REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Remedii naturale pentru boala Crohn

Remedii naturale pentru boala Crohn

Replica API 26 august 2020 | 00:00 1153

Pe lângă tratamentul prescris de medic pentru boala Crohn, poți încerca și o serie de remedii naturale (suplimente cu acizi grași Omega-3, consum de probiotice, yoga) care să contribuie la ușurarea simptomelor și la menținerea stării de bine.

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie a intestinului. Aceasta provoacă inflamații ale tractului digestiv, ceea ce poate duce la dureri abdominale, diaree severă, oboseală, scădere în greutate și malnutriție. Inflamările cauzate de boala Crohn pot implica diferite zone ale tractului digestiv. Boala Crohn poate fi atât dureroasă, cât și debilitantă și, uneori, poate duce la complicații care pun viața în pericol, scrie doc.ro.

Dacă ai fost diagnosticat cu boala Crohn, iar medicul ți-a dat un tratament și indicații, e necesar să le urmezi întru totul. Poți, însă, apela și la adjuvante care să te ajute cu ușurarea simptomelor și să-ți întărească sistemul imunitar. Există o paletă largă de opțiuni, de la remedii din plante până la practici de meditație, dar e bine să ceri sfatul medicului înainte de a le încerca. Iată care sunt cele mai utilizate remedii naturale pentru boala Crohn:

Probioticele

În intestin trăiesc multe bacterii, dar la persoanele cu boală Crohn echilibrul acestora poate fi tulburat. Probioticele contribuie la echilibrarea florei intestinale, adăugând bacterii bune, pe care le obții din alimente fermentate, precum iaurtul și varza murată. Poți, de asemenea, să iei suplimente cu probiotice: oamenii de știință afirmă că bifidobacteriile au dovedit că pot fi utile, dar e nevoie de mai multe cercetări. În orice caz, profilul lor de siguranță este bun, efectele secundare fiind de obicei ușoare (balonare și flatulență).

Prebioticele

Anumite alimente conțin aceste substanțe, care furnizează energie bacteriilor bune din tractul digestiv. Prebioticele se găsesc în banane, ceapă, praz, spatanghel și păpădie. Deși nu există dovezi științifice că acestea contribuie la gestionarea bolii Crohn, multe persoane spun că funcționează, deci le poți introduce în siguranță în alimentația ta pentru a le încerca efectele.

Uleiul de pește

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește reprezintă un remediu popular pentru multe probleme de sănătate care au legătură cu inflamația. Îi poți obține prin consumul de pește gras, precum somonul, macroul și heringul, dar sunt disponibile și sub formă de supliment alimentar. Oamenii de știință nu sunt siguri dacă acest remediu chiar funcționează pentru atenuarea inflamației cauzate de boala Crohn, dar nici rău nu îți va face. Unele studii¹ au avut rezultate încurajatoare în această privință.

Odihna intestinală

Dacă te confrunți cu o agravare a simptomelor, o dietă lichidă ți-ar putea fi de ajutor pentru a-i da o pauză sistemului digestiv. Această dietă se poate întinde pe o perioadă de câteva zile, dar poate fi ținută și o săptămână. E necesar, însă, să nu o ții după ureche, ci să ceri sfatul medicului dacă vrei să încerci așa ceva.

Aloe vera

Deși, în general, remediile din această plantă sunt utilizate pentru diverse probleme ale pielii, multe persoane susțin că sucul de aloe este de ajutor și în caz de probleme intestinale. Dovezi științifice nu există, așa că e bine să fii atent cu acest remediu. În plus, sucul de aloe poate cauza diaree și poate suprastimula sistemul imunitar, ceea ce este o problemă când e vorbă de boala Crohn.

Acupunctura

Unii pacienți cu boala Crohn spun că acupunctura, această practică tradițională chinezească, în care ace mici sunt introduse în diferite puncte de pe corp, îi ajută să gestioneze mai bine afecțiunea. Cercetătorii afirmă că nu există dovezi suficiente pentru acest lucru și, dacă decizi să apelezi la acupunctură, e bine să mergi la o persoană calificată care să efectueze procedura.

Yoga

Acest tip de mișcare, concentrat pe posturi ale corpului și pe respirație, este o metodă eficientă de relaxare. Acest lucru o face utilă pentru suferinzii de boala Crohn, deoarece stresul poate declanșa agravarea simptomelor afecțiunii. Cercetările au arătat că yoga poate fi un remediu sigur și eficient, care merită să fie inclus ca parte a tratamentului bolii Crohn. Totuși, experții spun că orice formă de mișcare este utilă pentru a atenua stresul și pentru a ajuta intestinele să funcționeze mai bine.

Lumina soarelui

Anumite cercetări arată că persoanele care nu beneficiază prea mult de razele soarelui au un risc mai mare de a dezvolta boala Crohn. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că statul la soare va ușura simptomele bolii odată apărute. În primul rând, cercetătorii spun că mai sunt multe de aflat despre legătura dintre boală și lumina soarelui. În al doilea rând, problemele pielii sunt un lucru frecvent întâlnit la persoanele cu boala Crohn, iar bronzul poate înrăutăți situația. E indicat, deci, să nu ieși din casă fără să te dai cu creme cu factor de protecție solară și să îți întrebi medicul dacă vreunele dintre medicamentele pe care le iei te fac mai sensibil la razele soarelui.

Turmericul

Se pare că o substanță din turmeric, curcumina, are proprietăți antiinflamatorii. Nu există dovezi puternice care să sprijine această afirmație, dar câteva studii mici au arătat că turmericul le-a fost de folos persoanelor cu boala Crohn și cu colită ulcerativă. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări. Turmericul este în general sigur de consumat sau de administrat ca supliment, dar, dacă este luat pe termen lung sau în cantitate prea mare, poate cauza probleme digestive.

Extractul de ananas

Bromelaina din ananas ar putea avea unele proprietăți antiinflamatorii, afirmă oamenii de știință: le-ar putea fi de folos persoanelor cu boala Crohn, însă deocamdată efectele nu au fost studiate decât în laborator. Unele persoane care au luat extract de ananas au avut reacții alergice și tulburări digestive. E nevoie de mai multe studii pentru a stabili clar efectele bromelainei asupra simptomelor bolii Crohn.

Biofeedback-ul

Această tehnică te ajută să-ți controlezi reacțiile fizice la gândurile pe care le ai. Senzorii electrici de pe corp oferă informații despre ritmul cardiac, respirație, unde cerebrale etc. Cu ajutorul unui terapeut, controlul acestor funcții poate fi învățat, prin relaxarea mușchilor și anumite tehnici de respirație. Acest lucru te ajută să-ți gestionezi mai bine stresul, ceea ce te-ar putea ajuta să ții sub control și simptomele bolii Crohn.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369