REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Retrocedările în natură: noua lege dă păşunile judeţului, să nu se mai "secătuiască bugetul statului"

Retrocedările în natură: noua lege dă păşunile judeţului, să nu se mai "secătuiască bugetul statului"

Replica API 29 mai 2013 | 00:00 322

Ce spune prefectul Eugen Bola

Ce spune prefectul Eugen Bola

Procesul de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a suferit câteva modificări esenţiale prin legea 165, publicată în Monitorul Oficial în 17 mai a.c. Astfel, imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură. În situaţia în care restituirea în natură a imobilelor nu mai este posibilă, singura măsură reparatorie în echivalent care se acordă este compensarea prin puncte.

"Avem în gând, acum a apărut legea 165, este legea privind restituirea proprietăţilor. Această lege spune ca toate terenurile care se află în judeţe şi sunt libere, mă refer la imobilele terenuri, care aparţin domeniului public sau privat al localităţii sau care aparţin ADS-ului, trebuie să fie restituite celor care au formulat cereri. Există o anume situaţie în sensul că în multe localităţi nu a mai fost teren liber din diferite motive şi oamenii au optat pentru despăgubirea în echivalent, adică în bani. Ei bine, legea aduce ca titlu de noutate că toţi cei care au optat pentru despăgubirea în echivalent pot să formuleze cereri pentru restituirea dosarelor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, să ceară să vină aceste dosare înapoi în localităţile unde iniţial au fost refuzaţi, iar terenurile acestea dacă mai sunt în domeniul public, privat al localităţii sau de la ADS, solicitările vor fi onorate în natură şi nu în echivalent", a declarat, pentru "Replica", prefectul Constanţei, Eugen Bola. "Se instituie din nou comisii, de data aceasta la nivel local sunt nişte comisii formate din reprezentanţii comunităţii, dar preşedintele Comisiei Locale va fi numit prin ordin de prefect. Există o serie întreagă de obligaţii pe care le au cei de la primărie şi singurul lucru care-l avem în minte la nivel de judeţ, este să facem acţiuni de informare, să discutăm cu cei de la primării să vedem care ar putea să fie problemele. Trebuie făcute nişte situaţii, cu toate terenurile, cu tipurile de teren, este o activitate laborioasă care urmează să înceapă în temeiul acestei legi 165. De exemplu, la nivelul judeţului Constanţa mi s-a comunicat că sunt 710.000 hectare, care nu este o cifră extraordinar de mare, dar există aceste terenuri ale ADS-ului. În această situaţie este nefiresc ca numeroşi cetăţeni care nu au putut să fie împroprietăriţi să secătuiască bugetul statului prin solicitările lor, atât timp cât mai există terenuri şi pe lângă asta sunt şi terenurile în proprietatea localităţilor, deci a Consiliului Local", a mai adăugat, pentru "Replica", Eugen Bola. Conform legii 165, şi păşunile vor putea fi retrocedate. Este un subiect care merită dezbătut, noua lege abrogând puncte dintr-un alt act normativ, însă şi acest act normativ fusese deja abrogat. Pe această temă însă, se vor pronunţa mai mulţi primari din judeţ, în ediţiile viitoare, facem doar menţiunea că, spre exemplu, în cazul comunei Agigea, păşune nu mai există. "A fost dată deja de către fostul primar unui celebru Ion Sandu. În plus, pe terenul care mai rămăsese, a fost construit Selgros", a spus Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea. În ceea ce priveşte cererile de retrocedare, ele nu sunt toate rezolvate, însă, mai spune Cârjaliu, "la Agigea se înregistrează un deficit de 200 de hectare".

Sorin HULUBEI, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218