REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Remus Cernea şi-a anunţat despărţirea de PSD

Remus Cernea şi-a anunţat despărţirea de PSD

Replica API 14 mai 2013 | 00:00 150

Preşedintele Partidului Verde, Remus Cernea, a anunţat, ieri, în Parlamentul României, faptul că se va retrage din alianţa cu PSD din Camera Deputaţilor şi că va rămâne independent. Această decizia a fost luată, spune deputatul, pe fondul deciziilor luate de USL privind explorarea gazelor de şist, cât şi decizii privind proiectul Roşia Montană. "Noi, verzii, am intrat în acest parteneriat politic cu USL în speranţa că vom colabora pentru a face lucruri importante în ceea ce priveşte temele de mediu, drepturile omului, funcţionarea democraţiei şi numeroase alte teme care sunt importante pentru noi şi pentru România. În acelaşi timp am avut o colaborare foarte bună cu premierul Victor Ponta în ultimul an, iar premierul s-a dovedit a fi un politician matur şi un om deschis faţă de temele de mediu, însă recentele decizii ale Guvernului de a aviza începerea explorării gazelor de şist, de a înfiinţa acea companie a statului numită Minivest Roşia Montană, care să deţină participaţiunile statului la RMGC, sunt decizii care pe noi ne îngrijorează foarte mult, sunt decizii care deschid calea ca astfel de proiecte industriale precum exploatarea gazelor de şist sau mineritul pe bază de cianuri să fie implementate în România, ori pentru noi astfel de teme, nu sunt doar teme foarte importante, sunt teme care ţin de fundamentul abordării noastre politice. Fiind îngrijoraţi de deciziile recente, m-am consultat şi cu colegii de partid şi am hotărât că nu pot să rămân în grupul PSD de la Camera Deputaţilor, pentru că aş cauţiona prin prezenţa mea acolo astfel de decizii cu care noi Verzii nu suntem de acord. De aceea am anunţat astăzi hotărârea la Parlament de a mă retrage din grupul PSD şi de a face o opoziţie constructivă", a declarat pentru "Replica", deputatul Remus Cernea.

"Iniţiativa a fost a mea"

Preşedintele Partidului Verde a adăugat că iniţiativa de a se rupe de USL îi aparţine, însă acesta a precizat că înainte de a anunţa această decizie s-a consultat informal cu colegii din partid. "Iniţiativa a fost a mea, dar era firesc să mă consult şi cu colegii mei. Nu am anunţat această decizie până nu am avut o consultare cu mulţi dintre colegii din partid, o consultare informală. Acest gând l-am avut de săptămâna trecută, am fost împreună cu o delegaţie prezenţi la Consiliul Verzilor Europeni la Madrid, acolo m-am şi consultat de altfel în timpul acestor zile cu câţiva dintre colegii mei, de asemenea cu alţii care rămăseseră în ţară. Acest parteneriat depindea, şi de la început am anunţat asta, de măsura în care majoritatea USL ţine cont şi de temele noastre, ori şi cu gazele de şist şi cu cianurile realmente nu am fost consultaţi şi nici nu s-a ţinut cont de punctul nostru de vedere, iar în aceste condiţii nu mai aveam cum să rămân în grup, pentru că aş fi cauţionat", a mai adăugat pentru "Replica", Remus Cernea. Întrebat dacă s-a simţit dezamăgit de Victor Ponta în legătură cu decizia USL de a nu ţine cont de părerea Partidului Verde cu privire la exploatarea gazelor de şist şi a mineritului pe bază de cianuri, Remus Cernea a răspuns: "Am avut o discuţie şi o confruntare în cadrul grupului reunit al USL, a fost o şedinţă de grup la Parlament. În esenţă, opinia generală era că România ar avea nevoie de astfel de investiţii pentru a se crea locuri de muncă, pentru a se obţine independenţa energetică. Eu le-am replicat tuturor acestor opinii că independenţa energetică o putem obţine insistând pe sursele regenerabile de energie, nu pe combustibili fosili şi pe energie nucleară. Cred că astfel de exploatări industriale de tip lăcustă, să distrugem tot, să radem tot acum, cât de repede, vor avea efecte foarte grave asupra mediului, asupra cetăţenilor şi asupra generaţiilor următoare.

PDL este decrebidilizat, PPDD este mult prea populist

Întrucât prin decizia de a se retrage din grupul PSD, Remus Cernea va activa independent în Parlament, acesta a făcut o caracterizare succintă a partidelor aflate în opoziţie şi afirmând totodată că Partidul Verde va face o opoziţie constructivă, bazată pe argumente. "Actualmente în Parlamentul României opoziţia este deosebit de slabă, pentru că pe de-o parte avem PDL care este decredibilizat din cauza guvernării pe care a avut-o şi iată că până şi preşedintele Traian Băsescu s-a dezis de acest partid, PPDD este un partid mult prea populist, iar UDMR este un partid orientat cu precădere către temele privitoare la comunitatea maghiară din România. În aceste condiţii, noi Verzii o să încercăm să facem o opoziţie constructivă, o opoziţie bazată pe argumente, pe o cât mai bună prezentare a opiniilor noastre şi sperăm ca uneori propunerile pe care le vom face să aibă o susţinere largă, atât în rândul USL, cât şi-n rândul partidelor aflate în opoziţie", a conchis Remus Cernea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218