REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Reparaţii în premieră la Constanţa: Vitraliile Catedralei vor fi restaurate

Reparaţii în premieră la Constanţa: Vitraliile Catedralei vor fi restaurate

Replica API 8 octombrie 2012 | 00:00 128

O echipă de specialişti acreditată de Ministerul Culturii va reîmprospăta detaliile construcţiei

O echipă de specialişti acreditată de Ministerul Culturii va reîmprospăta detaliile construcţiei

Cinsprezece vitralii largi lasă să pătrundă zilnic lumina în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Timpul şi-a pus însă amprenta asupra lor, iar acum acestea urmează să intre într-un amplu program de restaurare. Proiectul se vrea a fi o premieră la Constanţa, întrucât lăcaşul de cult din municipiu nu a mai beneficiat de o asemnea atenţie de aproape un secol. Vitraliile constituie un ansamblu omogen, ale căror dominante roşii, galbe, albastre şi verzi dau strălucire distinsă acestei catedrale. Scenele religioase, precum Mântuitorul Iisus, Maica Domnului, Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Pantelimon, acoperă sute de metri pătraţi de sticlă, formând o adevărată Biblie povestită în imagini.

Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost zidită în anii 1883-1885, după planurile arhitectului Ion Mincu, apoi bombardată şi refăcută între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina. A fost pictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa Andre Dore. Toate acestea vor prinde viaţă, vor fi reîmprospătate de o echipă de specialişti acreditată de Ministerul Culturii. Asta cu atât mai mult cu cât duminică, 7 octombrie a.c., un vitraliu, înalt de un metru, aflat în zona cafasului, s-a făcut ţăndări. Oficialii Arhiepiscopiei Tomisului spun că aceasta s-a spart din cauza curentului, geamul fiind deschis prea tare. "Din fericire nimeni nu a fost rănit", susţin reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. Restaurarea şi confecţionarea vitraliilor este o muncă extrem de migăloasă, dar şi extrem de bănoasă. Pentru un metru pătrat de vitralii compuse din mai multe piese clientul scoate din buzunar până la 1.000 de euro, iar dacă vorbim de creaţie, unde lucrarea este de mare fineţe, preţurile explodează, ajungând până la 2.000 de euro.

Sistemul de închidere/deschidere al vitraliilor va fi regândit

"Vitraliul spart va fi refăcut de către o echipă de specialişti din ţară, care are toate acreditările necesare de la Ministerul Culturii. Costul reparaţiei se ridică la 1000 de euro. Echipa se va ocupa de restaurarea tuturor vitraliilor existente în Catedrala Petru şi Pavel. Există un proiect de restaurare, care urmează să fie implementat până în primăvara anului 2013. El a început cu acoperişul şi va continua cu ferestrele Catedralei. Cu această ocazie se va regândi întreg sistemul de închidere/deschidere al vitraliilor. Lucrările sunt de durată, fiind executate în regim de mânăstire. Sperăm ca înlocuirea vitraliului spart să aibă loc până la finele anului", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Călin Gavrilaş, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Oficialii Arhiepiscopiei Tomisului spun că vitraliile lăcaşului de cult ortodox sunt originale, datând de peste 60 de ani. "Şi pictura Catedralei urmează să fie restaurată. După ce a fost bombardată, Catedrala a fost refăcută, iar de atunci pictura nu a mai fost restaurată. Lucrarea va fi executată treptat, astfel încât să nu fie afectate slujbele. În cazul în care Catapeteasma (peretele despărţitor împodobt cu icoane dintre altar şi restul bisericii -n.r.) va fi dată jos, pentru o perioadă de timp, slujba s-ar putea desfăşura în Paraclisul din interiorul Palatului Arhiepiscopal", susţin reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. Astfel, picturile murale şi coloanele marmo-rate din stucatura catedralei ar urma să fie curăţate şi conservate. De asemenea, o parte dintre vitralii vor necesita curăţare, iar unele chiar reparaţii capitale. Menţionăm că lăcaşul de cult adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului -pictată la Mânăstirea Durău, în timpul Episcopului Tomisului Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromita, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte. Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel are statut de Mânăstire încă din anul 2002.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614