REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reguli de respectat în dietă, pentru stimularea fertilității la femei

Reguli de respectat în dietă, pentru stimularea fertilității la femei

Replica API 24 iulie 2020 | 00:00 900

Îți dorești să rămâi însărcinată cât mai repede, însă fertilizarea ovulului nu are succes? Există câteva modalități naturale prin care poți stimula fertilitatea, care te vor ajută să concepi un bebeluș mai repede.

De fapt, schimbările pe care le faci înainte de concepție în alimentația ta și în stilul de viață pot să stimuleze fertilitatea cu până la 69%, arată un studiu. În cadrul acestuia, oamenii de știință au urmărit 17.544 de femei, cu un istoric medical de infertilitate, pe măsură ce acestea încercau să rămână însărcinate. Rezultatele au arătat că respectarea unui tipar asociat unei "diete pentru fertilitate" a fost asociat cu un risc mai mic de infertilitate cauzată de tulburări ale ovulației. O combinație de 5 sau mai mult de 5 factori de risc scăzut asociați cu stilul de viață sănătos (printre care dietă, controlul greutății și activitatea fizică) au fost asociați cu un risc cu 69% mai mic de infertilitate, scrie doc.ro.

Iată ce poți schimbă în dieta ta, pentru a stimula fertilitatea:

Mănâncă alimente care sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții precum acidul folic și zincul pot îmbunătăți fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați, arată un studiu (2). În ceea ce privește reproducerea, la femei, acidul folic este important pentru calitatea ovocitelor (ovulelor) și pentru măturarea lor, este important în ceea ce privește implantarea, dezvoltarea fetală și dezvoltarea organelor bebelușului, cât și în tot ce ține de modul în care sunt dispuse ovulele pe placentă. La femei, același studiu arată că zincul joacă un rol în dezvoltarea sexuală, în ovulație și în ciclul mentrual.

Alimentele precum fructele, legumele, nucile și cerealele (granele) sunt bogate în antioxidanți benefici, precum vitaminele C și E, acid folic, betacaroten și luteină.

Mănâncă mai mult la micul dejun

Experții spun că, dacă la micul dejun mănânci substanțial, acest lucru te-ar ajută dacă ai probleme de tipul infertilității. Un studiu (3) a arătat că prin consumarea unor cantități mai mari de mâncare la micul dejun se pot îmbunătăți efectele hormonale ale sindromului de ovare polichistice, o cauza majoră a infertilității.

În cazul femeilor normoponderale care sufereau de sindromul ovarelor polichistice, faptul că au mâncat cea mai mare parte a caloriilor la micul dejun le-a redus nivelul insulinei cu până la 8%, iar nivelul testosteronului cu până la 50%. Nivelurile mari ale insulinei și ale testosteronului pot contribui la infertilitate, arată același studiu.

Evita grăsimile trans

Este important, pentru a-ți stimula fertilitatea, să mănânci grăsimi sănătoase în fiecare zi. Însă grăsimile trans ("rele") sunt asociate cu un risc crescut de infertilitate de cauza ovulatorie (dereglările de ovulație), din cauza efectelor negative pe care le au aceste grăsimi asupra sensibilității la insulină.

Grăsimile trans se găsesc frecvent în uleiurile vegetale hidrogenate și sunt, de regulă, prezente în unele margarine, în alimentele prăjite, în produsele procesate și în produsele de patiserie.

Redu carbohidrații simpli

Adoptarea unei diete low-carb (una săracă în carbohidrați) este în general recomandată pentru femeile care sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice. Dietele care au un conținut mic de carbohidrați te pot ajută să îți menții greutatea normală, să reduci nivelul de insulină și tot ele încurajează scăderea în greutate. Toate aceste beneficii vin la pachet cu reglarea menstruației, arată numeroase studii.

De exemplu, un mare studiu observațional a descoperit că, pe măsură ce aportul de carbohidrați simpli a crescut, riscul de infertilitate a crescut și el. În același studiu (4), femeile care au mâncat mai mulți carbohidrați (nu ne referim aici la carbohidrații complecși, adică cei "buni") au avut un risc cu 78% mai mare de a suferi de infertilitate cauzată de dereglările de ovulație, în comparație cu femeile care au avut o dietă mai săracă în carbohidrați simpli.

Mănâncă mai multe fibre

Fibrele îți ajută organismul să scape de excesul de hormoni și tot ele ajută la menținerea unui echilibru în ceea ce privește glucoză (zahărul) din sânge. Exemple de alimente bogate în fibre sunt cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea boabe. Anumite tipuri de fibre pot ajută la eliminarea excesului de estrogen.

Un studiu (4) a arătat că un consum de peste 10 grame de fibre din cereale, pe zi, a fost asociat cu un risc cu 44% mai mic de infertilitate de cauza ovulatorie în rândul femeilor cu vârste peste 32 de ani.

Acestea sunt doar câteva reguli de bază, însă tot în ceea ce privește stimularea fertilității, te-ar ajută și: înlocuirea proteinelor de origine animală (carnea, peștele și ouăle) cu proteine de origine vegetală (fasolea boabe, nucile și semințele); consumul mai mare de produse lactate bogate în grăsimi, pentru că acestea scad riscul de infertilitate; renunțarea la cofeină, pentru că substanță poate afecta în mod negativ fertilitatea femeilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614