REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Reportaj! Cât mai continuă bătaia de joc în cartierul de fițe Tomis Plus! Video

Reportaj! Cât mai continuă bătaia de joc în cartierul de fițe Tomis Plus! Video

Valentina CAMARA 5 noiembrie 2022 | 00:00 6649

Locatarii din Tomis Plus se plâng de condițiile primitive pe care sunt nevoiți să le suporte în ciuda faptului că au dat bani grei pentru locuințele din cartierul rezidențial. Sunt zile în care nu au apă, parcuri nu există, iar unii au amenajat locuri de joacă pe propria cheltuială. Drumurile sunt deplorabile, gropile sunt cât casa, iar locuri de parcare insuficiente. ”Suntem ai nimănui”. se plâng locuitorii din Tomis Plus, care plătesc taxe și impozite la Primăria Constanța. Administrația locală ridică din umeri: nu poate face nimic pentru a-i ajuta, nu poate construi o creșă, o grădiniță, pentru că municipalitatea nu are terenuri în această zonă. Toate aceste lucruri ar fi trebuit  rezolvate de dezvoltatorii imobiliari care au construit blocuri pe bandă rulantă, fără a acorda condițiile minime de supraviețuire celor care le-au umflat conturile. Este vorba despre Tomis Development SRL, controlată de Daniel Zaif și Lucian Orban, cel din urmă fiind acționar majoritar.

Într-unul dintre cele mai mari oraşe ale României, unde există o staţiune de lux precum Mamaia, există un cartier ce poate fi numit, fără doar și poate, sat fără căini. Un dezvoltator imobiliar are obligația să asigure un iluminat public, servicii, străzi asfaltate, și toate necesare bunului trai. În realitate, puțini respectă aceste condiții, nu și cei care au ridicat cartierul rezidențial Tomis Plus. De fapt, mai are mult până va ajunge să arate într-adevăr a „cartier rezidenţial”.

Oamenii s-au plâns, de nenumărate ori, de modul în care trăiesc, de lipsa infrastructurii, a locurilor de joacă, a iluminatului sau a grădinițelor ori școlilor, străzile înguste care nu permit accesul autospecialelor ISU sau SAJ...Şosele au fost betonate, fără a fi asfaltate, şi sunt deja denivelate şi pline de gropi.

Indicatoarele rutiere au fost montate, dar fără a fi însoţite şi de marcajele rutiere aferente. De exemplu, au fost instalate indicatoarele de „trecere pietoni”, dar nu există nicio trecere de pietoni desenată pe şosea în tot cartierul!

Locurile de parcare sunt și ele o mare problemă pentru că, la un bloc cu 27 de apartamente sunt doar 10 locuri de parcare subterană atribuite.  Există locuri pe străzile din Tomis Plus cu canalizări fară capac ceea ce pune viața oamenilor în pericol.

Locatarii se mai plâng și de transportul în comun, în cartier existând două stații de autobuz, așa că oamenii sunt forțați de împrejurări să circule doar cu mașina.

Nu avem locuri de joacă

Reporterii Replica au stat de vorbă cu câțiva locuitori din cartierul rezidențial. Ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că duc o viață grea aici, deși au plătit o căruță de bani pentru case. Plătitori de taxe şi impozite, doresc schimbarea acestei situaţii de neconceput într-o ţară civilizată europeană.


Locuiesc în Tomis Plus din 2016 am un copil de 8 ani și nu avem locuri de joacă, nu avem grădiniță, nu avem școală. Locul de joacă este un lux, verdeața lipsește. Sunt probleme tot timpul cu apa, nu ajunge apa până la etajul 3 unde stau eu, nu are suficientă presiune. Țevile sunt înguste, mult mai înguste decât în mod normal cum ar trebui să fie. Cartierul s-a dezvoltat continuu și nu s-a mai investit și pe această parte. Pe străzi sunt cratere ”minunate” pe care le evităm în fiecare zi când plecăm de acasă, în afară de strada principală unde s-a făcut cu o lună în urmă, restul este dezastru. Cu locurile de parcare deja este o problemă pentru că locatarii sunt automat mai mulți. ”spune un locuitor din Tomis Plus.


