REVOLTĂ în Faleză Nord! Investitorul blocului cu șapte etaje din buza mării a ÎNCEPUT descărcarea ARHEOLOGICĂ
REVOLTĂ în Faleză Nord! Investitorul blocului cu șapte etaje din buza mării a ÎNCEPUT descărcarea ARHEOLOGICĂ
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDe câteva zile, se lucrează de zor pe terenul din apropierea plajei din Faleză Nord, în proximitatea blocurilor PA4, PA6A, pe strada Ion Rațiu 1. Utilajele și-au făcut apariția pe terenul pe care, la începutul anului, locuitorii din zonă au protestat, nemulțumiți de faptul că noua construcţie le-ar obtura lumina naturală, iar accesul către plajă ar fi blocat. Beneficiarul lucrărilor este M.V. Același din cauza căruia Decebal Făgădău a fost amendat de instanță pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, hotărâre care-l obliga pe edil să-i pună PUZ-ul pe convocator. Precizăm că săpăturile au ca scop descărcarea arheologică.
Zilele trecute, un excavator săpa și încărca nisipul care era, mai apoi, depozitat într-o basculantă pe plaja din Faleză Nord. Nu există niciun nici panou de informare, terenul fiind împrejmuit, iar pe gard atârnă nişte plăcuţe pe care scrie: „Proprietate privată. Acces interzis!”. Constănţenii s-au revoltat şi aruncă, din nou, cu pietre în fosta administraţie. „Moştenitorii lui Mazăre şi Făgădău s-au apucat de construit. Ruşine! Se lucrează în ritm alert în acest moment”, ne-a spus un constănţean.
Terenul este situat lângă cel deținut de italianul Piccin Maurizio, însă nu acesta este beneficiarul lucrărilor. Investitorul este M. V. care a elaborat, în urmă cu ceva timp, PUZ pentru zona delimitată de prelungirea Ion Rațiu, plajă și aleile carosabile din fața blocurilor PA6A, PA4, PA3 și PA2. Același investitor pentru care Făgădău a fost amendat pentru că nu a vrut să-i pună planul urbanistic zonal pe convocator. M.V. vrea să pună bazele unui imobil cu 7 etaje şi a obținut undă verde pentru ”construire imobil P+7E locuințe colective, amplasare firmă luminoasă, împrejmuire gard teren, organizare șantier realizare racorduri și branșamente utilități la începutul anului curent.
Săpături arheologice aproape de plaja Faleză Nord
În baza unui certificat de urbanism obținut în luna ianuarie a.c., s-a solicitat obținerea avizului Direcției Județene de Cultură. Iar aceasta din urmă i-a impus investitorului să demareze procedurile de descărcare arheologică a zonei. Acesta este și motivul pentru care utilajele și-au făcut apariția în apropierea plajei din Faleză Nord.
Cum a început totul!
În urmă cu câțiva ani, terenul din Faleză Nord a făcut obiectul unui litigiu în instanță, împreună cu Primăria Constanța și Consiliul Local. În 2015, M. V., proprietarul terenului, a deschis o acțiune în instanță, prin intermediul căreia solicita ca Primăria Constanța să fie obligată la elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal ( PUZ) pentru terenul de 500 mp în vederea construirii unui imobil S+P+7E-apartamente de locuit, precum și eliberarea certificatului de urbanism ca act premergător autorizației de construire. În ianuarie 2016, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de proprietar și a obligat Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța să întocmească și să adopte Planul Urbanistic Zonal prin care să se reglementeze regimul de construire al zonei în care se află terenul proprietatea acestuia, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Administrația locală a atacat hotărârea la Curtea de Apel, precizând că PUZ-urile trebuie să fie în concordanță cu PUG-ul unității administrative din care face parte terenul, iar în PUG-ul Municipiului Constanța, terenul în litigiu este prevăzut ca spațiu verde-parc. Curtea de Apel însă, a constatat, în baza documentelor depuse la dosar, că terenul este sub interdicție de construire până la aprobarea planului urbanistic zonal care va studia oportunitatea construirii elaborat Conform Legii nr. 350/06.07.2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului. Fapt pentru care, Curtea de Apel a respins, în 2016, recursul și a menținut decizia primei instanțe. Așa că proprietarul a avut liber la construcții.
Proiectul lui M. V. a stârnit zeci de controverse și discuții aprinse în ședințele de Consiliu Local
Constănțenii din zonă au fost și în ședința de Consiliu Local din noiembrie 2019 pentru a-și exprima dezacordul, cerând să nu fie votat PUZ-ul: "Nu înţeleg de ce primăria promovează cu atâta ardoare acest PUZ dubios", a spus un cetăţean. La rândul său, proprietarul terenului a explicat: "Dețin terenul din 2005. În 2007, am demarat acțiunea, nereușind să obțin PUZ. În 2016, am obținut acest drept. Primarul a fost obligat să inițieze PUZ, iar CL să adopte. Am întâmpinat piedici birocratice. Aceasta zonă va fi dezvoltată frumos și va fi o emblemă în Constanța. Nu aveți dreptul să interveniți în ședința de Consiliu ,ne vedem în instanță", a spus M. V., inițiatorul PUZ-ului. "Terenul a fost cumpărat prin credit bancar. Sunt al 5-lea proprietar", a mai spus el.
Făgădău, amendat pentru că nu a pus PUZ-ul pe ordinea de zi
La rândul său, Decebal Făgădău a precizat, la vremea respectivă: "Plătesc amendă în nume propriu că nu l-am lăsat pe inițiator să facă ce vrea. Nu vă permit să mă faceți hoț. Inițiatorul PUZ-ului a solicitat în comisii reintroducerea proiectului pe ordinea de zi. Comisiile au spus că nu e treaba lor să inițieze proiectul, ci a primarului. Asta am făcut. Țin să vă anunţ că pe fiecare zi de întârziere şi municipalitatea și eu plătim amenzi. Eu trebuie să acționez responsabil, conform actelor. Municipalitatea nu a fost de partea inițiatorului. Eu nu fac altceva decât sa vă explic în ce situație suntem. Dacă va pica proiectul, voi arăta instanței că am inițiat proiectul", a mai spus Făgădău.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.