REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Republica Moldova şi-a stabilit priorităţile de cooperare cu NATO pe anii 2022-2023

Republica Moldova şi-a stabilit priorităţile de cooperare cu NATO pe anii 2022-2023

Replica API 21 ianuarie 2022 | 00:00 496

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO (IPAP), informează portalul Newmaker.md, precizând că, din anul 2006, acest plan este actualizat periodic şi se bazează pe principiul constituţional de neutralitate şi dezideratul de modernizare a sistemului de securitate şi apărare al republicii, scrie Agerpres.

"Neutralitatea nu înseamnă izolarea ţării. Suntem ferm determinaţi să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noştri în combaterea noilor ameninţări comune la adresa securităţii, cum ar fi terorismul, ameninţările cibernetice şi să contribuim la promovarea stabilităţii şi securităţii în regiune şi pe continentul european", a subliniat ministrul de externe moldovean Nicu Popescu.

Rolul acestui parteneriat absolut necesar ţării noastre este de a aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova, să consolideze instituţiile statului în domeniul securităţii şi apărării contribuind la obiectivul de a fi în continuare un factor de stabilitate în regiune, a adăugat el.

Prin acest document autorităţile de la Chişinău îşi propun modernizarea sectorului de securitate şi apărare în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate pentru a face faţă noilor provocări, potrivit acestuia.

Pentru realizarea obiectivelor stabilite, Republica Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale, urmărind completarea IPAP cu Acordul de Asociere Republica Moldova - UE şi Strategia naţională de dezvoltare.

IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanţă strategică precum: cooperarea cu structurile şi instituţiile europene şi euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupţiei, integritatea teritorială şi relaţiile cu vecinii, reforma sectorului de securitate şi apărare, controlul democratic al Forţelor armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă şi securitatea energetică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102