Video:

Ne rupem mașinile în două

Nu am o părere bună, Uitați-vă ce cratere sunt în jur! Trotuare nu există, ieșirile din garaje se fac direct în stradă în sensul de mers, avem un vecin care și-a făcut propriul trotuar. Copiii nu au ce să facă aici printre mașini. Ne-am stricat cu toții mașinile. Plătim cu toții impozite ca și cum am aparține de Constanța. Avem două locuri de joacă private, am participat cu bani la locurile de joacă private când s-au construit și mai este un loc de joacă tot privat la intrare în cartier, din nou am participat cu bani și la crearea acelui loc de joacă. Eu trebuie să merg în parcul Tăbăcăriei la joacă, cu copilul.” a declarat o locuitoare din Tomis Plus.

Video:

Dezvoltatorul: Străzile au fost predate primăriei

Lucian Orban, acționarul majoritar al societății Tomis  Development SRL, dă vina pe primărie și spune că ” Străzile au fost predate la primărie, de a cui competență să fie dacă străzile sunt ale primăriei? Străzile au fost făcute acum 12- 15 ani, acum 5 sau 6 ani primăria le-a luat printr-un protocol, deja a reparat o parte din ele, cred că le vor repara, strada Krakovia este reparată. Acolo sunt plantați mii de copaci, dacă mergem să îi numărăm sunt peste 1000 de plante.

