REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Retinopatia de prematuritate: ce este, cauze, tratament

Retinopatia de prematuritate: ce este, cauze, tratament

Replica API 18 august 2020 | 00:00 1048

Retinopatia de prematuritate este o afecțiune oculară care poate duce la orbire, care afectează în primul rând sugarii prematuri care cântăresc aproximativ 1250 grame sau mai puțin și care se nasc înainte de 31 de săptămâni, scrie doc.ro.

Ce este retinopatia de prematuritate

Retinopatia de prematuritate este o boală care poate duce la orbire, cauzată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge retiniene la sugarii născuți prematur. Retina este stratul interior al ochiului care primește lumina și o transformă în mesaje vizuale care sunt transmise creierului.

Când un copil se naște prematur, vasele de sânge ale retinei pot crește anormal. Majoritatea cazurilor de retinopatie de prematuritate se rezolvă fără a provoca deteriorarea retinei. Când afecțiunea este severă, aceasta poate face ca retina să se îndepărteze sau să se desprindă de peretele ochiului și poate provoca orbire. Bebelușii care la naștere au 1250 de grame sau mai puțin și se nasc înainte de 31 de săptămâni prezintă cel mai mare risc.

Cum este afectat copilul de retinopatia de prematuritate

Majoritatea bebelușilor care suferă de această afecțiune văd normal pentru vârsta lor. Abia atunci când boala progresează spre cele mai severe etape, viziunea este amenințată. Din fericire, majoritatea cazurilor de retinopatie de prematuritate se rezolvă fără pierderea vederii. Problema este că nimeni nu poate prezice care bebeluși vor fi bine și care vor dezvolta probleme. Screeningul eficient și tratamentul oferit în timp util sunt cei mai importanți factori în prevenirea pierderilor de vedere asociate cu retinopatia de prematuritate.

De ce depinde severitatea retinopatiei de prematuritate?

Greutatea la naștere și vârsta gestațională sunt cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea retinopatiei de prematuritate severe. Alți factori care sunt asociați cu prezența acestei afecțiuni includ anemia, luarea în greutate încetinită, transfuzia de sânge, tulburările respiratorii, dificultățile de respirație și sănătatea generală a sugarului. Există cercetări active privind corelația nivelurilor factorilor de creștere din sânge și retinopatia de prematuritate.

Cum se diagnostichează retinopatia de prematuritate?

Oftalmologii specializați în evaluarea ochilor sugarilor pun diagnosticul de retinopatie de prematuritate. Ei examinează ochii copilului după ce sunt dilatați cu picături. Există unele cercetări care evaluează eficacitatea fotografiei digitale pentru diagnosticarea acestei afecțiuni. Sugarii care cântăresc mai puțin de 1500 de grame și care au o vârstă gestațională mai mică de 31 de săptămâni sunt supuși examinărilor oculare pentru a monitoriza retinopatia de prematuritate, dar pot fi examinați și alți sugari care sunt considerați cu risc ridicat de către neonatolog.

Cum este descrisă boala de către medici?

Retinopatia de prematuritate este descrisă prin localizarea sa în ochi (zona), prin gravitatea bolii (stadiul) și prin apariția vaselor retiniene. În prima etapă a bolii are loc o creștere ușor anormală a vaselor de sânge. Multor copii care dezvoltă stadiul I li se îmbunătățește starea fără tratament și în cele din urmă dezvoltă o vedere normală. Boala se rezolvă pe cont propriu, fără progresie suplimentară.

În etapa a doua, are loc o creștere moderat-anormală a vaselor de sânge, dar și din acest stadiu copiii pot dezvolta o vedere normală, fără tratament. În etapa a treia are loc o creștere sever-anormală a vaselor de sânge. Pe măsură ce boala progresează, vasele de sânge se pot îngroșa și pot deveni chinuitoare. Unii sugari pot dezvolta o vedere normală fără tratament, dar alții, la care vasele de sânge ale retinei s-au mărit și răsucit, au nevoie de tratament.

Stadiul al patrulea este reprezentat de retină parțial detașată, iar în stadiul al cincilea retina este complet dezlipită.

Când se începe tratamentul?

Când retinopatia de prematuritate atinge un anumit nivel de severitate, numit tip 1, potențialul de desprindere de retină (și posibila pierdere permanentă a vederii) devine suficient de mare pentru a justifica luarea în considerare a chirurgiei ofatlmologice.

Ce implică tratamentul retinopatiei diabetice?

Cele mai eficiente tratamente dovedite pentru retinopatia de prematuritate sunt terapia cu laser și crioterapia. Terapia cu laser „arde” periferia retinei, care nu are vase de sânge normale. În cazul crioterapiei, medicii folosesc un instrument care generează temperaturi de îngheț pentru a atinge scurt petele de pe suprafața ochiului care se află peste periferia retinei.

Atât tratamentul cu laser, cât și crioterapia distrug zonele periferice ale retinei, încetinind sau inversând creșterea anormală a vaselor de sânge. Din păcate, tratamentele distrug și unele zone ale viziunii laterale. Acest lucru este realizat pentru a salva cea mai importantă parte a vederii - viziunea ascuțită, centrală, de care avem nevoie pentru activități precum cititul sau condusul mașinii.

Atât tratamentele cu laser, cât și crioterapia sunt efectuate numai la sugarii cu retinopatie de prematuritate avansată, în special stadiul al treilea. Ambele tratamente sunt considerate intervenții chirurgicale invazive asupra ochilor, iar medicii nu cunosc efectele secundare pe termen lung ale fiecăreia.

În etapele ulterioare ale retinopatiei de prematuritate, alte opțiuni de tratament includ:

Catarama sclerală. Aceasta implică plasarea unei benzi de silicon în jurul ochiului și strângerea acesteia. Prin această opțiune de tratament se împiedică gelul vitros să tragă de țesutul cicatricial și să permită retinei să se aplatizeze înapoi pe peretele ochiului. Bebelușilor care au avut o cataramă sclerală trebuie să li se scoată această bandă câteva luni sau câțiva ani mai târziu, deoarece ochiul continuă să crească; în caz contrar, copiii vor vedea bine la apropiere, dar tulbure la distanță. Catarama sclerală este indicată de obicei la sugarii aflați în stadiul al patrulea sau al cincilea de boală.

Vitrectomia. Aceasta presupune eliminarea umorii vitroase situată între cristalin și retină și înlocuirea ei cu o soluție salină. După ce umoarea vitroasă a fost îndepărtată, țesutul cicatricial de pe retină poate fi decojit sau tăiat, permițând retinei să se relaxeze și să se așeze pe peretele ochiului. Vitrectomia se efectuează numai în stadiul al cincilea de retinopatie de prematuritate.

Este extrem de important ca părinții să aducă bebelușul la consult oftalmologic periodic, pentru a detecta apariția altor eventuale probleme ale ochilor, deoarece nașterea prematură este un factor de risc pentru ambliopie și pentru strabism.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218