REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Revoltă! Agenții economici nemulțumiți din sudul litoralului au sărit la gâtul primarului Cristian Radu! Video

Revoltă! Agenții economici nemulțumiți din sudul litoralului au sărit la gâtul primarului Cristian Radu! Video

Andreea VREJOIU, Emilia BABU 25 octombrie 2022 | 00:00 7952

Agenții economici din Mangalia, cât și din stațiunile arondate municipiului, continuă războiul cu primarul Cristian Radu. Exasperați de faptul că în sezonul estival 2023 au interdicția în a-și desfășura activitățile, operatorii și-au dat întâlnire la Primărie, la o dezbatere publică organizată de autoritatea locală, în cursul zilei de luni, 24 octombrie a.c.. Interdicția are la bază o hotărâre de Consiliul Local Mangalia din 2021, inițiată de Cristian Radu, ce vizează Regulamentul de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Municipiul Mangalia. Cei afectați de aceste modificări sunt disperați și le este teamă că vor ajunge în situația de a-și pune lacătul pe ușă.

Operatorii economici au năvălit în primăria condusă de Cristian Radu, în Mangalia, în cursul zilei de luni, 24 octombrie a.c.. Motivul vizitei a fost reprezentat de abuzul pe care încearcă autoritatea publică locală să-l comită prin modificarea Regulamentului de organizare și desfăşurare a activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în Mangalia, cât și în stațiunile arondate municipiului. De teamă că ar putea să fie nevoiți să-și închidă afacerile, operatorii economici încearcă pe toate căile posibile anularea regulamentului și îi cer primarului permisiunea de a-și continua activitățile pe care le desfășoară pe timpul sezonului estival.

Consilierul local de la PER, Ozghiun Menabit, se numără printre operatorii economici care vor avea de suferit din pricina regulamentului pe care autoritatea locală dorește să-l pună în aplicare. Acesta a declarat, pentru Replica de Constanța, că regulamentul este un abuz de putere, iar aceste modificări vin doar în sprijinul marilor agenți economici din turism.

,,Regulamentul propus spre dezbatere publică este un abuz în cel puțin 24 de puncte. Se interzic anumite activități comerciale, încălcând-se astfel Constituția. Am încercat să înțeleg această administrație publică, dar în afară de anumite interese la mijloc și de dezvoltatorii economici, nu am reușit să găsesc un răspuns. În primul rând, în municipiul Mangalia, pe străzile principale, precum și în zonele de faleză și în centrul vechi sunt permise doar restaurantele, barurile, cafenelele și cofetăriile. În stațiuni doar în incinta hotelurilor au voie să facă alte activități comerciale în afară de cele autorizate de Ministerul Turismului”, a spus acesta.

Cristian Radu

Care sunt marii investitori care pun presiune pe Cristian Radu?

De asemenea, un alt operator economic spune că a fost nevoit să ia un credit în valoare de 500.000 de euro de la bancă pentru a achiziționa un spațiu comercial în stațiunea Neptun. „Avem aceste probleme de anul trecut încă de când Primăria ne-a interzis activitățile comerciale. Au pregătit o nouă hotărâre prin care doresc să ne interzică acest lucru.

Video:

Eu am un credit bancar de 500.000 de euro și plătesc rate, care sunt micii și marii investitori. Așa a spus primarul că este presiunea marilor investitori imobiliari. Primarul a spus că de ce nu m-am consultat cu el în momentul în care am luat creditul”, a spus Cristian Popa.


Ce spune hotărârea cu pricina!

Potrivit documentului, sunt permise activitățile comerciale din stațiunile turistice arondate Municipiului Mangalia: complex hotelier; activități comerciale și de prestări servicii – doar hoteluri și alte facilități de cazare, farmacii, agenții de turism, comerţ cu amănuntul – în afară de produse alimentare (doar în zona blocurilor de locuit), cofetării și patiserii, birouri, vulcanizare și service auto, spălătorii industriale, hypermarket (doar în zone pe teren proprietate privată la o distanța adecvată față de ultima structură de cazare, cu o retragere suficientă față de activitățile turistice, și cu respectarea reglementărilor urbanistice).


Dezbaterea publică, un fiasco total!

După mai bine de aproximativ 60 de minute, agenții economici au părăsit sala în care se organizase dezbaterea publică, cerându-le funcționarilor publici să reorganizeze dezbaterea.

Tot agenții mai spun și faptul că proiectul de hotărâre ce vizează modificarea prezentului regulament a fost încărcat pe site-ul primăriei abia în cursul dimineții de luni, motiv pentru care o bună parte a operatorilor nu au știut de planul lui Radu.

Video:

Concluziile finale ale dezbaterii publice!

