REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă sau nu?

Reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă sau nu?

Replica API 21 noiembrie 2020 | 00:00 1390

În prezent, există numeroase informații contradictorii cu privire la reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, iar, deși există numeroase studii în curs de desfășurare cu privire la acest aspect, cercetătorii sunt de părere că acest fenomen este posibil.

Într-adevăr, se poate ca o persoană infectată, la un moment dat cu noul coronavirus, să îl poată recontracta. De asemenea, chiar dacă simptomele nu sunt la fel de severe ca la prima infectare, virusul tot poate fi răspândit mai departe, către alte persoane. Acest aspect devine cu atât mai tulburător pe perioada sezonului rece, când gripa și răceala își reintră în drepturi, iar boala COVID-19 poate fi ușor confundată cu acestea. Din acest motiv, testarea devine necesară, în cazul prezenței simptomelor de infecție respiratorie, pentru a se putea lua măsurile necesare de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2, citează doc.ro.

Este posibilă reinfectarea cu aceeași tulpină a virusului SARS-CoV-2?

Oamenii de știință susțin că reinfectarea este posibilă. Potrivit mai multor cercetări efectuate pe alte virusuri respiratorii, similar cu noul coronavirus, reinfectarea cu aceeași tulpină virală se poate întâmpla. De asemenea, se cunoaște faptul că există cel puțin o mutație majoră a virusului responsabil pentru boala COVID-19. Din acest motiv, chiar dacă te-ai infectat, deja, o dată cu virusul SARS-CoV-2, riscul de a te reinfecta există, așadar este important să îți iei toate măsurile de siguranță, chiar și după ce te-ai vindecat.

În schimb, dacă reinfectarea cu aceeași tulpină a virusului se produce, șansele să se manifeste la fel de puternic ca prima data sunt scăzute, în cazul în care ai manifestat simptome severe. Din cercetările efectuate până în prezent, reinfectarea vine la pachet cu simptome mai puțin pregnante, deoarece sistemul imunitar a dezvoltat, deja, o serie de anticorpi împotriva virusului.

Dar, în acest caz, riscurile persoanei infectate intervin pe plan secundar. Marea preocupare a oamenilor de știință se îndreaptă către cei cu care intră în contact persoana reinfectată, deoarece riscul de contagiere este la fel de ridicat ca la prima infectare. Pe scurt, te poți infecta de două ori și poți fi asimptomatic la a doua infectare, dar poți, în continuare, purta și transmite virusul către alte persoane, mai vulnerabile, din jurul tău. Acest fenomen este deosebit de periculos, deoarece o bună parte din populație nu cunoaște riscul reinfectării și, în acest caz, nu menține măsurile de siguranță necesare după ce s-a vindecat, punând în pericol persoanele apropiate.

Specialiștii sunt de părere că reinfectarea va deveni mult mai des întâlnită decât ne-am putea imagina acum, motiv pentru care se încurajează informarea populației largi cu privire la acest risc, pentru a micșora impactul fenomenului reinfectării.

Câte tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt cunoscute în prezent?

În prezent se cunosc 2 tulpini majore ale virusului responsabil pentru boala COVID-19, diferențiate printr-o singură mutație la nivelul unei proteine, care prezintă, momentan, o semnificație biologică neclară. Cercetătorii sunt de părere că una dintre mutațiile virusului a cauzat răspândirea accelerate a acestuia, dar în momentul de față nu există suficiente dovezi care să ateste acest lucru.

Cu alte cuvinte, se cunoaște faptul că mutațiile virusului există, dar nu se știe în ce măsură și cu ce viteză acestea se produc și cum pot aceste mutații contribui la fenomenul de reinfectare.

Mutațiile noului coronavirus se produc la fel ca în cazul virusului responsabil pentru gripă? În acest caz, un vaccin anti COVID-19 poate funcționa pe un spectru mai mare de tulpini virale?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt, momentan, incerte. Se știe că mutațiile la nivelul coronavirusurilor se produc, dar dacă se produc în mod similar cu cele ale virusului gripal, încă nu se cunoaște cu exactitate. Un motiv pentru care oamenii se infectează cu virusul gripal, an de an, este că mutațiile acestui virus sunt foarte mici, deci mai ușor de controlat. De aceea, pentru a preveni îmbolnăvirea de gripă, se încurajează vaccinarea populației. Virusurile respiratorii, precum virusul gripal și SARS-CoV-2, infectează suprafețele mucoase. Acestea nu invadează organismul la fel ca meningita, rubeola sau alte boli virale.

Sistemul imunitar face o treabă foarte bună în sterilizarea organismelor care pătrund în fluxul sangvin, dar, în ceea ce privește virusurile care rămân la nivelul mucoasei, acesta nu poate acționa la fel de eficient. Din acest motiv, vaccinul este foarte important.

De asemenea, prevenirea îmbolnăvirii este la fel de importantă, pentru că, chiar și în cazul infectării, simptomele pot fi mai puțin severe și mai ușor de gestionat. În acest sens acționează și vaccinurile. Așadar, precum vaccinul antigripal ajută la reducerea severității infecțiilor viitoare, un vaccine anti COVID-19 poate reduce considerabil și eficient severitatea bolii.

Este adevărat că reinfectarea este posibilă, dar puțin probabilă?

Din păcate, nu. În primul rând, virusul nu afectează la fel pe toată lumea. În al doilea rând, nu există cale de a ști cum va răspunde sistemul imunitar al individului la reinfectare și ce complicații pot apărea. De asemenea, cunoștințele acumulate până în prezent despre noul coronavirus sunt, încă, puse la îndoială. De aceea este bine să acționăm în mod preventiv, pentru că vorbim despre un virus extrem de nou, iar pentru a se putea discuta cu certitudine despre felul în care acesta acționează este nevoie de mai mult timp și de mai multă muncă de cercetare.

Chiar dacă, la începutul crizei sanitare, s-a observat o incidență mai crescută în rândul populației vârstnice și una aproape inexistentă în rândul copiilor, iată că, la momentul actual, există numeroase cazuri de copii și de tineri infectați. În aceeași măsură, persoanele tinere nu suferă, de regulă, de complicații severe ale bolii, însă acest lucru nu este imposibil și s-au semnalat cazuri de tineri care au fost răpuși de boală.

Nu în ultimul rând, nu se cunosc ramificațiile pe termen lung ale bolii COVID-19. Persoanele infectate au fost integrate în mai multe studii pe termen lung, pentru a li se monitoriza parcursul, așadar, în ceea ce privește un răspuns la această întrebare, urmează să îl aflăm în cursul mai multor ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218