REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Respirația Buteyko, benefică pentru astm, insomnie și ADHD

Respirația Buteyko, benefică pentru astm, insomnie și ADHD

Replica API 27 iulie 2020 | 17:41 1025

Tehnică de respirație Buteyko poartă numele celui care a descoperit-o, Pavlovici Buteyko, medic într-un spital din Moscova. Dr. Buteyko a dezvoltat această tehnică de respirație atunci când avea 26 de ani, în anul 1950, din nevoia de a își face tensiunea arterială să scadă întrucât era îngrijorător de ridicată. Ulterior, a continuat cercetările și a constatat că tehnică să de respirație are nenumărate beneficii, asta pentru că permite o mai bună oxigenare a țesuturilor și a organelor, inclusiv a creierului, scrie doc.ro.

Factorii precum stresul, lipsa sportului din viețile noastre, precum și prostul obicei de a inspiră adânc, contribuie la o respirație deficitară.

Tehnică Buteyko a fost creată pornind de la premisa potrivit căreia noi, oamenii, supraviețuim cu mâncare, apă ai aer. Așadar, calitatea acestora este esențială. Ceea ce aduce nou această teorie este că și cantitatea este vitală, chiar și atunci când vorbim despre aer.

Prin metodă Buteyko, învățăm să respirăm așa cum trebuie, reușind să combatem hiperventilația cronică, pe care ne-am obișnuit să o considerăm normală.

De asemenea, este important să respirăm numai pe nas. Respiratul pe gură cauzează oboseală, insomnie, sforăit, ori tulburări de natură emoțională.

Rolul oxizilor de azot

În nas se regăsesc oxizi de azot, iar atunci când inspirăm pe nas, mici cantități de oxizi de azot sunt duși în plămâni. Potrivit specialiștilor, acest lucru joacă un rol important în menținerea echilibrului în organismul nostru. Acest gaz este, în primul rând, un bronhodilatator eficient, un agent antibacterian important, care neutralizează germenii și bacteriile, precum și un vasodilatator natural.

Persoanele diagnosticate cu astm respiră, de regulă, pe gură, și au și tendința de a respiră mai adânc decât cei care nu au astm. Respirația realizată pe gură produce pierderea de dioxid de carbon din sânge, cauzând un dezechilibru major și făcându-te să te hiperventilezi. Hiperventilarea vine la pachet cu o serie de simptome neplăcute precum tahicardia, durerea precordială, amețeli, confuzie, agitație, balonare, flatulență și senzație de gură uscată.

Ce presupune tehnică de respirație Buteyko

În primul rând, trebuie practicată respirația nazala de atât de multe ori încât să respirația noastră să se realizeze exclusiv nazal.

Apoi, dr. Buteyko susține că trebuie redus în mod conștient și controlat volumul de aer inspirat. De asemenea, și ritmul respirației trebuie încetinit în mod voit.

Un factor important expus de medicul de origine ucrainiană îl reprezintă și confruntarea crizelor de astm, pe care trebuie să învățăm să le controlăm. Potrivit spuselor lui Buteyko, respirația accelerată de la începutul unei crize de astm nu face altceva decât să agraveze criză. Așadar, ar trebui să controlăm această prima faza a crizei pentru a rupe cercul vicios al hiperventilatiei care adâncește problema.

Cu toate că mulți dintre practicanții acestei metode susțin că au resimțit o îmbunătățire vizibilă a stării de sănătate în urmă folosirii tehnicii Buteyko, medicii rămân încă sceptici.

Avocații lui Buteyko susțin că există peste 150 de boli declanșate de hiperventilatie, iar acestea pot fi tratate sau măcar ameliorate cu tehnică această de respirație. De asemenea, aceștia insinuează că industria medicală nu acceptă această metodă că fiind o alternativă eficientă pentru tratamentele medicamentoase, din motive strict financiare întrucât există interese uriașe în industria farmaceutică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218