,,În primul rând, nu au știut să explice anumiți termeni din regulament care nu figurează în Lege. Mare parte din regulament este făcut pe lângă Lege pentru că Primăria nu autorizează anumite activități economice, cum ar fi magazinele, ci doar avizează un program orar pe care îl cere comerciantul atunci când vrea să înceapă activitatea și Primăria este obligată să avizeze. Ori dacă se încalcă vreo lege, atunci justifică de ce nu avizează programul respectiv.

În plus, s-a ajuns la concluzia că tot regulamentul este un abuz pentru că încalcă Legea de la paragraf la paragraf și că trebuie reprogramată această dezbatere publică deoarece nu s-a organizat cu respectarea Legislației, cu respectarea Legii 52, și a normelor de aplicare a Legii 52 privind transparența decizională. Personal, eu nu am primit documentația cum prevede Legea (dânșii susțin că da).

De exemplu, termenul de a face propuneri pentru acest regulament a fost de 23 octombrie. Așa cum scrie în anunțul lor, proiectul este postat pe site-ul www.mangalia.ro, însă a fost pus azi-noapte cred pentru că aseară m-am uitat și nu era. Dacă termenul a fost în data de 23, când să faci propunerile, pentru că nu a fost postat proiectul legislativ?! În plus, proiectul de hotărâre conține și referatele de specialitate; trebuie să aibă o notă de fundamentare, trebuie să aibă referatul inițiatorului și spune Legea că trebuie să existe o notă de fundamentare, trebuie să existe o oportunitate pentru a face un astfel de act normativ.

 Noi am cerut reprogramarea acestei dezbateri publice, sau dacă mai vor să modifice Regulamentul de Comerț. Ei trebuie să organizeze dezbaterea publică în conformitate cu legea. Nu o respectă, nu se poate! Dacă vor mai vrea să modifice regulamentul de comerț, va trebui făcută o nouă dezbatere publică, să primim proiectul de hotărâre, îl analizăm