Lucian Orban

În replică, reprezentanții Primăriei Constanţa spun că au fost preluate foarte puține străzi, iar acestea au fost sau sunt în curs de reabilitare. De restul, nu se pot atinge.  Chițac spune că și locuitorii sunt de vină pentru problemele pe care le întâmpină, dar în principal, dezvoltatorul. ”Asta-i mizeria care s-a făcut acolo. Constructorul trebuia de la început să facă infrastructura, rețeaua atc.. El a luat banii, a plecat și problemele sunt la oamenii creduli, că așa suntem noi. Acum ne uităm că nu avem locuri de joacă, apă...  Asfaltăm ce putem și de acum, fără discuție, cât o-i fi eu primar,nu se va mai face așa. Vor să construiască, să dea apă, electricitate, tot ce trebuie. Dar și în cartierul Veterani s-a procedat la fel, și în Compozitorii....În Compozitori, zona era liberă, în urmă cu mulți ani, oamenii și-au făcut acolo case și s-au trezit, apoi, cu blocuri, i-a sufocat”, a spus Chițac, precizând, totodată, că împreună cu echipa caută soluții pentru a ridica o creșă în Palazu Mare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stati pprostilor in gunoaie si namol,e bine la mirloaia !
0
0
Cand credeti ca va fi arestat CHELARU FLORIN, inca primar la Navodari? A fost angajat la Rompetrol, unde numara vagoanele… Curand, foarte curand! Acum face tranzactii de milioane de euro, detine foarte multe apartamente pe alte nume. Asociat la PECO VOLL, dar nu in acte (nasu’ si finu’ se stie)
2
0
Procuratura, opriti haimanaua aia de la primaria Navodari ! Sunt dovezi cu nemiluita pentru arestarea derbedeului, numai trebuie sa va aplecati sa le culegeti.
5
1
tigania aia de pe cimp unde au construit toti brinzarii blocuri e cartier ?
6
1
Ghetto
4
0
HAPLEA ( chelaru florin) - i se spune HAPLEA pt ca in autocar fiind in delegatie in Turcia a mancat atat de mult (ca era moca) incat a vomitat in autocar. A distrus Navodariul in 15 ani de cand e la conducere. Cartierele de case au fost distruse de blocurile autorizate pe spagi mari de el si iubita lui Giorgiana, fetita care studenta fiind la Constructii ( la fara frecventa) nici nu trecea examenele. Acum nu trece nimic la urbanism fara parfumurile de minim 200 euro si spagile de rigoare. Vor ajunge amandoi iubaretii in puscarie, dar prea tarziu. Orasul deja e distrus. Am scris chelaru florin cu litere mici, pt ca e un om mic, de nimic. Acum cativa ani se imbraca de la Tex din Carrefour, acum face poze cu batista in buzunar in costume slim pe santiere. Te doare capu’… Haplea, la bulau o sa ajungi!
10
1
"Cartier de fițe" ...? Acolo-i 'Bangldesh' curat ! Ce să cauți la periferie ? Acolo până de curând se făcea agricultură ...
8
0
dupa primarii inculti si prsti,urmeaza asa zisii arh itecti ai orasului.daca cereti sfatul femeilor de serviciu,mai nou cleaning manager,ar iesi un cartier mult mai frumos decit mirlanelile alea inghesuite in cimp.baberbecilor,dar cind nu veti mai putea conduce ,ce faceti in cimp daca va imbolnaviti,berbecilor?
4
3
De ce le ati dat autorizații,fără sa verificați toate facilitățile de care are nevoie un cartier. ca doar nu au construit de capul lor.voi Primaria sunteti de vina.
11
1
Ce plm sa faca chitac acum dupa ce l ati votat pe mascarici de 4 ori...
13
4
Sa va fie clar banii s au luat spaga s a dat. Restul e cancan nimic nu o sa se schimbe.
10
1
"Investitorul" este responsabil nu primaria! Dati-l in judecata, caci avem "justiti-h-ari" ca să "complice", nu sa aplice, legea!
13
1
vrei copacei si parculet si apa si priveliste si asfalt? la consilieri e parcu roterdam pe la yohohama pe acolo. da stiti cum e obrazu subtire... cu ce se tine
6
1
nu v a obligat nimeni sa va luati acolo. am avut 2-3 tentative si eu dar mi-am pus CRBL in functiune si am tras concluzia cu merita.
9
1
Cei doi actionari sunt minoritari, adevaratul stapan e Visinescu, se stie !
7
2
Dar când v-ați mutat nu ați văzut lipsurile ? La mine stradă s-a asfaltat după 27 de ani, canalizarea a venit după 20 de ani și casa este la 10 minute de Anda. În câțiva ani vreți totul, știți cât durează o autorizație?
11
1
Tomis plus cartier de fite ?? Ahahhahahahahahhahahahha terminati in plm cu kktu ala de cartier in camp
14
0
Bă fraților, încă nu v-ați lămurit cu dezvoltatorii imobiliari, când te duci să cumperi îți promit câte-n lună și înstele, după ce au vândut îi doare la bascheți de voi
13
1
cind a fost data aurorizatia de constructie, nu au fost prevazute aceste amenajari? unde au fost autoritatile locale? ce ne mai miram acum|
17
3
Mergeți la Boreal sa parcați la etaj, au parcare cu coborâre urgenta....aterizare urgenta faceți, acolo plăcile de beton s.au prăbușit....cică e supraetajat zice una Zuzana
8
0
da cine i a pus sa se mute la cartierul de fite tomis plus? blocurile vechi stateau in gat? cartierul ala cred ca se va topi la primul cutremur serios
16
3
Deci , ce se intampla in restul cartierelor din Oras este de inteles , este o infrastructura care a fost gandita acum 50-60 de ani , iar pentru vremurile si necesitatile timpului de atunci era mai mult decat necesar ! Dar , vii tu acum dupa 50 de ani ,si construiesti un Cartier cu mult mai inghesuit , chiar sufocant , in care nu ai nici un plan urbanistic pus la punct .....acolo s-a construit dupa ureche ! Toata vina apartine Primariei PENTRU CA NU S-A IMPLICAT SI NU A SUPRAVEGHEAT proiectul ! Sau dat autorizatii de constructie fara nici-o logica....
