rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

REPORTAJ la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Negru Vodă. Locul unde sufletul se vindecă!

La aproximativ 60 de kilometri de Constanța există un loc despre care ai crede că este împânzit de tristețe, lacrimi, suferință și povești ce te șochează. Un loc în care nu ar exista cuvintele „fericire“, „sănătate“, „mulțumire“. Un loc în care nu ți-ai dori să ajungi nici măcar pentru câteva clipe. Ei bine, nu este deloc așa, deși la toate acestea v-ați gândi dacă v-aș spune că vorbim despre Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Sf. Luca“ din Negru Vodă, acolo unde trăiesc 50 de suflete cu vârste între 20 și 45 de ani cărora medicii nu le-au dat șanse să ajungă nici măcar până la vârsta de 10 ani din cauza afecțiunilor extrem de grave pe care le au, dar care au reușit datorită modului în care sunt îngrijite și tratate.

Vorbim despre retard psihic sever combinat cu autism grav, deficiențe fizice ori epilepsie, agresivitate sau automutilare, combinate și cu boli transmisibile precum Hepatita B sau C. Toate aceste efecte ale suferințelor lor sunt foarte bine ținute sub control de o mână de oameni: un șef de centru, 5 asistente medicale, un psiholog, un psihopedagog, un medic generalist și trei balenofizioterapeuți, câteva infirmiere și bucătărese. Pentru ei nu există odihnă, nu există pauze căci sunt non-stop alături de beneficiarii care nu pot sta nesupravegheați. Cu toate acestea, personalul este mereu cu zâmbetul pe buze. Fericirea și calmul beneficiarilor depind de ei.

Tendințe de automutilare, ținute sub control

Preiau stările personalului. Dacă cei care au grijă de ei sunt deschiși, comunicativi, veseli, atunci și beneficiarii sunt la fel. Din punct de vedere medical, pentru ei nu există vindecare. Crizele de agresivitate sunt controlate prin medicație și prin atenție, afecțiune, răbdare – medicația le-a fost prescrisă încă de când erau bebeluși. Există însă, pentru ei, vindecare sufletească. Probabil acesta este elementul principal care i-a ținut în viață tot acest timp, uimindu-i pe medicii specialiști.

Șapte dintre beneficiari sunt „supraviețuitori“ ai fostelor orfelinate pe care presa străină de dinainte de 1990 le numea „orfelinatele groazei“ și unde, spuneau jurnaliștii, pur și simplu erau lăsați să moară copiii cu handicap grav; înfometați, ținuți în frig, dezbrăcați. Lila și Mihaela - gemene (34 de ani) și Florin (33 de ani), fratele lor, sunt veniți dintr-un astfel de centru. Mai au alți frați, toți cu retard sever asociat cu autism grav și alte afecțiuni asociate, răspândiți pe la diverse alte centre. Mama lor, persoană cu dizabilități, a adus pe lume, în total, 11 copii dar câțiva nu au supraviețuit. Lila avea cu ea mereu o cască de boxer și era obișnuită să o poarte din caând în când pentru că se automutila. Nu mai avea păr iar scalpul îi era plin de răni. Treptat, prin tot felul de terapii ocupaționale, plimbări dese și multă atenție, Lila a uitat de vechile obiceiuri. Acum are părul de lungime medie și stă cu capul descoperit pentru că nu mai face crize. „Medicii au spus că va trăi doar 10-15 ani după problemele pe care le are. Pe lângă retard și autism, suferă și de epilepsie. A ajuns la 34 de ani. O minune, au spus specialiștii. Lila vorbește pe cât posibil. O poți înțelege. Se uită la televizor, este conștientă de ce se află în jurul ei. Sistemul este unul care funcționează foarte bine pentru ea, pentru fiecare beneficiar în parte. E foarte ușor să renunți. Să întorci spatele unor oameni ca ei, dar am avut noroc pentru că aici e un colectiv foarte bun. Le place aici, le place ceea ce fac deși este extrem de greu; beneficiarii sunt foarte dificili. Au zile în care pe toți îi apucă crizele dar tu știi că ai făcut ce ai putut. Mai bine decât sunt ei acum, nu vor fi niciodată, nicăieri. Și asta pentru că noi căutăm mereu tot felul de activități noi în care să îi implicăm, noi tehnici, noi terapii, noi metode de a comunica cu ei“, a declarat Cezara Popescu, șeful CRRN „Sf. Luca“.

Au învățat să meargă, să mănânce și să se îmbrace singuri

Pentru că în fostele orfelinate comuniste erau ținuți numai în pat, feriți de lumina zilei și de aerul curat de afară, tălpile nu le erau dezvoltate, dar au învățat să meargă, fiind stimulați cu recompense: dulciuri, biscuiți, fructe.

