REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Reorganizarea Finanţelor Publice continuă: au fost desfiinţate secţii şi dispar mai mulţi şefi

Reorganizarea Finanţelor Publice continuă: au fost desfiinţate secţii şi dispar mai mulţi şefi

Replica API 4 octombrie 2013 | 00:00 199

Noua structură a Administraţiei Fiscale, adaptată la zone cu riscuri ridicate de evaziune fiscal

Noua structură a Administraţiei Fiscale, adaptată la zone cu riscuri ridicate de evaziune fiscal

Direcţiile judeţene ale Finanţelor Publice au fost desfiinţate şi, în locul lor, s-au înfiinţat direcţii regionale şi antifraudă. Mai exact, 8, faţă de 42 de structuri la nivel naţional, câte au fost până la decizia guvernanţilor de a adopta reorganizarea. Ca un preambul al regionalizării, reorganizarea Finanţelor Publice va corespunde celor opt regiuni de dezvoltare. Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului, ca angajament de modernizare şi eficientizare a sistemului de administraţie fiscală, convenit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi pentru care s-au investit până în prezent aproximativ 70 de milioane de euro.

Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate. Mai mult, Ministerul Finanţelor Publice susţine că cele opt direcţii regionale au fost stabilite în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor. După aprobarea celor opt direcţii regionale, Victor Ponta susţinea: "Principiul a fost acela ca administraţia fiscală regională să fie în cel mai mare oraş, care are cel mai mare număr de contribuabili". Astfel, potrivit proiectului, sedii ale administraţiei financiare regionale au fost înfiinţate la Cluj, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Galaţi şi Bucureşti. Constanţa a pierdut "bătălia" pentru Direcţia Finanţelor Publice, sediul regionalei Sud - Est fiind stabilit la Galaţi. Noile direcţii, instituţii publice cu personalitate juridică, au fost înfiinţate prin fuziunea prin absorbţie a celorlalte direcţii judeţene ale finanţelor publice din aria de competenţă. O astfel de procedură presupune şi disponibilizări. Exact cum s-a întâmplat şi la Constanţa, unde departamentele care ţineau de logistica, contabilitate sau resurse umane, au primit înştiinţările de disponibilizare. În luna august, au fost oferite o serie de posturi la concurs. În principiu, cam 2-3 pe loc, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa (AJFPC). Cei care nu au promovat examenul, au beneficiat ulterior de o nouă etapă de evaluare, la Bucureşti, pentru diverse direcţii, chiar şi la ANAF. Reorganizările sunt departe de a fi încheiate. Se estimează că procesul de modernizare se va finaliza în 2015. La Constanţa, după desfiinţarea secţiilor, s-au reorganizat şi mai multe posturi. În prezent (nu se ştie până când), director-împuternicit al AJFP este Emil-Raul Mihăilescu, fost director executiv adjunct la Metodologia şi Administrarea Veniturilor Statului din cadrul AJFP, în perioada iulie 2010 - august 2013. Mai există un şef la Colectare, alţi doi la Inspecţie Fiscală şi un trezorier. Şi ca imaginea să fie completă, în cursul zilei de ieri a mai venit o veste-bombă în rândul finanţiştilor: 28 de şefi din administraţiile finanţelor publice judeţene care nu şi-au îndeplinit ţintele de încasări stabilite pentru luna septembrie din acest an vor fi demişi. Printre cei demişi ar figura şi şeful finanţelor de la Constanţa.

Vom reveni

Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367