REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Reprezentant al Academiei Române: Constanța este un exemplu extraordinar pentru o conviețuire bună între religii diferite

Reprezentant al Academiei Române: Constanța este un exemplu extraordinar pentru o conviețuire bună între religii diferite

Replica API 21 august 2015 | 00:00 98

Seminar internațional în Arhiepiscopia Tomisului

Seminar internațional în Arhiepiscopia Tomisului

Judeţul Constanţa este un exemplu extraordinar şi foarte interesant pentru o convieţuire bună între religii diferite, este concluzia profesorului Mihai-Dan Chiţoiu, reprezentantul Academiei Române-Filiala Iaşi, prezent la seminarul internaţional „Rolul spiritualităţii în promovarea reconcilierii”, desfăşurat la Costineşti în perioada 17-23 august. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie (IPS) a declarat faptul că: “în cadrul seminarului s-au expus puncte de vedere din fiecare religie sau confesiune creştină.

Aceste puncte de vedere sunt cele care arată identitatea şi idealul fiecăruia dintre noi: binele prezent, tinzând spre cel viitor şi, mai ales, relaţia de comuniune, de prietenie şi de frăţietate între noi”. Facem precizarea că Mănăstirea “Sfânta Elena de la Mare” din Costineşti este gazda seminarului internaţional organizat de către Council for Research in Values and Philosophy (Washington DC, SUA), în colaborare cu Academia Română – Filiala Iaşi şi Institutul Bretanion din Constanţa. Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Înalt Prea Sfinţitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Printre participanţi se numără profesori universitari din SUA, Filipine, India, Pakistan, Egipt, Serbia, Liban, Marea Britanie, Turcia, România şi reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman din România.

Seminarul îşi propune o mai bună înţelegere a rolului pe care spiritualitatea îl poate avea în diminuarea tensiunilor inter-religioase şi inter-etnice, tensiuni care sunt mai acute în lumea de astăzi. Răspunsul la întrebarea asupra rolului spiritualităţii în reconciliere nu este unul simplu, ci poate fi un rezultat al dialogului şi întâlnirii între reprezentanţii unor spaţii culturale şi religioase diferite.

Profesorul Mihai-Dan Chiţoiu, reprezentantul Academiei Române, Filiala Iaşi, a ţinut să menţioneze că: “reconcilierea reprezintă o nevoie foarte importantă în lumea de astăzi, în condiţiile în care tensiunile cresc în diferite părţi din lume şi avem nevoie de răspunsuri absolut vitale pentru a obţine o împăcare reală şi efectivă, mai ales între comunităţile care convieţuiesc în aceeaşi zonă geografică şi sunt de religii diferite (…)”. Epoca globalizării de astăzi a adus o nouă şi fără precedent situaţie la nivelul comunităţii (fie ea locală sau naţională) la fel ca şi pentru cei mai mulţi dintre noi. Vecinii nu mai sunt doar prietenii, rudele sau conaţionalii noştri, ci noii veniţi din culturi şi religii diferite.

Aceasta este o situaţie potenţială de conflict, tensiunile fiind datorate diferenţelor de valori religioase şi culturale. Iar aceşti noi veniţi aduc cu ei un sens mai puternic al valorilor tradiţionale şi o dorinţă mai puternică de a-şi păstra identitatea prin practicarea tot mai ferventă a religiei lor. Situaţia poate da naştere la tensiuni uneori foarte serioase.

Riscurile sunt mari şi acum este nevoie de o identificare a celor mai bune căi pentru a reconcilia aceste comunităţi. Spiritualitatea înţeleasă ca o practică aparţinând unei anumite tradiţii religioase şi urmărind atât binele comunităţii cât şi a individului este cea care poate oferi înţelegere şi empatie pentru noii veniţi asta întrucât cineva care are o practică spirituală poate recunoaşte o nevoie similară pentru oricare dintre semenii săi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369