dezbatere publică:

Proiect pus în dezbatere publică:

Noul an şcolar 2014-2015 va debuta cu o serie de schimbări, Ministerul Educaţiei impunând reguli stricte de morală şi vestimentaţie pentru profesori, înfiinţarea unor comisii pentru combaterea violenţei, dar şi o serie de reglementări în ceea ce priveşte exmatricularea elevilor şi sancţionarea părinţilor. Regulamentulul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerului Educaţiei, prevede printre altele că profesorilor le este interzis să desfăşoare acţiuni care pot afecta viaţa intimă, privată şi familială a elevilor.

Alte condiţii care trebuie îndeplinite de profesorii din preuniversitar sunt să aibă studiile cerute de postul ocupat, să fie apţi din punct de vedere medical şi capabili să relaţioneze cu elevii şi parinţii. Cum profesorii deja au revenit în unităţile de învăţămât înaintea elevilor, unii directori din Constanţa s-au grăbit să le atragă atenţia subalternilor cu privire la proiect, pentru a evita posibile neplăceri. Conform proiectului, la nivelul fiecarei unităţi şcolare va funcţiona Comisia pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Mediul Şcolar cu privire la reducerea fenomenului de violenţă. O altă comisie care se va institui în unităţile de învăţământ preuniversitar va fi pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii, care are ca scop printre altele combaterea discriminărilor şi prevenirea fenomenului de segregare. Proiectul mai prevede ca beneficiarii primari ai educaţiei au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. Elevii şi tinerii din sistemul de învăţământ de stat, particular şi confesional autorizat/ acreditat, care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora prin observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/ bursă profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară de la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală sau din altă unitate de învăţământ preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea. Exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar şi în acelaşi an de studiu, exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar, exmatriculare din toate unităţile de învăţământ preuniversitar, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp. Părintele sau tutorele legal instituit care nu asigură şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu, poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 de lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614