REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Reguli pentru un somn odihnitor, fără să iei medicamente

Reguli pentru un somn odihnitor, fără să iei medicamente

Replica API 18 mai 2021 | 00:00 749

Insomnia este una dintre cele mai grave și neplăcute afecțiuni, cu efecte nocive asupra întregului organism. Poate fi, însă, tratată și cu remedii naturale sau cu mici schimbări ce țin de stilul de viață.

Insomnia îți poate afecta nu doar sănătatea (prin scăderea imunității și slăbirea funcțiilor organismului că urmare a privării de somn). Ea te afectează și pe plan psihologic - dacă observi că ești mereu prost dispusă, stresată, te sperii ușori și te temi de orice. Nu suporți zgomotele puternice, te enervezi din lucruri mărunte și nu mai poți lucra la fel de bine că înainte. Dacă fiecare noapte e dificilă și dimineață te trezești obosită după prea puține ore de somn, trebuie să știi că poți introduce în viață ta câteva modificări care pot remedia insomnia, scrie doc.ro.

Dacă problema ta nu are la baza o afecțiune gravă, îți recomandăm să încerci sfaturile noastre înainte de a recurge la medicamente. Dacă insomnia durează, însă, mai mult de o luna de zile, discuta neapărat cu un medic.

Ritualul de seară este esențial

Când vine vorba despre copii, toată lumea ne recomandă că seară să le citim înainte de culcare, că să adoarmă mai ușor. Ce nu știm este că un astfel de ritual ne poate ajută și pe noi, adulții.

Nu contează ce activități alegi înainte de a te bagă în pat, contează că în fiecare seară să te relaxezi, să încetinești ritmul, să îți pregătești organismul să între în starea de repaus. Poți face o baie cu spumă și uleiuri aromatice, poți citi sau ascultă muzică relaxantă, le poți citi povești copiilor sau poți urmă una dintre pasiunile tale: pictură, lucrul manual, etc.

Ceaiurile calmante te pot ajuta

Poți include în ritualul de seară și o infuzie din plante, pe care să o bei cu o ora înainte de culcare. Cele mai eficiente sunt lavandă, mușețelul și ceaiul de tei. Prepară infuzia dintr-o linguriță de frunze uscate și apă fierbinte. Bea ceaiul în liniște, fără să alergi prin casă ocupându-te de treburi restante. Așază-te pe canapea sau pe un fotoliu confortabil, bucură-te de aromă ceaiului și savurează-l.

Doar gânduri plăcute înainte de culcare

Pe lângă odihnirea corpului, e important să îți odihnești și mintea, că să poți induce corect starea de somn. Nu te gândi înainte de culcare la probleme, la certuri sau discuții neplăcute, care te pot agită sau întrista. Încearcă să te gândești la momente frumoase, glumește cu partenerul de viață sau cu copiii, citește revista ta preferată sau urmărește un film.

Aceeași oră de culcare și de trezire

Organismul nostru are abilitatea de a lucra că un ceas. Probabil ai observat că, atunci când te odihnești suficient, te trezești aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi, chiar și fără alarmă. Sau că dacă ai aproximativ aceleași ore de masă zilnic, ţi se face foame mereu în acel interval. Și asta fiindcă ne obișnuim cu o rutină, care include inclusiv ora de culcare și cea de trezire.

Indiferent de modificările din programul tău și al familiei tale, încearcă să adormi și să te trezești zilnic la aceeași oră. Discută cu partenerul și copiii, confruntați programele tuturor și alegeți un interval care să va ofere suficientă odihnă, dar și timp petrecut împreună.

Fără telefon sau televizor cu 20 de minute înainte de culcare

Studiile au dovedit că lumina aparatelor electronice poate întârzia inducerea stării de somn. Biologic, suntem obișnuiți să dormim atunci când este întuneric și liniște. Așa că înainte de culcare trebuie să reduci lumina din camera, să oprești televizorul, să nu mai folosești telefonul mobil și să alegi activități relaxante.

Ginsengul te poate ajuta

Cere sfatul medicului tău și alegeți împreună un supliment alimentar ce conține și ginseng, pentru că acesta te va ajuta să dormi mai bine. Rădăcina de ginseng a fost folosită în țările orientale, în medicină tradițională, că sedativ. Oamenii de știință au raportat că administrarea extractului de ginseng roșu a sporit somnul REM (definit prin mișcarea rapidă a ochilor) și somnul NREM (non REM), în studiile efectuate pe animale.

Cercetătorii din Republica Coreea și-au propus să investigheze cum poate extractul de ginseng roșu să afecteze tiparele de somn ale oamenilor. În cadrul studiului coreean, voluntarilor li s-a administrat pe cale orală 1500 mg extract de ginseng roșu, de trei ori pe zi, pe o perioada de 7 zile. Rezultatele au fost următoarele: s-a constatat că timpul total în care voluntarii au fost treji a fost semnificativ redus și că eficacitatea somnului a înregistrat o creștere după ce li s-a administrat ginsengul roșu. Din aceste rezultate, cercetătorii au spus că extractul de ginseng roșu ar putea îmbunătăți calitatea somnului.

Alte acțiuni benefice ale ginsengului (Panax ginseng): îmbunătățește vitalitatea mentală și fizică, alina insomnia, extenuarea fizică și tensiunea nervoasă, este tonic, este o plantă adaptogenă (ajută organismul să se adapteze stresului), stimulează sistemul imunitar. Totodată, ginsengul stimulează capacitatea de învățare, iar suplimentele cu această plantă pot fi luate în perioadele stresante, în perioadele de recuperare, în caz de oboseală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102