REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon îndeamnă la compromis pentru formarea noului guvern

Republica Moldova: Preşedintele Igor Dodon îndeamnă la compromis pentru formarea noului guvern

Replica API 22 martie 2019 | 00:00 262

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a îndemnat joi deputaţii la un compromis pentru formarea noului guvern al republicii în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, într-un discurs rostit în plenul parlamentului de la Chişinău, reunit în prima sesiune inaugurală, informează EFE şi mass-media de peste Prut.

'Oamenii aşteaptă ca acest parlament să înceapă să lucreze cât mai repede posibil. Vă invit la compromis, să vă aşezaţi la masa negocierilor pentru a articula o majoritate parlamentară legitimă şi pentru a forma un guvern legitim', a îndemnat Igor Dodon în intervenţia sa la sesiunea inaugurală a noii legislaturi.

'Oamenii aşteaptă de la noi dialog şi înţelegere politică pentru a schimba situaţia în ţară, pentru a găsi compromisuri şi conciliere în interes naţional', a afirmat el.

În discursul său către deputaţi, Igor Dodon a declarat că nu va accepta o majoritate parlamentară formată din deputaţi transfugi şi un guvern pe baza ei.

'Oamenii au obosit de conflicte politice (...), vă propun să vă aşezaţi la masa de dialog pentru a le arăta oamenilor că cel puţin puteţi discuta între voi', a insistat Dodon, citat de portalul Deshide.md, adăugând că în calitatea sa de preşedinte intenţionează să invite fiecare formaţiune în parte la un dialog la preşedinţie pentru a 'discuta cumpătat şi responsabil ce facem mai departe'.

'Voi accepta orice majoritate, orice guvern pe care îl veţi crea prin negocieri între partidele politice care au obţinut votul de încredere din partea cetăţenilor. Nu voi aproba numai o majoritate şi un guvern alcătuite artificial şi neligitim din transfugi. Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetăţenii la alegeri anticipate', a spus Dodon, care a avertizat că va propune candidatura noului premier numai dacă majoritatea parlamentară nu va include deputaţi transfugi.

La scrutinul din 24 februarie, Partidul Socialiştilor (de stânga, prorus) a obţinut cele mai multe mandate, 35, dar departe de cele 51 necesare pentru a obţine majoritatea parlamentară şi a forma singur guvernul.

A doua formaţiune în noul parlament este Partidul Democrat (PD), în prezent la guvernare, cu 30 de mandate.

Pe locul trei s-a clasat un bloc al opoziţiei de dreapta proeuropeană, ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/), care refuză să se asocieze cu socialiştii lui Dodon sau cu PD-ul controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc pentru a negocia o nouă coaliţie.

În noul parlament a intrat şi Partidul Şor, al controversatului primar de Orhei, Ilan Şor, vizat de mai multe dosare penale, precum şi trei deputaţi independenţi.

Şedinţa de joi a noului parlament a durat mai puţin de o oră, informează portalul Moldova.org. Cu această ocazie s-a derulat procedura de constituire a grupurilor parlamentare. Astfel, grupul parlamentar al socialiştilor va fi constituit din 35 de deputaţi şi va fi condus de preşedinta partidului, Zinaida Greceanîi.

Grupul parlamentar al Partidului Democrat, format din 30 de deputaţi, va fi condus de prim-vicepreşedintele formaţiunii, premierul în exerciţiu Pavel Filip.

Grupul Partidului Şor, format din şapte deputaţi, va fi condus de liderul partidului, Ilan Şor, în timp ce blocul electoral ACUM a declarat că va face un mai târziu un anunţ despre conducerea grupului său parlamentar.

La prima sesiune au fost prezenţi 97 din cei 101 deputaţi aleşi, iar printre legiuitorii absenţi s-a numărat şi copreşedinta blocului ACUM, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles.

Nu au lipsit nici schimburile de ironii între deputaţi şi nici scenele comice. Bunăoară, vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, a venit cu un parasolar pe care l-a îndreptat spre blocul ACUM. Potrivit ei, parasolarul o va ajuta să se protejeze de cei din Blocul ACUM, mai exact de Andrei Năstase şi Maia Sandu care au declarat anterior că au fost otrăviţi cu mercur.

În condiţiile în care nu a fost formată o majoritate parlamentară, decanul de vârstă al legislativului de la Chişinău, Eduard Smirnov, a anunţat întreruperea sesiunii, data următoarei reuniuni urmând să fie stabilită ulterior, conform Moldova.org.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920