„Au fost scoși afară foarte mult și am avut mult curaj să facem asta. La început, mâncau iarbă, rodeau cojile copacilor, pământul. I-am obișnuit încet, cu multă răbdare, cu zâmbetul pe buze, cu atenție și cu multă afecțiune“, a mai spus Cezara Popescu. Toți mănâncă acum singuri. Se și îmbracă singuri. Erau obișnuiți să fie hrăniți de asistente și mâncau doar pasat. Încet, încet, au învățat să mănânce singuri, la masă, să aibă fiecare farfuria și tacâmurile lui, să nu își mai fure mâncarea iar acolo unde s-a putut, s-au obișnuit cu mâncare solidă, normală. Acum, dacă văd mâncare pasată, se uită urât și o refuză. Au cinci mesepe zi – 3 principale și două gustări. „Am avut mult curaj și am făcut lucrurile astea. Și mă bucur că am avut toată susținerea din partea conducerii DGASPC Constanța“, spune șeful CRRN „Sf. Luca“. „Am venit eu într-o zi îmbrăcată în galben. Păi ce-a fost atunci la magazie... toți își căutau haine galbene și, de fiecare dată când intră acolo, le răscolesc pe toate. Fetele sunt înnebunite pentru că ele țin totul aliniat la dungă. În momentul în care îi implici, le arăți lucrurile astea firești, chiar dacă au handicap sever și crezi tu că nu înțeleg nimic, lor le place. Dacă le faci bucuriile, automat nu ai să primești decât bine înapoi. Centrul ăsta e casa lor. Nu e spital, nu e pușcărie. Eu una sunt tare mulțumită de copiii ăștia, așa cum sunt ei“, spune Cezara.

Teama de început

CRRN „Sf. Luca“ din Negru Vodă a început să funcționeze în luna mai a anului 2017, când a fost desființat centrul similar de la Năvodari. 50 dintre beneficiari au fost mutați aici. Cele mai grave cazuri.

Și totul s-a petrecut în doar trei zile. „A fost șoc și groză. Și pentru noi, și pentru ei. Sâmbătă și duminică, noi am tremurat de panică. Și beneficiarii la fel....schimbarea, mediul locul, toate noi. Personalul de aici era nou, fără experiență; eu eram nouă. Veneam dintr-un sistem în care am lucrat cu copiii sănătoși. Ele se uitau disperate la mine, eu nu știam la cine să mă mai uit....înapoi la ele, sau la beneficiarii care erau foarte agitați din cauza mutării.....am mers pe teorie. Altceva nu am avut. Ce ne facem, ziceau colegele. Ce să ne facem, lăsați că ne descurcăm“, povestește Cezara Popescu. „Până când am început să îi cunoaștem pe fiecare în parte, i-am așezat în dormitoare așa cum am crezut noi, dar acum sunt după afinități, după cum pot sta unul cu celălalt. Trebuie să ții cont de ei. Doar de ei“, a declarat Roxana Chiriță, asistent medical. Au fost plimbați foarte mult, scoși la aer, duși peste tot pe unde a fost posibil. „Am făcut și serbări cu ei. Dacă le dai încredere, simt că sunt validați și atunci avem și noi rezultate cu ei. Dacă îi ignorăm, și ei fac la fel“, spune psihologul centrului, Lidia Iacov. „Îi cunoaștem pe fiecare după cum țipă. Știm și de ce, după tonalitate: cum țipă când anunță că au furat ceva de la colegi, că vor ceva, că sunt fericiți, pe tonalități. Știm totul despre ei“, spune Cezara Popescu. Fiecare ființă de aici este o poveste. Și ce povești de viață au... Selma, care pictează și desenează frumos, are tendințe de automitulare. Ea a fost abandonată pe plajă, bebeluș fiind. Alții au fost părăsiți în spital, la naștere ori alungați de acasă.

„Te bucuri când vezi că faci ceva pentru ei. Îi considerăm apropiații noștri. Aici, pe centre, nu merge o conducere dictatorială, cu strictețe. Sunt diferiți, bolile sunt diferite și trebuie tratat fiecare individual“, a precizat psihologul Lidia Iacov. „Când am ajuns aici, mie mi s-a spus să nu port cercei, să nu am părul lung desprins, să nu am brățări, că mi le smulg. Acum nu mai e așa. Fetele noastre (n.r., beneficiarele) au păr lung, au cercei, băieții au ceasuri, se dau cu parfum. Se bucură de orice lucru. Fetele noastre mereu le aduc câte ceva. I-am lăsat să se îmbrace singuri, cum vor, cu ce vor. Ei își aleg hainele. Spre exemplu, fetelor le place să fie parfumate. Vildan are sub saltea numai parfumuri. Toată lumea le aduce. Lui Ionuț i-am adus toate gențile copiilor mei. Le adoră“, a mai spus șeful CRRN „Sf. Luca“.

