REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Remus Cernea doreşte ca în Constituţie să fie prevăzut că România este stat laic, iar jurământul obligatoriu să se facă pe onoare şi credinţă

Remus Cernea doreşte ca în Constituţie să fie prevăzut că România este stat laic, iar jurământul obligatoriu să se facă pe onoare şi credinţă

Replica API 17 mai 2013 | 00:00 91

Ce ziceţi de asta?

Ce ziceţi de asta?

România ar putea deveni stat laic, asta dacă propunerea deputatului Remus Cernea va fi luată în considerare. Deputatul crede că a venit timpul ca acest lucru să fie prevăzut de Constituţie, şi anume că în România va exista o separare între stat şi biserică, garantând potrivit parlamentarului, libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii. "S-a discutat foarte mult în ultimii ani, despre laicitate, despre separarea dintre stat şi biserică. Noi acum nu avem o prevedere constituţională care să clarifice acest lucru, în Constituţie nu scrie nimic despre laicitatea statului român. Atât în ceea ce priveşte finanţarea cultelor, cât şi în ceea ce priveşte neutralitatea instituţiilor publice faţă de cult, cât şi în ceea ce priveşte educaţia din şcoli şi numeroase alte teme care privesc libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie pentru toţi cetăţenii, consider că ar trebui statuată în Constituţie prevederea că România este un stat laic sau că este un stat în care există o separare între stat şi biserică, pentru că această separare garantează de fapt libertatea religioasă pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor pentru religie", a declarat Remus Cernea. Totodată, preşedintele Partidului Verde nu doreşte ca eventualii liberi cugetători care doresc să intre în politică să fie nevoiţi să mintă în legătură cu apartenenţa lor religioasă şi a glumit că aşa cum colegii au jurat cu mâna pe Biblie, putea să-şi aducă şi el Critica raţiunii pure de Immanuel Kant. "Vă amintiţi cum am depus jurământul în Parlament? A fost un gest democratic, un gest legal, pe care legea mi-l permite, unicul element de noutate este că am fost singurul din Parlament care a procedat în acest mod, perfect legal şi democratic. Vă mărturisesc că am fost contrariat de faptul că la pupitrul unde trebuia să venim, să depunem jurământul, nu exista o Constituţie, exista numai Biblia. Din punctul meu de vedere, un demnitar al statului român trebuie să jure şi cu mâna pe Constituţie. Din punctul meu de vedere ar trebui doar pe Constituţie, dar nu contest dreptul colegilor mei să jure cu mâna pe Biblie sau pe Coran sau pe o altă care pe care o consideră ei..., puteam să-mi aduc şi eu una, Immanuel Kant - Critica raţiunii pure, dar nu era o Constituţie şi acest lucru este relevant şi grav", a precizat Cernea.

Jurământul pe onoare şi conştiinţă, propunerea alternativă la "Aşa să mă ajute Dumnezeu"

Remus Cernea a vorbit despre articolele 82 şi 104 din actuala Constituţie în care este prevăzut ca jurământul obligatoriu să se încheie cu formula religioasă "Aşa să mă ajute Dumnezeu", consecinţa fiind că persoanele care depun jurământul au o credinţă sau sunt puse în situaţia de a minţi. "În articolul 82 şi 104 din Constituţie este prevăzut un jurământ obligatoriu care se încheie cu o formulă religioasă, consecinţa acestor două articole este că membrii Guvernului, miniştri, secretari de stat şi preşedintele României nu pot fi persoane fără religie sau o persoană monoteistă, pentru că jurământul se termină cu formula "Asa să mă ajute Dumnezeu". Asta înseamnă că persoanele respective trebuie să aibă o credinţă sau sunt puse în situaţia de a depune un jurământ fals, ceea ce este nedemocratic. România este singura ţară din UE în care acest jurământ cu formulare religioasă este obligatoriu. În celelalte ţări jurământul este opţional, poţi să depui jurământul, dar fără formularea religioasă. România dacă este o democraţie trebuie să respecte dreptul fiecărei persoane la libertatea de conştiinţă. Libertatea de conştiinţă include şi posibilitatea de a nu avea religie", a mai adăugat Cernea. Din această cauză, susţine deputatul, persoanele care nu au o religie ar fi restricţionate de a-şi manifesta opţiunea politică de a candida la un mandate în Parlament sau chiar la Preşedinţia României. În acest sens, Remus Cernea doreşte inserarea în Constituţie posibilitatea de a jura pe onoare şi conştiinţă. "În România există şi persoane fără religie, care din cauza acestor prevederi constituţionale, ar putea avea restricţionat dreptul de a se manifesta politic şi de a candida la Preşedinţia României şi de a obţine acest mandat, sau de a participa în Guvern pe un post de ministru sau secretar de stat. Aşadar, propunerea mea pentru modificarea Constituţiei, este aceea de a insera în Constituţie, aceeaşi posibilitate pe care am utilizat-o eu în legea privitoare la Parlament, care prevede jurământul pe onoare şi conştiinţă", susţine Remus Cernea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614