REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Reportaj: Cel mai triumfal monument din România este la Adamclisi! Video

Reportaj: Cel mai triumfal monument din România este la Adamclisi! Video

Replica API 19 aprilie 2022 | 00:05 3300

La aproximativ 60 de kilometri de municipiul Constanța, în localitatea Adamclisi, poate fi găsit un monument triumfal. Este vorba despre „Tropaeum Traiani'', unul dintre cele mai însemnate monumente de artă provincială romană, fiind construit pentru a comemora victoria greu obținută a romanilor împotriva geto-dacilor și aliaților lor. Complexul muzeal „Tropaeum Traiani'' este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, cetatea omonimă şi muzeul de sit.

La aproximativ 60 de kilometri de municipiul Constanța regăsim unul dintre cele mai triumfale monumente din România, fiind vorba despre Monumentul triumfal Tropaeum Traiani.

Locul amplasării sale nu este întâmplător ales, dominând prin înălţime relieful înconjurător pe zeci de kilometri întregi. Complexul muzeal „Tropaeum Traiani'' este format din trei obiective: Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, cetatea omonimă şi muzeul de sit.

Mariana Petruț, responsabil tehnic pentru Muzeul „Tropaeum Traiani” Adamclisi

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani

Monumentul triumfal Tropaeum Traiani de la Adamclisi a fost construit ca urmare a confruntărilor dramatice de la sfârşitul primului război daco-roman, petrecute în provincia Moesia Inferior şi acolo. Inaugurat în anul 109, el celebra victoria greu obţinută a romanilor împotriva dacilor, geţilor şi aliaţilor lor, așa cum ne-a relatat și Mariana Petruț, responsabil pentru Complexul muzeal „Tropaeum Traiani” din Adamclisi.

,,Ce vedem noi în prezent este o reconstituire realizată pe vechiul amplasament. Monumentul original a fost ridicat între 106-109 d.Hr. Din ordinul Împăratului Traian pentru a comemora victoria romanilor asupra geto-dacilor.

Monumentul a fost ridicat chiar pe locul unde s-a dat cea mai importantă bătălie între daci și romani. Pe locul acesta s-a dat bătălia decisivă din prima campanie 101-102, între daci și romani. Se spune că a fost o bătălie foarte crâncenă murind aproximativ 4000 de soldați romani. După această bătălie de la Adamclisi, intervine perioada de pace dintre anii 103-105, iar cea de a doua campanie este între 105-106. La sfârșitul celei de-a doua campanii, Traian anunță faptul că Dacia devine provincie romană. La momentul acela dă ordin arhitectului Apollodor din Damasc să ridice un monument al victoriei romanilor, iar pe monument lăsând o dovadă a acestei bătălii. Vom vedea metope, bazoreliefuri, cu scene de luptă din timpul bătăliei. O narațiune în piatră a bătăliei.” , a declarat Mariana Petruț.

Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 metri. De jur împrejur, metopele înfățișează în basorelief scene de război. Din cele 54 de metope inițiale, doar 48 dintr e acestea se mai păstrează în prezent. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de merloane, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

,,Monumentul are o înălțime de 40 de metri, diametrul bazei fiind egal. La mijloc avem metopele din calcar care înfățișează scene de război. Dintre cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Piesa principal, piesa de rezistență a monumentului este trofeul bicefal, înalt de 10,75 m, înfățișând o armură patru scuturi cilindrice.”, a continuat aceasta.

Cetatea Tropaeum Traiani

La doar câțiva kilometri se află și cetatea, fiind construită la ordinele Împăratului Traian pentru familiile veteranilor care au participat la războaiele dacice. Înainte de ridicarea centrului roman, pe locul respectiv, conform descoperirilor arheologice, ar fi fost o aşezare getică.

Muzeul Adamclisi

Clădirea a fost inaugurată în 1977 și cuprinde vestigii arheologice descoperite în urma cercetărilor arheologice și a descoperirilor fortuite în cetatea Tropaeum Traiani, la monument (piesele originale) şi în vecinătatea imediată sau mai îndepărtată. Sunt prezente colecţii ceramice, colecţii-piese de arhitectură, colecţii-podoabe.

De asemenea sunt expuse metope, friza inferioară şi cea superioară, pilaştrii, crenelurile şi blocurile de parapet ale atticului festonat, statuia colosală a trofeului, inscripția şi friza cu arme, resturi ale pereţilor altarului cenotaf, fragmente din soclul statuii trofeului pe care sunt sculptate chipul meduzei şi cnemide, un suport de solz, un solz de la acoperişul tronconic.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
triumfal ? de aceea nu se viziteaza decat exteriorul ??? Rusine !!!
1
0
Nu e corect gramatical ,, cel mai triumfal,, dar, la cita scoala se face acum, nu te mai mira nimic.
1
0
Traian, un derbedeu. un hot ca orice politician autohton din vremurile actuale.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614