Puțini mai sunt vizitați de familie

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța încurajează familiile să țină legătura cu copiii lor. Abandonul nu este o soluție pentru aceste suflete și totuși au ajuns aici, la centru. Motivele sunt diverse: fie părinții s-au speriat și au considerat că nu pot ține situația sub control, fie nu au avut posibilități financiare să le asigure îngrijirea specială de care au nevoie, fie pur șimplu nu i-au dorit niciodată. Prin strategia de dezinstituționalizare de la nivel național și județean, la care aderă și DGASPC Constanța și prin construirea căsuțelor de tip familial, acești tineri vor avea posibilitatea să simtă mai mult decât acum atmosfera unei familii și să capete, în limita în care starea lor de sănătate o permite, deprinderile obișnuite.

Există și părinți care totuși nu și-au uitat complet copiii, care îi vizitează și care i-au adus aici cu inima frântă de durere pentru că altă soluție nu aveau. Iuliana, spre exemplu, cât poate ea să înțeleagă și să perceapă realitatea, se bucură când mama ei o vizitează. Îi aduce mereu câte ceva și dorește, pe viitor, să o ia acasă măcar două zile pe săptămână. „Mama Iulianei a venit plângând la centru. I-a fost foarte greu să o lase, dar s-a gândit că e pentru binele ei. Nu știa cum să o îngrjească; o vizitează des, are grijă de ea. Acum Iuliana este mai bine și ceva mai ușor de gestionat“, a afirmat psihologul centrului.

Trebuie să iubești foarte mult oamenii, să ai o tărie de caracater imensă ca să-ți păstrezi mereu zâmbetul pe buze, să fii o carte deschisă în fața acestor oameni, cazuri imposibile cum i-ar numi unii specialiști iar responsabilitatea unei astfel de meserii este uriașă.

Sursă: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța

marţi, 12 februarie 20192277
Comentarii

08Asa o fi(12 feb 14:55)
Nu stiu daca tot ce scrieti este adevarat dar involuntar ati spus un adevar si anume in romania sa iti faci treaba in un asemene loc este o raritate nu un lucru normal. Pacat este un adevar dur dar asa este.
512Puscarie(11 feb 18:52)
E jale ce se intampla de fapt acolo. Modul cum sunt tratati cei internati si conditiile de cazare.
106Raluca(11 feb 14:16)
Felicitari doamnei Popescu si personalului!
1011Adrian(11 feb 10:43)
Felicitari Cezara. Esti un om cu suflet mare!
Vremea
12°7.3° - 12° joi, 21 februarie 2019
cer fragmentatUmiditate: 85%
Vânt: 2.91 m/s din V
Presiune: 1035.14 milibari

Loto
6/49121317284547
5/403925313924
joker3411134316
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 feb 00:00SportPSG a spulberat Montpellier, fără Neymar și Cavani

PSG continuă să defileze în Ligue 1. Campioana Franței s-a impus categoric în fața celor de la Montpellier, cu...188

21 feb 00:00SportSchalke - Manchester City: 2-3!

Manchester City a câştigat cu 3-2, în deplasare, primul meci cu Schalke, din optimile UEFA Champions League. Conduşi...193

21 feb 00:00SportAtletico Madrid - Juventus: 2-0

Meciul de la Madrid a fost fără îndoială duelul serii. Echipa lui Simenone s-a impus cu 2-0 și a luat o opțiune...223

21 feb 00:00SportSimona Halep o înțelege pe Naomi Osaka: „Nimeni nu a trecut prin ce am trecut eu în România!”

