REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate: Preşedintele Igor Dodon solicită unele precizări Curţii Constituţionale

Republica Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate: Preşedintele Igor Dodon solicită unele precizări Curţii Constituţionale

Replica API 23 mai 2019 | 00:00 332

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat miercuri partidele care au intrat în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie că au cel mult două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea legislativului şi de a crea o coaliţie majoritară, în caz contrar el va dizolva forul legislativ şi va convoca alegeri anticipate, informează Radio Chişinău.

Într-o conferinţă de presă, Igor Dodon a anunţat că s-a adresat miercuri Curţii Constituţionale pentru a preciza unele aspecte pentru a şti exact când ar putea semna decretul de dizolvare a parlamentului. Astfel, Dodon a solicitat să fie precizată de când începe numărarea celor trei luni în care parlamentul trebuie să-şi înceapă activitatea şi să învestească guvernul - de la 9 martie, când au fost validate mandatele deputaţilor, sau de la 21 martie, când a avut loc şedinţa de constituire a legislativului.

În acelaşi context, Dodon a criticat faptul că aleşii nu au ajuns până acum la crearea unei majorităţi parlamentare.

'Este o premieră în istoria modernă a Republicii Moldova când la expirarea a trei luni de la alegerile parlamentare, la două luni de la şedinţa de constituire a acestuia nu avem preşedinte al legislativului, nu avem majoritate parlamentară, un guvern funcţional', a declarat preşedintele moldovean. ' Condamn egoismul politic şi ambiţiile exagerate ale unor deputaţi şi grupuri parlamentare. Oamenii aşteaptă rezultate, aşteaptă crearea majorităţii parlamentare, ca deputaţii să se apuce de lucru', a adăugat el.

'Cel mai probabil au rămas doar două săptămâni. Până pe 7 iunie. Dacă nu faceţi o majoritate parlamentară, eu voi dizolva parlamentul', a avertizat Dodon partidele intrate în noul legislativ: Partidul Socialist (prorus, proprezidenţial), Partidul Democrat (PD, al controversatului oligarh Vlad Plahotniuc), Blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ plus Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) şi Partidul Şor.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920