REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Respectă careva legea anti-fumat? Locurile de joacă, transformate în loc pentru fumători

Respectă careva legea anti-fumat? Locurile de joacă, transformate în loc pentru fumători

Replica API 21 noiembrie 2016 | 23:39 328

Paznicii închid ochii

Paznicii închid ochii

Printre locurile unde nu mai este permis fumatul în spaţiile publice se numără şi locurile de joacă pentru copii. Totuşi, părinţii care se duc cu cei mici în locurile de joacă, dar şi alte persoane care doar se plimbă pe acolo fac abstracţie de actul normativ intrat în vigoare de aproape un an de zile. Paznicii trec cu vederea şi nu alertează autorităţile pentru nerespectarea legii.

Spaţiile de joacă pentru copii sunt aglomerate zi de zi de către persoane care îşi duc copiii să se relaxeze. Nu de multe ori oamenii încalcă legea voit, argumentele lor fiind că nu fumează în faţa copilului aşa încât să fie afectat de fumul nociv. „Fumez la o distanţă mare de locul unde se adună cei mici. Stau aici pe bancă şi îmi supraveghez copilul cu o cafea şi o ţigară. Nici măcar nu arunc chiştocul pe jos, ci îl duc la coşul de gunoi. Să îi amendeze pe ăia care aruncă pe jos mizerii în stradă. Fumul se duce în sus, chiar dacă sunt în zona spaţiului de joacă. Legea asta mi se pare o prostie. Să se gândească şi ei puţin înainte. Acasă fumez în bucătărie, iar copilul meu mai trece pe acolo. Aerisesc. Ce ar fi să nu mai am voie să fumez în casă pentru că am copil? Ei au gândit aiurea legea. Să fie sănătoşi”, a declarat o femeie surprinsă că fumează în spaţiul de joacă dintr-un parc din Constanţa.

Paznicul de acolo a declarat că nu le reclamă pe mămici că fumează. „Ele nu fac mizerie. Mă iau de ăia care încep să spargă seminţe. Oamenii care vin cu copiii au simţ de răspundere. Nu are rost să mă iau de ei. Dacă văd ciutani că fumează ca nesimţiţi în leagăne, da, mă iau de ei. Dacă nu se potolesc, chem şi autorităţile competente. În rest, suntem oameni”, a declarat omul de pază.

Totuşi, există şi mămici încântate de intrarea în vigoare a legii şi condamnă persoanele care fumează în parcuri. „Eu consider că fiecare persoană care încalcă legea trebuie amendată. Este inadmisibil să fumezi în spaţiile amenajate pentru copii. E o chestie morală acolo, nu trebuie neapărat să te gândeşti la respectiva lege. E ceva normal să nu fumezi, cu accent pe nu. Eu le-aş face poze tuturor mămicilor şi le-aş trimite la poliţie, le-aş pune pe Facebook. De ce nu le bagă direct ţigara în gură copiilor?!”, a precizat răspicat Elena, o mămică revoltată de situaţia din locurile de joacă.

Autorităţile precizează că orice persoană poate reclama încălcarea legii anti-fumat, prin simpla apelare a serviciului de poliţie locală. Fotografiera dovedeşte nerespectarea legislaţiei în vigoare. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competenţa Poliţiei şi Poliţiei locale. Iniţiatoarea proiectului a explicat la momentul intrării în vigoare, în martie 2016, căci această reglementare prin care se interzice fumatul în locurile de joacă pentru copii în aer liber doreşte ca acţiunea de fumat a părinţilor să nu îi influenţeze pe cei mici sau să depindră dorinţa de a se apuca de fumat.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367