Simona Halep (2 WTA) a vorbit despre ascensiunea lui Naomi Osaka, cea care a detronat-o din fotoliul de lider al...615

Politică
21 feb 00:00PoliticăSurpriza lui Tudorel Toader din OUG 7 pe legile justiției, publicată miercuri seară în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial, în...288

21 feb 03:40PoliticăClaudiu Ceti, ALDE Constanţa: 'Taxa de 2% ar putea cât de cât să afecteze dezvoltarea companiilor din energie'

ALDE susţine în cadrul coaliţiei de guvernare renunţarea la taxa de 2% impusă companiilor energetice prin...265

21 feb 00:00PoliticăLucrări de extindere a sistemului de termoficare în Cernavodă. Totul depinde de alocările bugetare

Toate locuinţele din Cernavodă vor fi racordate la sistemul termoficare, în baza unui proiect iniţiat de primarul...221

21 feb 00:00PoliticăLa Saraiu încep lucrările la Centrul Cultural

Primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia anunță că, în curând, va începe un nou proiect în localitate, Centrul...180

21 feb 03:10PoliticăActivitatea directorului Muzeului de Artă Constanța, analizată de o comisie de evaluare a CLM

Activitatea Doinei Păuleanu, evaluată! În proxima ședință de Consiliu Local, aleșii vor supune la vot proiectul...360

21 feb 03:46PoliticăPSD, reacţie la criticile lui Iohannis: Blochează orice, fără să fi avut nici măcar o singură inițiativă constructivă

PSD a reacționat miercuri la criticile purtătorului de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina...262

21 feb 01:42PoliticăScandal pe tema transportului. Asociațiile de elevi și studenți au pierdut procesul cu Consiliul Județean Constanța!

Reprezentanții Asociației Elevilor Constanța și cei ai Asociației Studenților Constanța au pierdut procesul cu...1167

21 feb 02:54PoliticăPrimăria Constanța continuă reabilitarea trotuarelor din oraș

Angajații S.C. Confort Urban au acționat marți, 19 februarie, pe strada București, tronsonul cuprins între strada...320

21 feb 02:59PoliticăUSR Constanța, proiect de sterilizare gratuită a câinilor!

Uniunea Salvați România Filiala Constanța a înaintat primarului şi consilierilor municipiului Constanța, luni, 18...267

21 feb 02:58PoliticăFlorin Cîțu lansează o profeție NEAGRĂ pentru Guvern: 'Și-au făcut calcule prea optimiste'

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîțu, arată că Executivul și-a făcut calcule prea optimiste, iar în acest an o...348

Monden
21 feb 03:03MondenReacția Andreei Bălan după ce Cătălin Botezatu a spus că arată „ca un dulăpior“

Andreea Bălan se pregătește să devină mămică pentru a doua oară, aflându-se în ultima lună de sarcină....357

21 feb 00:00MondenLady Gaga s-a despărţit de logodnicul ei, Christian Carino

Cântăreaţa şi actriţa americană Lady Gaga s-a despărţit de logodnicul ei, Christian Carino, care îi este şi...181

21 feb 00:00MondenMircea Badea explică de ce acceptă să lupte în ring: „Sunt bărbat, sunt șmecher“

La începutul lunii februarie, Mircea Badea s-a bătut în ring, pentru a doua oară, cu motociclistul-luptător Teodor...202

21 feb 00:00MondenSerena Williams, unul dintre invitaţii la petrecerea pentru viitorul bebeluş al ducesei Meghan de Sussex, la New York

Ducesa Meghan de Sussex a organizat o petrecere pentru viitorul său bebeluş, marţi, la New York, aceasta fiind prima...206

21 feb 17:55MondenTrupul neînsufleţit al lui Karl Lagerfeld va fi incinerat, conform dorinţei creatorului de modă

Trupul neînsufleţit al lui Karl Lagerfeld, care a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 85 de ani, va fi incinerat,...177

21 feb 00:00MondenEUROVISION 2019: Preţurile biletelor la marea finală de la Tel Aviv variază între 121 şi 487 de euro

Fanii care vor dori să asiste la Concursul Eurovision, care se va desfăşura în luna mai la Tel Aviv, trebuie să...131

21 feb 17:45MondenJennifer López, o proletară ajunsă şefă în comedia ''Second Act''

Faptul că a devenit una dintre vedetele cele mai râvnite de la Hollywood nu a îndepărtat-o de originile sale modeste...155

21 feb 00:00MondenAriana Grande, pe primele trei locuri ale Billboard Hot 100 - o premieră de la Beatles

Cântăreaţa americană Ariana Grande şi-a adjudecat primele trei locuri ale celui mai recent top Billboard Hot 100,...144

21 feb 00:00MondenPisica Choupette, desemnată moştenitoare a lui Karl Lagerfeld. Ce sumă fabuloasă îi revine felinei

Creatorul de modă german Karl Lagerfeld, designerul principal al casei Chanel, care a murit la vârsta de 85 de ani,...260

21 feb 00:00MondenHelen Mirren, Michael B. Jordan şi Elsie Fisher se alătură celebrităţilor care vor prezenta Oscarurile în acest an