Ați văzut, astăzi au fost foarte mulți comercianți. Dacă erau mai mulți nu încăpeau în sală și din cauza aceasta numărul a fost controlat. Adică, în lege spune că pot fi admiși câte locuri sunt. Obișnuința Primăriei Mangalia este să aducă angajați din primărie să umple locurile ca să nu mai intre alți cetățeni. Pe ei astăzi i-a luat prin surprindere pentru că nu se așteptau să vină. A fost și din partea noastră un mic secret. Dar să sperăm că vom avea un regulament de comerț pentru Municipiul Mangalia, pentru cetățenii acestui oraș și nu cred eu că este normal ca o persoană vârstnică să meargă să își ia pâine de la un supermarket de la marginea orașului pentru că primarul nu mai permite magazin în oraș. Nu există nicăieri în lumea asta!”, a conchis Menabit după dezbaterea publică.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Radu Cristian a fost săltat de DNA pentru furăciunile din primarie
0
0
Mai vrau la voi sa Închideți mai .. dar eu mai sa funcționez . Eu cumpar pe tot ..voi lucrați la mine , nu Alinentar , nu clătite nu magazine … mai mâncat la Springtime și dormit la Majestic mai sau Phoenicia .. radu bravo
0
0
OAMNI BUNI ASA CEVA NU EXISTA!!!!!!! SI LANGA TURNUL EIFEL SI IN NEW YORK SUNT MAGAZINE MICI CU SUVENIRURI, HAINE , INGHETATA!!!!!!!!! OAMENI SUNT TOTAAAAAAAALLLLL NEPRICEPUTI!!!!!
0
0
Este inacceptabil ce se poate întâmpla in acest oraș. Acest primar a lovit atât in comercianti cât si in localnici. Rușine
1
1
Dl Ozi spune ca este afectat..cu ce te afecteaza, când tu ai un contract de închiriere ptr gradina de vara pe suma de 300 ron *luna*?? Prea cinstitule
2
2
Grupul mafiot care s-a instalat in primăria Mangalia trebuie dezmembrat cat mai repede altfel o sa cerem voie sa facem baie in mare
1
0
Poate in al 12'lea ceas isi da seama ce gafa tot incearca sa faca si treburile o sa isi revina la normal
1
0
Din vara care a trecut am ramas in minte cu vorbele unui copil: Tati la mare de ce nu este vata pe bat,o doamna insarcinata m a intrebat de porumb fiert...si exemplele pot continua. Atunci cand s au luat aceste masuri ,s a tinut oare cont de ce si doresc turistii sa gaseasca in statiuni??!!
1
0
Litoralul românesc trebuie ajutat să prindă viață, să faceti tot posibilul ca oamenii să vină aici și să iși petreacă vacanțele (si asa este f.scurt sezonul de vară- încă o lege "bună" -inceperea scolii la 3 sept.).... există o vorbă.."esențele tari se țin in sticluțe mici", deci faceți din litoralul nostru ceva fantastic , atrăgător să venim cu drag. Oriunde mergi în lume pe litoral este plin de mici magazine, mâncare ce se serveste la mese pe trotuare, oameni cu tot felul de reprezentatii .... sunt sigura că știți despre toate acestea. ATUNCI DE CE VA PURTATI CA NISTE ANALFABETI? IAR LEGI IMPOTRIVA CETĂTEANULUI??
1
0
ASA CEVA NU EXISTA!!!!!!! SI LANGA TURNUL EIFEL SI IN NEW YORK SUNT MAGAZINE MICI CU SUVENIRURI, HAINE , INGHETATA!!!!!!!!! OAMENI SUNT TOTAAAAAAAALLLLL NEPRICEPUTI!!!!!
2
0
E ireal ca in anul 2022 sa fii conditionat ce dimensiune trebuie sa aiba spatiul tau comercial pentru a putea primi autorizatie de la primarie! Ba mai mult,vor sa limiteze si sa impuna tot cei din primarie ce ai voie sa vinzi! Un abuz ce impacteaza familii intregi ce au investit intr-un spatiu comercial de pe litoral, platesc taxe la stat de ani de zile!
2
0
Nu este legal să interzici activitățile comerciale după bunul tău plac și interes
1
0
Mai devreme sau mai tarziu o sa intru la puscarie si apoi revine totul la normal, doar ca mi.am insusit cam tot, nu va mai ramane nimic
2
0
Bai n ati inteles nimica. Ideaa e ca la Mangalia trebuie sa votati PER sau USR unde tatarii fac ce vor fiind linsi in f de aia mai slabi de inger. Sau hai treaca de la mine si UDTTMR merge . Ce sa va fac daca n aveti destui m***e ca la Constanta.
0
1
Exista și în tarile vecine chioșcuri, alimentari și tot ce doriți, asta în cazul în care ati fost în alte tari...d nul Paul
1
0
Pai nu ne ajuta pe noi taticutul nostru Radu sa mai mancam si noi o paine la vara. Taticutul sa ii dai inainte cu proiectil ca avem mult de papat la vara de pe urma la frIeri astia.. vara asta a fost foarte productiva.. a fost sezon bun la spagi. Multumim tati
7
0
Sos constantei , str stefan cel Mare, doar comert , fara servicii, fara lady salon(acolo unde se tunde Piticul) , fara sediu next.gen, fara amanet, etc
9
1
Mâna lui Murat și a patronilor de hoteluri, niste oameni fără scrupule ..
8
1
Chiar crede Radu Cristian ca mai poate manipula prin comentariile semnate fictiv cu DRAGUSIN, MITROFAN sau PAUL? Atata minte are primarul acesta.
9
1
Asa a fost si in cazul garajelor,acest mincinos Ozghiun Menabit,a iesit in fata cu cativa frustrati si au tunat si au fulgerat ca nu e bine ca este ilegal si dupa 2 ani de zile ne dam seama ca este mult mai bine fara gaje,fara mizeria dintre garaje,fara sobolani si fara muzica celor care faceau un gratar la garaj si dadeau muzica cam tare dupa doua paharele de tulburel.Asa este si in statiuni,ne-am saturat de gherete si chioscuri amplasate pe domeniul public care vand in conditii indoielnice produse alimentare.Toti vrem curatenie, sa fie frumos dar poarca balcanismul din noi ne trage si tot ne trage inapoi.
12
7
Ptr Mangalioti Da dar l am ales drept opozant sef pe un fost vames care lasa tigarile netimbrate sa treaca sa fumam si noi mai ieftin. Acum nici din alea nu mai avem. Ptr. cine nu il vrea pe vames mai avem una care controla la sanatate tot tataroaica bineinteles ca noi romanii suntem prea p****i sa conducem ceva. A .. era sa uit avem si un arab in caz de necesitate.
9
4
Asta este normalitatea,in toate tarile civilizate,in statiunile turistice nu gasesti alimentari,nici la vecinii nostri bulgari.Ozi,bate campii ca de obicei,altceva nu stie sa faca,doar minciuni si dezinformari.
10
8
Voi l ati ales primar pe tata hotilor le la garda financiara? Ce va asteptati sa va faca?
19
0
Într-o țară normală orce ales local, că este primar sau orce altceva lucrează în folosul cetățeanului și a urbei pe care o conduce, numai în România aleșii lucrează pentru binele lor și acoliților lor. Radu ăsta a furat fiind șef la garda financiară până nu a mai putut și acum se dă marele corect, știț vorba românească, nici usturoi na mâncat nici gura nu-i miroase.
16
1
Consilierii locali vor fi invitați la DNA sa dea explicații despre cum funcționează anumite decizii
11
0
Radu cristian trebuie arestat altfel ne fura intruna ca asa este invatat , atentie DNA
17
0
Abuz de putere, cred ca nici un comerciant din Mangalia nu va accepta asa ceva, cereți anularea hotaririi.
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614