REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Republica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

Republica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

Replica API 11 august 2022 | 00:00 574

Doi mineri prinşi în subteran de zece zile în Republica Dominicană au reuşit să revină marţi la suprafaţă după o operaţiune de salvare care a pasionat întreaga ţară, a anunţat angajatorul lor, transmite AFP.

Sursa foto: (c) Luis Abinader/facebook.com

"Salvarea a avut loc la ora 11.16 (15.16 GMT) după deschiderea accesului prin noul tunel de deviere numit ruta de salvare B, una dintre cele două rute care au fost create de la debutul planului de salvare", a informat într-un comunicat Corporaţia Minieră Dominicană (Corporación Minera Dominicana, CORMIDOM) care exploatează o concesiune canadiană, citează Agerpres.

Gregores Mendez, un dominican, şi Carlos Yepez Ospina, un columbian, au pierdut orice contact cu suprafaţa la 31 iulie după o alunecare de teren la această mină situată la Cerro de Maimon, la aproximativ 80 kilometri nord de capitala Santo Domingo.

La salvare au participat peste 70 de experţi şi aproximativ 40 de tehnicieni din toată ţara. Un avion militar canadian a adus duminică 26 de tone de maşini şi instrumente de ultimă generaţie pentru operaţiunile de salvare.

Preşedintele dominican, Luis Abinader, a postat o înregistrare video în care îi salută pe cei doi mineri care apar zâmbitori şi bine dispuşi.

"Ţara întreagă se uită la voi foarte fericită", le-a spus el. Presa nu a avut acces în zona de salvare. Luis Abinader a mai fost joi la locul accidentului şi a vorbit prin radio cu cei doi mineri izolaţi.

În videoclip, Carlos Yepez Ospina a afirmat că amândoi au beneficiat de "condiţii bune" în subteran: "ventilaţie, apă, mâncare, totul".

"Am dormit şi confortabil, ceea ce a făcut şederea mai puţin grea", chiar dacă "primele zile au fost complicate".

CORMIDOM are una dintre principalele concesiuni din ţară, acoperind 3.400 de hectare, potrivit site-ului său care nu furnizează date despre producţie.

Preşedintele acesteia, Paul Marinko, a dat asigurări într-un comunicat că compania "respectă standardele internaţionale în ceea ce priveşte siguranţa şi răspunsul în caz de urgenţă".

În Mexic, operaţiuni de salvare sunt în curs de desfăşurare pentru a încerca să salveze zece mineri prinşi în subteran de miercuri când mina lor de cărbune a fost inundată şi s-a prăbuşit parţial. De atunci nu s-a stabilit niciun contact cu ei, mai scrie AFP.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920