REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rețete răcoritoare cu efect antistres pe bază de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului

Rețete răcoritoare cu efect antistres pe bază de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului

Replica API 18 iunie 2021 | 01:43 694

Românii o cunosc drept Mâna Maicii Domnului sau caprifoi, în industria cosmetică și de aromoterapie i se spune honeysuckle, iar denumirea științifică este Lonicera Japonica. O întâlnim de la începutul verii și până târziu în toamnă la tot pasul, în parcuri și grădini, spațiile verzi ale blocurilor și ocazional chiar și în balcoane. Seară, mai ales, ne încânta cu parfumul sau minunat și unora dintre noi ne amintește de copilărie, când ne învățau mamele noastre să îi gustăm nectarul. Sunt totuși puțini ce care știu, însă, că această plantă nu e menită să bucure doar simțul văzului și al mirosului, ci și al gustului, scrie doc.ro.

În aromaterapie e folosită pentru proprietățile ei antistres, dar e bună și că remediu natural pentru diverse afecțiuni. E important de știut că doar florile sunt folosite în domeniul alimentar, nu și frunzele sau tijele. Fructele sunt chiar otrăvitoare, așa că nu încerca să le gusti, chiar dacă îți par atrăgătoare și inofensive.

Are proprietăți antibacteriene, contribuie la eliminarea toxinelor, poate ameliora sau chiar trata tusea și febra, durerile de gât, abcesele, reumatismul, are efect tonic, scade tensiunea arterială și contribuie la reducerea colesterolului.

În zona de înfrumsetare, caprifoiul e de folos pentru a atenua umflăturile din zona ochilor, diverse răni și abcese, acneea sau pistruii. În acest scop sunt folosite decocturi. Florile se lasă la macerat peste noapte în apă, apoi lichidul strecurat se ține la frigider și se tamponează cu el zonele afectate ale pielii.

Infuzia de caprifoi are efect diuretic, reduce durerile de cap, stările de greață, calmează gâtul iritat și inflamatiile la nivel muscular. Nu este indicată, însă, dacă ai probleme cu stomacul sau cu digestia.

Ca remediu antistres, sunt folosite uleiuri esențiale sau parfumuri. Se poate prepară inclusiv sare de baie parfumată. Tincturile sunt considerate antibiotice naturale și pot calmă, printre altele, problemele intestinale.

Rădăcina de caprifoi se folosește și ea pentru infuzii, în remedii pentru dureri articulare, crampe, reumatism sau artrită. Se pare că acest tip de infuzie ajută și la încetinirea coagulării sângelui.

Iată mai jos trei rețete în care poți să folosești această plantă în alimentație, cu efect antistres:

Ice tea de caprifoi

Ingrediente:

- două linguri de flori de caprifoi

- o cană mare de apă

- gheață

- zahăr, miere sau alt îndulcitor, opțional

- frunze de mentă proaspătă, opțional

- suc sau felii subțiri de lămâie sau lime, opțional

Mod de preparare:

La o cană de apă de 250-300 de ml. ai nevoie de aproximativ două linguri pline de flori, doar partea albă și galbenă, fără frunze sau fructe. Poți înmulți cantitățile. Fierbi apă, apoi o torni peste florile spălate și le lași la infuzat până când lichidul ajunge la teperatura camerei. Poți adaugă apoi gheață sau poți răci infuzia la frigider. Poți lasă florile și peste noapte, înainte de a le strecura, dacă dorești o aromă mai intensă.

Nu adaugă îndulcitor decât după ce ai gustat, întrucât e deja destul de dulce de la flori. Frunzele de mentă adăugate la servire sunt și ele opționale. Dacă peferi o băutură mai puțîn dulce, poți adaugă în lichidul rece și zeamă sau felii de lămâie sau lime.

Această băutură se transformă ușor într-un cocktail dacă adaugi și puțînă vodka, whiskey sau rom alb. Te poți juca dacă vrei cu aromele și poți adaugă și boabe sau sirop de rodie (natural sau grenadine), mure întregi sau afine, grapefruit roz, lămâie sau lime.

Sirop de caprifoi

Ingrediente:

- 3 căni de zahăr

- 3 căni de apă

- o cană de flori de caprifoi, spălate cu apă rece

Mod de preparare:

Pune la fiert apă și zahărul, amestecând ușor la început, apoi lasă-le pe foc până când zahărul se dizolvă. Adaugă apoi florile de caprifoi, spălate în prealabil sub jet de apă rece. Da la o parte vasul de pe foc și lasă-le să la infuzat timp de o jumătate de oră. Strecoară lichidul și pune-l în sticle curate, pe care le vei păstra apoi la frigider.

Acest sirop poate fi adăugat în cafea, ceai, limonadă și chiar combinat cu alcool pentru un cocktail aromat. În dressinguri poate fi folosit pentru a îngroșa sau a îndulci, iar peste iaurt cu cereale poți adaugă puțîn pentru aromă.

Înghețată cu caprifoi

Ingrediente:

- două cești cu flori proaspăt culese de caprifoi

- o ceașcă și jumătate de smântână dulce

- o ceașcă de lapte dulce

- o jumătate de ceașcă de zahăr

- semințele dintr-o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Amestecă smântâna, laptele și zahărul, până când acesta se dizolvă. Adaugă apoi și florile, după care amesteci din nou totul la foc mic, până aproape de punctul de fierbere. Oprește focul și lasă vasul la o parte, până când conținutul ajunge la temperatura camerei. Acoperă-l apoi și pune-l în congelator peste noapte.

A doua zi, adună florile din amestec și adaugă în schimb semințele de vanilie. Amestecă bine pentru a nu rămâne semințe lipite între ele. Pune din nou înghețată la congelator sau în aparatul de înghețată, dacă ai așa ceva, respectând în acest caz instrucțiunile specifice.

Poți să folosești în același mod și petale de trandafiri de dulceață, flori de lavandă sau de iasomie, bine spălate, cu atenție să nu fie stropite cu pesticide.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614