REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reţea de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer uterin

Reţea de screening pentru reducerea mortalităţii prin cancer uterin

Replica API 13 august 2012 | 00:00 142

Teste gratuite

Teste gratuite

Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanta anuţă declanşarea acţiunii de organizare a reţelei de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, în conformitate cu Ordinul MS nr. 537/175 din 2012. Conform specialiştilor constănţeni, furnizorul de servicii medicale este Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, declarat de Ministerul Sănătăţii Centru Regional pentru Registrul Naţional de Cancer pentru zona Sud-Est. Aceasta înseamnă că toate datele din judeţele arondate acestei regiuni vor fi centralizate şi apoi trimise Ministerului Sănătăţii, astfel încât la nivel naţional să existe o evidenţă cât mai exactă a bolnavilor, a tipurilor de cancer de care suferă aceştia şi a stadiilor de evoluţie a bolii. Medicii de familie care doresc să acceseze programul trebuie să achite o taxă de 15 lei/pacient. Programul se va întinde pe o perioadă de cinci ani şi va debuta începând cu data de 1 septembrie a.c. "Medicii de familie, medicii de obstetrică-ginecologie, laboratoarele de analize medicale în domeniul citologiei cervicale care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sunt solicitaţi să contacteze în cel mai scurt timp Spitalul Judeţean în vederea constituirii reţelei de screening", susţin reprezentanţii DSP.

Teste gratuite pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 - 64 ani

Pe o perioadă de cinci ani vor fi organizate acţiuni de prevenire şi combatere a acestei afecţiuni. De acest program ar urma să beneficieze femeile cu vârste cuprinse între 25 - 64 ani. Acestea vor trebui să fie testate periodic, în mod gratuit, cu ajutorul examenului Babeş-Papanicolau. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Se doreşte astfel depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice. Pentru ca programul să decurgă fără probleme, la întâlnirile specialiştilor constănţeni de până acum au fost stabilite doar detaliile premergătoare implementării acestui program naţional de screening. Cadrele medicale vor fi instruite asupra modului de recoltare a probelor pentru depistarea cancerului de col uterin, pentru ca programul să poată debuta. În prezent, în majoritatea cabinetelor medicilor de familie din mediul rural există mese ginecologice, dar şi valve necesare recoltării probelor. Cel mai probabil, femeile care vor beneficia de acest program sunt cele care sunt înscrise pe listele medicilor de familie incluşi în program, aceştia fiind nevoiţi să-şi anunţe pacientele cu privire la această procedură. În plus, este posibil ca numărul medicilor de familie de pe raza judeţului nostru incluşi în acest program să crească, asta în condiţiile în care ei vor primi bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru activitatea prestată. Pentru ca acest program să devină realitate furnizorii de servicii medicale din judeţ ar trebui să se unească pentru a crea o reţea de screening pentru depistarea acestei afecţiuni. Astfel, furnizorii vor fi reprezentaţi de Spitalul Judeţean care are în structura proprie cabinete de obstetrică -ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care face dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Spitalul Judeţean va încheia contract pentru derularea programului cu CJAS, în baza raportului de validare întocmit de Unitatea regională de management.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614