REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

REVOLTĂ în spitalele de psihiatrie din cauza legii antifumat!

REVOLTĂ în spitalele de psihiatrie din cauza legii antifumat!

Replica API 5 aprilie 2016 | 11:55 382

Dacă nu se încalcă legea, e nevoie de intervenţia Poliţiei!

Dacă nu se încalcă legea, e nevoie de intervenţia Poliţiei!

Scopurile implementării legii antifumat sunt de a proteja cetățenii și angajații de efectele dăunătoare ale fumatului pasiv, facilitarea renunțării la fumat și prevenirea apariției acestui viciu în rândul copiilor și tinerilor. Numai că odată cu aceste lucruri, legea antifumat a atras după sine și o mulțime de controverse. Este poate una din cele mai controversate legi adoptate în România, lege care a stârnit numeroase reacții din partea diverselor categorii sociale ale populației. Dacă studenții s-au revoltat și au protestat împotriva acestei legi, solicitând adoptarea unor amendamente care să le permită să fumeze măcar în apropierea căminelor, acum medicii psihiatri sunt cei care se tem de o nouă revoltă, de data aceasta, a pacienților.

În timp ce inițiatorii legii spun că nu exită vreun fel de excepție pentru pacienții de la psihiatrie și că trebuie să se supună legii, reprezentanții Spitalului de Psihiatrie Palazu Mare din Constanța spun că acelora care nu au voie să iasă deloc din unitate li se permite să fumeze înăuntru.

Potrivit legii, nu se mai poate fuma în spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților. Însă bolnavii pshici nu înțeleg aceste lucruri prea ușor. Când aceștia solicită să fumeze, sunt escortați afară de un asistent medical. Problema este că de multe ori, pacienții manifestă o atitudine agresivă față de personalul medical din această cauză. Așa se face că medicii psihiatri au solicitat Ministerului Sănătății obținerea unei derogări pentru pacienții cu afecțiuni psihice, pentru a nu se repeta incidente cum a fost cel din 2009, când, tot din cauza unor lipsuri, mai mulți bolnavi de la Institutul de Psihiatrie Socola au incendiat o aripă a spitalului. O problemă mai mare o reprezintă cei care nu au voie să părăsească deloc incinta unității spitalicești, moment în care tind să devină foarte agresivi din cauza abstinenței la nicotină. În plus, cadrele medicale spun că, potrivit statisticilor, 90% dintre bolnavii cu schizofrenie fumează, acest lucru fiind chiar indicat ca tratament de unii medici. Pe de altă parte, inițiatorii legii susțin că nu există posibilitatea acordării unei derogări pentru pacienții internați la psihiatrie, și că legea trebuie implementată peste tot. Ba mai mult, ei spun că singura soluție viabilă în momentul în care un pacient manifestă agresivitate față de personalul medical este de a chema poliția: ”Legea trebuie implementată peste tot. Trebuie chemată poliția. Nu se poate altfel, din păcate. Nu se poate, nu este nici o derogare. Trebuie să iasă la aer liber, într-un spațiu deschis, dacă vor să fumeze. Nici în penitenciar nu este derogare. Doar la maximă siguranță, unde nu au acces deloc afară, și nu e o opțiune pentru ei. Nu este nici o derogare pentru cei bolnavi”, a declarat pentru ”Replica” un reprezentant al cabinetului deputatului PSD de Cluj, Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat.

UPDATE

În tot acest timp, în Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare din Constanța, pacienților le este permis să fumeze în incinta unității, dar numai celor cărora nu li se permite să părăsească clădirea: ”Ei ies afară și fumează. Și cei care nu au voie să iasă afară și sunt în sector închis, fumează la baie. Unii sunt internați voluntar, dar sunt în sector închis și atunci nu putem să-i privăm de această nevoie”, a declarat pentru ”Replica” Diana Cârjaliu, șefa Secției de Psihiatrie de la Palazu.

G.D.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614