REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

REVOLTĂ în rândul pescarilor! Taxe mari şi obligaţii: “Să mă duc să păzesc bărcile lor?”

REVOLTĂ în rândul pescarilor! Taxe mari şi obligaţii: “Să mă duc să păzesc bărcile lor?”

Replica API 17 februarie 2017 | 13:09 554

Noi reguli la obţinerea permiselor de pescuit! Pescarii constănțeni reclamă o problemă gravă. “Undițarii”, așa cum își spun, nu mai beneficiază de permise de pescuit de la ANPA. Mai nou, aceștia trebuie să se înscrie într-o asociație a pescarilor pentru a continua să pescuiască în Marea Neagră sau lacurile din județ.

Un constănțean, pescar “de plăcere”, susține faptul că noile reguli care se impun celor care doresc să pescuiască sunt mult prea absurde, iar taxele prea mari. Acesta precizează că angajații Asociației Naționale a Pescarilor îi obligă, mai nou, să se înscrie într-o asociație destinată pescarilor, o asociație care cere taxe mari și muncă în folosul ei. “Până anul acesta am plătit o taxă de pescuit la SPIT, ne punea o ștampilă și puteam merge să pescuim atât pe Marea Neagră cât și la Ghiolul Mic. Pensionarii beneficiau de gratuitate, iar șomerii trebuia să achite o taxă anuală de 30 de lei.

Am fost la ANPA și ne-au spus că noi undițarii nu mai avem voie să pescuim, că trebuie să ne înscriem într-o asociație a pescarilor. În regulă, însă noi suntem amatori, unii dintre noi mergem de plăcere, alții de foame. Ca să ne înscriem în asociație și ca să pescuim ne cer o taxă de 200-300 de lei, iar pentru Tulcea 500 de lei. Pe lțngă asta, cei de la ANPA mi-au spus că trebuie să avem grijă de bărcile lor, să facem și pe paznici. A păi eu nu vreau să fac pe paznicul, mă duc doar să mă relaxez pescuind, nu să fac o meserie din asta, să stau să păzesc bărcile lor, eu nefolosind așa ceva.

Acum ce facem? Să ne luăm amenzi de la Poliția de Frontieră? Dacă merg și îmi cere să mă legitimez, degeaba arăt eu actele că nu mai sunt valabile și mai mă trezesc și cu o amendă.”, a declarat pentru Replica de Constanța, Nicolae Vasile, un pescar din Constanța. Acesta susține faptul că sunt mii de pescari în situația lui și nu este una foarte bună pentru ei, spunând că ceea ce se cere este prea mult pentru un om care dorește să pescuiască din pură plăcere și nu să facă comerț, ori pentru cei care o fac de foame. “Era o taxă accesibilă, de 30 lei, acum se cere prea mult, peste 300 de lei! Și mai ales să ajungem să ne înscriem într-o asociație pentru care trebuie să mai facem și muncă de paznic mi se pare absurd. Să mă duc să păzesc bărcile lor?!”, ne-a mai declarat acesta indignat de situație.

Atfel, odată cu intrarea în vigoare a Decizia nr. 100/5.05.2016, permisele de pescuit recreativ/sportive se eliberează prin asociațiile de pescari ai căror membri pactică pescuitul în scop recreativ/sportiv.

Cei care nu sunt de acord cu această decizie pot formula plângere în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 544/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Până la eliberarea permiselor de pescuit de către ANAP, reprezentanții spun că pescuitul recreativ în habitatele piscicole natural se desfășoară pe baza permiselor de pescuit recreativ valabile ăn 2016. “Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate in anul 2016.”, au precizat reprezentanții ANAP.

130 de ambarcațiuni au avut autorizație în anul 2016!

Potrivit ANAP, în anul 2016 s-au eliberat autorizații de pescuit comercial la Marea Neagră(pentru alte specii, exceptând calcanul) pentru un număr de 130 de ambarcațiuni, s-au eliberat autorizații de pescuit calcan pentru un număr de 42 de ambarcațiuni. Din totalul de 130 ambarcațiuni cu autorizații de “alte specii”, au fost 47 de ambarcațiuni cu cota de rechin și 57 de ambarcațiuni cu cotă șprot. Reamintim că ANPA are încheiat protocol cu Poliția de Frontieră pentru furnizarea privind ambarcațiunile care ies pe mare, precum și un plan comun de acțiune privind combaterea pescuitului INN.

De asemenea, ANPA are încheiate protocoale cu Jandarmeria Română și ANSVSA, pentru controalele mixte. Încălcările constatate în timpul inspecțiilor sunt evidențiate în Registrul Național de evidență a încălcărilor conform legislației în vigoare. În cadrul inspecției, pescarii trebuie să prezinte jurnalul de bord, jurnalul de pescuit la Marea Neagră sau cel de pescuit costier, autorizație de pe4scuit comercial și licența de pescuit, permisele de pescuit comercial pentru ambarcațiunile mai mare de 15 metri, fișe de semnalare a mamiferelor marine, precum și tipul uneltelor.

Potrivit Planului Național pentru Controlul Pescuitului la Marea Neagră pe anul 2017, cei care nu acționează în conformitate cu OUG 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, aprobată prin Legea nr. 317/2009, cu modificările ulterioare sunt sancționați cu puncte de penalizare de la 3 la 7, în funcție de fapta încălcată, ori cu suspendare permisului pentru o perioadă de la două luni la un an, sau chiar retragerea permanentă.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oile asociate mai usor se conduc. PSD
6
1
rusine...asta se intampla cand conduc si i-au decizii ...minti bolnave
10
0
intr-o zi. Tot ce lasa statul din mana in favoarea unui privat - si asociatiile sunt entitati de drept privat - fie se distruge - vezi fabricile - fie devine extrem de scump - vezi curentul, apa etc.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614