REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Relu Fenechiu primeşte sentinţa în dosarul " Transformatorul"

Relu Fenechiu primeşte sentinţa în dosarul " Transformatorul"

Replica API 12 iulie 2013 | 00:00 185

Instanţa supremă este aşteptată să anunţe vineri decizia în dosarul "Transformatorul" al ministrului Relu Fenechiu, după ce, la ultimul termen, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pedeapsa maximă pentru acesta şi ceilalţi inculpaţi, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Decizia nu va fi una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

Joi, cu o zi înainte de anunţarea verdictului, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a remis presei un comunicat cu "informaţii relevante privind dosarul penal", în care susţine că "prin analizarea probelor aflate la dosarul cauzei rezultă, dincolo de orice dubiu, contrariul celor reţinute în rechizitoriu".

"La data de 10.07.2013 am depus concluzii scrise prin care am solicitat achitarea, pentru că, în esenţă nu a fost săvârşită nicio faptă penală, nu există prejudiciu, nu a existat nicio înţelegere, activitate de ajutor sau de înlesnire pentru săvârşirea vreunei fapte prevăzute de legea penală, astfel că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, nici ale faptei de abuz în serviciu, cu atât mai puţin cele ale vreunei forme a participaţiei la săvârşirea acestei infracţiuni", arată Fenechiu.

Completul care judecă dosarul "Transformatorul", formată din preşedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul din 4 iulie, toate probele şi excepţiile invocate de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi.

Judecătorii au respins o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocatul ministrului Transporturilor, prin care se arăta că ordonanţa de urgenţă a guvernului ce reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Magistraţii au respins, după ce iniţial au admis, şi audierea unui martor propus de avocaţii lui Petru Andronache, director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2005.

Totodată, a fost respinsă o cerere prin care se solicita instanţei să ceară Serviciului de probaţiune Iaşi să întocmească referate de evaluare în cazul celor judecaţi în acest dosar.

Tot la termenul din 4 iulie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut instanţei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Transformatorul" la pedepse cu închisoarea cu executare orientate spre maxim, pentru infracţiunile de care aceştia sunt acuzaţi pedeapsa maximă fiind de 15 ani.

De asemenea, procurorul DNA a solicitat ca inculpaţii să plătească despăgubiri civile. Astfel, procurorul a cerut ca Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

Reprezentantul DNA a mai cerut ca Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Procurorul a solicitat instanţei şi să menţină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

În ultimul său cuvânt, Relu Fenechiu a arătat că este "ponderat optimist" şi că părinţii săi sunt disperaţi că ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare. "Sunt ponderat optimist în ceea ce priveşte decizia pe care o veţi lua în acest dosar şi totodată sunt contrariat de acuzaţiile şi susţinerile procurorilor DNA. Trebuie să înţelegeţi că părinţii mei sunt disperaţi că voi fi condamnat la 15 ani de închisoare. Cum puteam eu să fac acele fapte alături de oameni pe care fie nu-i cunoaştem, fie îi văzusem odată sau de cel mult două ori în viaţă. (...) Nu pot să vă cer, dar sper că veţi consulta cu atenţie documentele depuse astăzi de avocaţii mei, privind situaţia acelor transformatoare, pentru că dacă o veţi face, veţi observa că nu puteţi decât să anulaţi rechizitoriul DNA", a spus Fenechiu.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, a arătat că, în toată perioada în care a făcut afaceri, nu a simţit că face ceva ilegal, că nu simte nici acum că ceea ce a făcut este ilegal. El s-a declarat nevinovat şi a lăsat decizia la latitudinea judecătorilor, la fel cum au făcut şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar.

Avocaţii au arătat pe rând că acuzaţiile DNA nu sunt probate, că toate transformatoarele şi componentele au fost utilizate şi folosite astfel că prejudiciul constatat de DNA nu există.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut instanţei achitarea lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de care sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie.

De asemenea, Mateuţ a cerut ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Relu Fenechiu şi ale lui Lucian Fenechiu.

Potrivit avocatului, în acest dosar nu sunt probe că Relu Fenechiu şi Lucian Fenechiu au avut o înţelegere cu foştii directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova trimişi în judecată.

Avocatul a precizat că Relu Fenechiu a fost văzut o dată sau de două ori în sediul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, prezenta acestuia fiind justificată de raporturile comerciale desfăşurate de SC Fene Grup SA cu SISEE.

"Nu există nici măcar o singură probă din care să rezulte contribuţia materială a inculpaţilor Fenechiu Relu şi Lucian la săvârşirea unei fapte de abuz în serviciu", a precizat, în faţa instanţei supreme, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Relu şi Lucian Fenechiu.

Premierul Victor Ponta declara că nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor în cazul în care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanţă, dar a precizat că ar regreta înlocuirea acestuia.

Atât Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori că speră ca pe 4 iulie, la termenul de judecată, Relu Fenechiu să fie declarat nevinovat, dar că acesta va fi înlocuit din postul de ministru dacă judecătorii vor emite o decizie de condamnare.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu sunt judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.

Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102