REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Reprezentanții Primăriei Ovidiu, prezenți la Simpozionul "Ovidius 2000" de la Iași

Reprezentanții Primăriei Ovidiu, prezenți la Simpozionul "Ovidius 2000" de la Iași

Replica API 4 decembrie 2018 | 00:33 370

În contextul anului centenar, dar și al împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’, din Iași, a organizat în data de 29 noiembrie, Simpozionul ,,Ovidius 2000’’. Cu acest prilej, o delegație a primăriei orașului Ovidiu, condusă de primarul George Scupra, a fost invitată să participe la evenimet, pentru a prezenta rezultatele bimilenarei ovidiene din orașul Ovidiu.

Din membrii delegați au făcut parte și Doru Cumpănașu, viceprimarul orașului Ovidiu, Moceanu Mihai, arhitectul șef și sculptorul basarabean Vladlen Babcinețchi, cel care a realizat ansamblul statuar ,,Poet Ovidiu’’. Aceștia au fost primiți în cadru oficial, la primăria Iași, de către viceprimarul, Gabriel Vasile Harabagiu, moment în care au fost prezentate proiectele orașului Ovidiu și au fost discutate premizele unei colaborări instituționale cu privire la evenimentele culturale ce vor avea loc în orașul Ovidiu anul viitor, în cadrul cărora vor participa reprezentați ai Universității ,,Alexandru Ioan Cuza’’ și ai primăriei Iași.

A urmat vizita oficială la universitate, unde delegația a fost primită de prorectorul pentru relații internaționale, prof. dr. Henri Luchian. În cadrul acestei întruniri au fost evidențiate realizările primăriei Ovidiu în anul ovidian și a fost prezentat protocolul de colaborare dintre orașul Ovidiu și Universitatea ,,Ovidius’’, care în ultimii ani a reprezentat un real succes pentru comunitatea noastră (astfel a fost realizat primul radio al elevilor cu circuit închis, la Liceul Tehnologic ,,Ion Podaru’’, a fost organizat Simpozionul ,,Ovidienii’’, ediția I și a II-a și în cadrul înfrățirii orașului Ovidiu cu orașul Sulmona, au fost realizate acțiuni comune). S-a creat o punte de legătură cu universitatea din Iași și astfel anul viitor, în cadrul Simpozionului ,,Ovidienii’’, ediția a III-a, reprezentanți ai Universității ,,Alexandru Ioan Cuza’’, dar și din alte țări vor fi prezenți în orașul Ovidiu.

Simpozionul ,,Ovidius 2000’’ s-a bucurat de prezența unor importante personalități din mediul cultural și universitar ieșean: prof. dr. Traian Diaconescu (Facultatea de litere, departamentul limbi străine, limbi clasice și romanice) care a lansat cartea ,,Ovidiana-Ars Moriendi’’, sub egida editurii Junimea, conf. dr. Dana Bădulescu (prodecan al Facultății de litere), conf. dr. Marius Tiberius Alexianu, prof. dr. Eugen Munteanu (catedra de românistică), prof. dr. Nelu Zugravu (Facultatea de istorie, departamentul istorie veche și arheologie) și reprezentați ai consulatului Italiei din Iași.

Alocuțiunea primarului George Scupra a inclus pe lângă dezbaterea pe temă ovidiană, legată de viața și opera poetului Ovidius și legăturile acestuia cu orașul Ovidiu, o prezentare a orașului, dar și a ansamblului statuar ,,Poet Ovidiu’’, care a fost dezvelit în data de 28 noiembrie 2018.

,,În an centenar am reușit să dăm o identitatea orașului nostru. Acum cu mândrie putem să vorbim oriunde în țară, dar și în afara ei, despre Ovidiu orașul – Ovidiu poetul. Suntem în Iași, un oraș cu puternică încărcătură culturală și totodata unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, în plină dezvoltare, dar vreau să punctez faptul că oriunde voi merge, voi afirma cu bucurie că OVIDIU ESTE PATRIA MEA!’’, a spus Scupra).

Prezent la eveniment, sculptorul Vladlen Babcinețchi a vorbit despre opera sa din orașul Ovidiu: ,,Ansamblul statuar <> este opera mea de suflet, cu o puternică încarcătură culturală, istorică. S-a creat o relație de prietenie cu domnul primar din Ovidiu, reușind să lăsăm moștenire generațiilor viitoare un monument ce va marca cultura dobrogeană și chiar națională.’’

Delegația din Ovidiu, alături de sculptorul basarabean, au fost invitați și la recepția organizată de Ambasada României la Chișinau, în data de 30 noiembrie. Din motive obiective, primarul George Scupra, nu a putut onora invitația, având programate în agenda de lucru evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie, pentru comemorarea celor 97 de eroi ai orașului Ovidiu, căzuți pe fronturile de luptă, în cele două războaie mondiale. Astfel, la Chișinău a fost prezent sculptorul Vladlen Babcinețchi, care a prezentat în cadrul acestui eveniment ansamblul statuar din Ovidiu.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Patria este acolo unde ti-e bine . Si unde sa-i fie mai bine lui G.S. decat de-acolo de unde-i vine ..tot !
1
0
bravooooo judetul constanta are un primar pe cinste ! bravo dl scupra bravoooo
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367