Dame Helen Mirren, Michael B. Jordan şi Elsie Fisher se alătură celebrităţilor care vor prezenta Oscarurile în...139

Mapamond
21 feb 00:00MapamondPreşedintele Igor Dodon ar fi prezentat la Conferinţa de la Munchen un „plan de federalizare“ a Republicii Moldova, susţine blocul ACUM

Reprezentantul blocului ACUM (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/ şi Partidul Acţiune şi Solidaritate...170

21 feb 00:00MapamondElveţia: Aproximativ 1.000 de ''veste galbene'' din Franţa au manifestat la Geneva pentru a sensibiliza ONU

Aproximativ o mie de ''veste galbene'' din Franţa au manifestat miercuri, într-o atmosferă de calm, la Geneva...133

21 feb 00:00MapamondAcord în UE privind o înăsprire a condiţiilor de acordare a vizei pentru cetăţenii ţărilor care refuză readmisia de migranţi

Negociatorii Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unor noi reguli privind procesarea vizelor în baza cărora...143

21 feb 00:00MapamondRegatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul pentru Brexit

Regatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul privind Brexit-ul încheiat cu Uniunea...144

21 feb 00:00MapamondAlegeri în Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon îi îndeamnă pe cetăţeni să se pregătească de proteste

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit, în cadrul unei intervenţii directe pe o reţea de socializare...155

21 feb 19:00MapamondCe pot aştepta SUA de la al doilea summit Kim-Trump

Înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii şi ai forţelor armate americane consideră improbabil ca Phenianul...140

21 feb 00:00MapamondVladimir Putin: Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise

Rusia este deschisă dialogului, dar nu va bate la uşi închise, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în timpul...157

21 feb 00:00MapamondFrontex: Numărul de migranţi ilegali sosiţi în UE a scăzut, dar este nevoie de întărirea controalelor la frontiere

Şeful agenţiei pentru securitatea frontierelor Uniunii Europene (Frontex), Fabrice Leggeri, a afirmat miercuri că...137

21 feb 00:00MapamondItalia: 50 de persoane arestate lângă Veneţia, într-o operaţiune împotriva unei organizaţii mafiote

O 'temută' organizaţie mafiotă având legături cu Camorra, care acţiona la est de Veneţia, în regiunea italiană...151

21 feb 00:00MapamondMai multe persoane au fost înghiţite de o avalanşă la Crans-Montana

Mai multe persoane au fost luate marţi de o avalanşă pe o pârtie de schi în staţiunea elveţiană Crans-Montana, a...147

Sănătate
21 feb 02:56SănătateConstanța, în topul județelor cu cei mai mulți MORȚI confirmați cu GRIPĂ!

Specialiștii Centrului Național de Boli Transmisibile arată că, la nivelul țării, activitatea gripală are un...1523

21 feb 02:56SănătatePlanuri de viitor pentru Registrul Național al Cancerelor la Copil

...194

18 feb 06:13SănătateBlocul materno-fetal de la Spitalul Medgidia, reabilitat cu bani de la Ambasada Americii

Spitalul Municipal Medgidia deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de...539

18 feb 06:21SănătateÎncă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare în România. Este vorba de Epistat, sirop şi...912

18 feb 06:21SănătateCredeți că laptele pe care îl cumpărați chiar e lapte? Iată ce spune Ministerul Agriculturii!

Echipe mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,...1365

15 feb 03:20SănătateSpitalul de Pneumoftiziologie Constanța s-ar putea extinde. Bani sunt, cu birocrația este mai greu!

Anul trecut, Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța a fost la un pas să realizeze un proiect de extindere, însă,...818

14 feb 02:16SănătateINJECŢIILE CU BOTOX – modă cu probleme legislative! Cât de bine pregătiţi sunt cei care promit buze senzuale?

Pe lângă partea șocantă – și anume faptul că o persoană fără niciun fel de pregătire medicală a ajuns să...1169

12 feb 00:51SănătateSiropul de tuse EURESPAL, RETRAS DE PE PIAȚĂ!

Eurespal, un medicament împotriva tusei pe care medicii îl recomandă inclusiv copiilor, sub formă de sirop și...1294

11 feb 23:15SănătateEPIDEMIE. Numărul bolnavilor răpuși de GRIPĂ, în creștere alarmantă! Încă un mort la Constanța!

Numărul bolnavilor care decedează și în cazul cărora este confirmată prezența virusului gripal crește de la o zi...2541

6 feb 00:12SănătateÎncă doi bolnavi RĂPUȘI de GRIPĂ la Constanța!

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani, fără condiții medicale preexistente, nevaccinat antigripal, care a murit...3151