20
0
Ce vrajeala are orban asta, minciuni, poate a numarat firele deciarba. Si strazile au fost predate partial primariei acum 2 ani. Un mincinos
14
0
E doar un ghetou de ghertoi fricosi care nu au curaj sa si ceara drepturile. Poarta 6 e de 1000x mai ok decat ghetou vostru.
17
4
De când cenzurați m.a.c.h.e hahahahah
8
1
Saracii locuitori ai Tomis Plus care cumpără porcarii fără sa se intereseze înainte de anumite aspecte. Ori cumpără m***e pt a le închiria ori cine cumpără din bani munciți corect nu are educație financiara. De asta le merge încă și celor din Mamaia vara, ca exista mereu p****i care sa cumpere orice.
12
2
fitze in capul vostru machidonesc.uitati.va ce mizerie ttiganeasca betonata,cimentata,fara un pom,bloc linga bloc si cotetz machi linga cotetz machi,lucs,ce mai!
19
3
Îl doare în basca pe Orban. Cat timp exista p****i sa cumpere, totul e de vis. S-au mutat ca oile în Tomie Plus ca e fitza, cartier de lux și ei stau la tara de fapt.
16
0
De ce sa plateasca primaria Constanta, adica contribuabilul constantean, pentru ca nu ati belit ochii cand v-ati ingramadit sa cumparati. Prostia se plateste mon cher. Cand ati fost la vizionare, nu ati vazut cum arata? Ati pus botul la vrajeala dezvoltatarilor? Ala nu e cartier, e ghetou, asa te simti noaptea acolo. Doamne fereste de vreun incendiu major, ca ati s**t-o. Vindeti, si mutati-va in Valu. Mitroi promite si face.
17
2
Locuiesc in Tomis Plus clar dezvoltatorii ne-au mintit cu unele lucruri, dar eu mi- am cumparat de la inceput loc de parcare sa nu ma cert cu vecinii si pt confortul meu, clar se stia ca in zona primaria nu are terenuri pt scoala , gradinita si prin absurd daca se face o scoala probabil nu se vor strange copii pt a forma toate clasele deoarece vecinii mei snobi care au dat 100 000 euro pt un apartament fara a lua si un loc de parcare la masina de 50 000 euro si se bat cu altii pt un loc de parcare vor sa isi duca copii in oras la nu stiu ce scoala care cred ei ca este miezul gen Gheorghe Titeica si e plin Tomis Plusul de astfel de cazuri care nu vor sa isi duca copii la scoala peste drum in Palazu sau in Tomis Nord la Dimitrie Cantemir pt ca li se pare naspa . Cand m am mutat aici mi-am asumat unele lucruri gen voi sta intr-un cartier in afara Ct cat de cat este in camp si va fi praf mai mereu , este o cale ferata se vedea de la inceput ca strazile sunt inguste se vede foarte bine ca nu sunt suficiente locuri de parcare etc . La fel si cei care sau mutat in Mamaia Nord si vor la scoala in Ct nu vor in Navodari ,ei acolo apartin ba chiar si cei din Mamaia ,copii au crescut si unii abia acum si au dat seama ca vor face naveta , dar cand ti ai cumparat nu ti-ai asumata si aceste lucruri deoarece ma astept la multi ca au o situatie financiara peste medie si automat ar trebui sa aiba si o educatie financiara si ceva scoala mai multa sa vada unele lucruri . Cand vom invata sa ne asumam greselile sa nu mai dam vina mereu pe altii sa iesim sa protestam nu sa stam sa ne uitam cum mai apare un bloc pe spatiul verde sau in parcare vor apare guvernanti care vor avea grija sa nu mai apara ghetouri de agest gen , Inspectoratul de stat in Constructuii v-a functiona etc .
23
4
Alo nenea Orban unde ai plantat 1000 de plante pe Krakovia la tine acasa? Cat de nesimtit poti sa fi sa spui asemenea lucruri? Ati dat spaga lu umflatu ala care e la puscarie de Constantinescu si v-ati batut joc de acest cartier. Locul tau si al lui Zaif e la puscarie langa Constantinescu. Sa va fie rusine si voua si lu Chitac care nu face nimic pentru oamenii care l-au votat. Nesimtitilor
22
3
Cu transportul in comun se poate rezolva f simplu asfaltați strada Napoli iar autobuzul sa nu mai întoarcă imediat la intrarea principala ci să iasă pe la Kaufland și trece prin tot cartierul
12
2
Primarul spune ca nu poate face nimic, poate foarte multe dar nu stie. Sa plateasca primaria niste experti care sa studieze PUZul si toate autorizatiile de constructie din zona, orice modificare fata de ce s-a aprobat trebuie inregistrata iar cand se trage linie se poate observa clar ca fffff multe de lucrurile impuse chiar pe vremea lui Mazare nu au fost respectate de dezvoltator ( stiu precis ca era destinat spatiu pentru gradinita si multe spatii verzi, nemaivorbind de parcari ) pentru tot ce nu s-a respectat sa fie trasi la raspundere atat dezvoltatorul cat si toti care au semnat procesele de receptie, sa fie sesizate organele statului iar daca s-au incalcat hotararile Consiliului Judetean din 2013 si cele anterioare privind spatiul verde schestru pe averea dezvoltatorului si obligarea sa refaca iar daca nu se poate confiscarea terenurilor si bunurilor pe care le mai are in Tomis Plus pentru constructia de gradinite si scoli, la fel si pentru ceilalti dezvoltatori din zona. Exista un manager al Constantei care stie subiectul dar nu mai are chef de treaba se pare.
24
1
Asta nu-i nimic pe langa bataia de joc facuta de Chelaru in Mamaia Sat.
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102