REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Revocarea șefei DNA - Reacția procurorilor constănțeni

Revocarea șefei DNA - Reacția procurorilor constănțeni

Replica API 1 iunie 2018 | 00:08 211

Magistrații-procurori din Constănța nu sunt de acord cu revocarea șefei DNA; ei sunt de părere că această procedură va destabiliza statutul procurorilor, ceea ce înseamnă diminuarea calității actului de justiție. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța și-au prezentat punctul de vedere, printr-o scrisoare deschisă:

”În contextul pronunțării de către Curtea Constituțională a deciziei din data de 30.05.2018, privind procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța își manifestă îngrijorarea cu privire la eventualitatea diminuării garanțiilor de independență ale magistraților procurori. Perspectiva ca Ministerul Justuiției, funcție cu o puternică încărcătură politică și care este obligat să dovedească solide capacități profesionale în domeniul juridic, să dispună cu privire la cariera procurorilor, ar duce la diminuarea garanțiilor de independență ale Ministerului public, ca sistem, și ale fiecărui procuror în parte. Echilibrul, și așa fragil, privind procedura de numire în funcții de conducere la vârful Ministerului Public este în pericol să se rupă și considerăm că astăzi de impune cu atât mai mult întărirea capacității instituționale a Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește cariera procurorilor, inclusiv în numirea în funcții de conducere la vârful Ministerului public.

Controversele din ultima perioadă, referitoare la modificarea legilor justiției au efecte inclusiv la nivelul de bază al Ministerului Public, așa că, din cauza instabilității privind statutul procurorilor, o bună parte dintre procurorii stagiari au trecut în funcția de judecător, fenomen ce a dus ca, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, să existe un grad de ocupație de aproximativ 55%, evident cu consecința supraîncărcării celorlalți procurori și creșterea timpului de soluționare a dosarelor penale.

Eventualitatea ca ministrul justiției să dispună în mod discreționar cu privire la cariera procurorilor aduce riscuri enorme, golind astfel de conținut Consiliul Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției, și poate arunca o anatemă asupra probității activității profesionale a procurorilor, poate chiar denatura activitatea de înfăptuire a justiției de către instanțele de judecată. Ceea ce era de neimaginat în ultimii 15 ani, respectiv subordonarea Ministerului public puterii executive, poate deveni o realitate și aceasta nu mai reprezintă decât un pas până la care și instanțele de judecată să fie subordonate puterii executive.

Performanța în ceea ce privește combaterea infracționalității din ultimii 15 ani s-a datorat în mare măsură și asigurării independenței autorității judecătorești, sub toate aspectele sale iar diminuarea garanțiilor de independență a procurorilor va aduce riscul scăderii luptei împotriva criminalității nu doar în cazul infracțiunilor de corupție. Societatea românească are nevoie de magistrați independenți, fie ei judecători sau procurori”.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa se desfinteze parchetele instantele politia jandarmeria si toate institutiile de ordine si securitate. Traiasca PSD ul.
0
0
Dati-le un examen simplu acestor magistrati, si o sa aveti surprinderea ca peste 70 % pica.Da sa fie un examen simplu, cu intrebari din anul 1 de facultate.
1
2
De cind subalternii comenteaza deciziile conducerii. Ce facultati de drept au absolvit astia ca nici macar n-au inteles ca ptocurorul este un functionar al statului in cadrul ministerului de justitie si nu sint magistrati.Astia fac la fel ca subinginerii care se declarau ingineri.Asa se intimpla cind se vind diplome la kilogram.Ajunge cu avantajele nemeritate si cu abuzurile. Va titiie pantalonii acuma. Totul se plateste aici.Mai devreme sau mai tirziu.
1
2
Multi tampiti spalati pe creier pe aici! Pentru acesti constipati mintali, norocul romanilor e ca undeva, aiurea, in tara asta, in care prostia a devenit endemica, s-a nascut o vietate ce pare a fi femeie, pe numele ei LCK... Cata prostie ai aruncat, Doamne, peste tara asta!...
3
2
ce faceti si desfaceti derbedeilor !. Ii duceti doar pe prosti la haules.Unde i dosarul lui Iohannis cu casele furate prin frauda ? Unde este dosarul lui Kovresi?. Trebuie sa aveti si indatoriri nu numai drepturi.Ajunge cati oameni a ti bagat la haules degeaba.Daca dispare escroaca si gasca ei se face liniste in DNA .
4
12
Mai revolutie daca schimbi sefa dna nu inseamna ca desfiintezi dna sef a mai fost si morar si odata cu plecarea lui nu s-a desfiintat desfiintezi abuzurile facute de kovesi si trupa ei orban a uitat ca din cauza lor na putut particica la alegerile pt primarie acum ca sa-l tina in brate pe iohannis face prostie dupa prostie care tot asupra lui si pnl vor cadea
4
7
Pai fara actuala sefa va insemna liber la furat.PSD inca din campania trecuta la presedentie spunea ca va desfiinta DNA daca vor castiga ei presedentia. Dar Dzeu nu a dormit. Eventual va veni d.nul Iacob in locul LCK, cel care inca o cauta pe Elodia, si va dati seama cum va gasi el coruptii !!! Predictiile Mariei Gheorghiu se vor adeveri f curand.
5
2
un singur lucru functioneaza in tara asta si in distrugem DNA, pacat. Mai sunt multi votanti PSD care nu au plecat pe cale naturala
5
11
Telicene,urmezi!stii tu cine sunt!
10
2
Cati bani au recuperat din ce sa furat ???
14
2
Sigur ca nicaeri in lume nu vezi sa ti distrugi o institutie solida ca DNA de dragul hotilor chiar daca in alte state ex antimafia lucreaza pentru combatera hotiei si mafiei in Ro nu este un stat al nimanui institutii de combatere a hotilor sant bine venite Codruta are si ia o echipa nu este singura si baga cinstitii in puscarie sa fim cinstiti ar fi mai bine decat sa impiedicam aceasta institutie dna sa functioneze sa recupereze prejudiciile aduse de fostii politicieni statului Ro de unde au hotii lingouri de aur sa si plateasca cautiunile si sa stea in tari exotice dupa ce au furat
13
9
Aprobati legea raspunderii magistratului si curtea cu jurati si vom avea o calitate in actul de justitie! De ce atata frica privind aprobarea acestei legi atata timp cat magistratii se considera integri? De ce o anumita categorie de functionari publici sa beneficieze de independenta iar altii nu?,in nicio tara din lume nu se pune atata pret pe justitie,
27
4
magistratii, de-a valma - procurori si judecatori - nu sunt zei. Nu este nevoie de acordul doar al mecanismelor inventate si puse la lucru de ei insisi gen CSM. Daca ar fi asa, de ce ii mai blamati pe tigani ca nu tin cont decat de staborul lor?! Caci asta este CSMul: staborul magistratilor! Fara nicio legatura cu restul societatii, fara nicio legatura cu raspunderile din cadrul societatii! Hai sictir! Nu sunteti olimpieni!
25
13

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218