REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Responsabilul de plăţi al APDRP Constanţa, anchetat pentru fraude cu bani europeni, dar ţinut în funcţie de şefii de la Bucureşti

Responsabilul de plăţi al APDRP Constanţa, anchetat pentru fraude cu bani europeni, dar ţinut în funcţie de şefii de la Bucureşti

Replica API 18 iunie 2012 | 00:00 420

Motivaţi de profesionalismul lui sau de comisionul din şpăgi?

Motivaţi de profesionalismul lui sau de comisionul din şpăgi?

Responsabilul cu plăţile din fonduri europene al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud Est Constanţa (CRPDRP) este anchetat oficial de către DNA pentru o fraudă de câteva sute de mii de euro, săvârşită în 2009, sub semnătura sa, dar este ţinut în funcţie de şefii de la Bucureşti, care-i oferă, astfel, ocazia de a mai da câteva tunuri, până ajung cei de la Bruxelles la capătul răbdărilor şi ne anunţă că au sistat finanţările pentru agricultură. Este vorba despre Cătălin Gheorghe, şeful Serviciului Autorizare Plăţi din cadrul APDRP Constanţa încă din 2004, timp în care a reuşit rara performanţă de a se pune rău cu absolut toţi şefii care s-au perindat la conducerea instituţiei constănţene şi care au reclamat indisciplina cronică de care dă dovadă acesta. În mod cu totul şi cu totul misterios, adevăraţii şefi, cei din structura centrală, au ignorat sutele de plângeri, reclamaţii ori referate oficiale ale foştilor directori, fie că vorbim de Mircea Solomon, Gabriel Ioniţă, Iulian Stoian etc, iar Cătălin Gheorghe a rămas pe funcţie.

În paralel, din salariul său de bugetar, dar şi al soţiei Daniela Gheorghe, funcţionară la AVAS, s-au ridicat vile în oraşul Ovidiu şi bolizi de lux în curţile acestora. Ceea ce până acum doar se bănuia despre Cătălin Gheorghe a ajuns însă în atenţia anchetatorilor, după ce, mai mult din întâmplare, au fost descoperite documente care-l bagă pe funcţionarul APDRP în centrul unei reţele de fraudare a fondurilor europene. DNA Constanţa a primit de pe 31 mai a.c. dosarul matrapazlâcurilor lui Gheorghe, care a ajuns şi în atenţia anchetatorilor de la DLAF. Informaţiile compromiţătoare au fost descoperite în urma unui control efectuat în decursul lunii aprilie, de către o comisie internă de control a APDRP. Colegilor lui Cătălin Gheorghe mai că nu le-a venit să creadă când au descoperit în biroul acestuia mare parte din documentaţia depusă pentru accesarea de fonduri europene chiar de firma acuzată de frauda din 2009, parafată de Gheorghe, patronii societăţii încercând, şi în 2012, un tun asemănător, tot prin intermediul funcţionarului. Prinşi cu dosarul falsificat, afaceriştii au spus că cel care s-a ocupat, de la un capăt la altul, de proiectul firmei lor a fost însuşi şeful Serviciului de Plăţi Constanţa, Cătălin Gheorghe. Evident, acest lucru este strict interzis în fişa postului lui Gheorghe, situaţie în care nu mai rămân decât întrebări de genul: şpaga e clasicul comision de 10% şi cât de aici merge către şefii de la Bucureşti, care-l ţin în funcţie?

Fonduri europene de 1 milion de euro, pe baza unor scrisori bancare false

De asemenea, există informaţii certe că cel care autorizează plăţile APDRP Constanţa lucrează, în paralel, şi pentru o cunoscută firmă de consultanţă, de multe ori funcţionarul ajungând să-şi aprobe propriile proiecte. Pe lângă incompatibilitatea flagrantă, asupra lui Cătălin Gheorghe planează acuzaţiile de fraudă din 2009, atunci când a aprobat un proiect de 450.000 de euro pentru SC Global Harbour SRL pe baza unei scrisori de garanţie bancară false, eliberată, chipurile, de Credit Europe Bank. Conform prevederilor legale, funcţionarul Cătălin Gheorghe era obligat să solicite în scris băncii emitente confirmarea autenticităţii scrisorii de garanţie. Funcţionarul APDRP nu a făcut acest lucru, devenind astfel complice la furtul a 450.000 de euro. Oamenii au luat banii, i-au cheltuit şi, văzând că europenii plătesc ca proştii dacă ştii pe lângă ce şefuleţ de la APDRP să te învârţi, au depus şi în 2012 un dosar, pentru firma soră Global Black Sea SRL, în scopul atragerii unor investiţii europene de alţi 360.000 de euro. De această dată, dosarul a fost la un pas de a fi aprobat, cu semnătura lui Cătălin Gheorghe, tot cu o scrisoare de garanţie bancară falsificată, eliberată de aceeaşi Credit Europe Bank. Colegii lui Gheorghe au depistat însă potlogăria, proiectul a fost sistat, iar pe fir au intrat, oficial, DNA şi DLAF. Scandalul a fost atât de mare, încât însuşi şeful elen al Credit Europe Bank s-a deplasat până în Constanţa, pentru a se lămuri personal că banca sa nu este implicată într-o fraudă de aproape 1 milion de euro, din bani europeni. Evident, şefii de la Bucureşti ai APDRP au fost informaţi despre toate aventurile lui Cătălin Gheorghe de la Constanţa, inclusiv de atenţia specială pe care le-o acordă acum DNA şi DLAF, dar îi lasă în continuare drept de semnătură. Oricine ar fi propteaua lui din Ministerul Agriculturii, trebuie că e unsă bine de tot, din moment ce riscă să-l ţină în braţe pe Cătălin Gheorghe chiar şi în toiul unui scandal internaţional.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218