REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

REVOLTĂ la Colegiul Tehnic Navrom: ‘De ce să fim noi alungaţi din şcoala noastră?’

REVOLTĂ la Colegiul Tehnic Navrom: ‘De ce să fim noi alungaţi din şcoala noastră?’

Replica API 15 ianuarie 2018 | 00:00 1003

Profesorii, elevii și părinții de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut mai degrabă drept NAVROM) sunt indignați de faptul că urmează să fie mutați din sediul unde unitatea de învățământ își desfășoară activitatea de mai bine de patru decenii, pentru a face loc Liceului Militar de Marină, care urmează să fie înființat din anul școlar 2018 – 2019. Luni, 15 ianuarie a.c., în cadrul colegiului din cartierul constănțean Poarta 6 va avea loc o ședință la care vor participa profesori și elevi, urmând să se decidă ce măsuri se vor lua pentru a lupta împotriva deciziei Inspectoratului Județean Școlar Constanța.

Vineri, 12 ianuarie a.c., inspectorul general școlar Petrică Miu a făcut un anunț îmbucurător pentru tinerii care vor să urmeze cariera militară: din anul 2018 – 2019, în municipiul Constanța va fi reînființat Liceul Militar de Marină. Constanța a avut un liceu cu profil militar, dar în 1998 a fost desființat. De atunci, atât reprezentanții Forțelor Navale, cei ai Ligii Navale Române, dar și Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Constanța fac demersuri pentru reînființarea lui. Într-un final, mai marii de la Ministerul Apărării Naționale au fost convinși că este mai mare rușinea ca orașul de la malul mării, sediul Forțelor Navale, să nu aibă un liceu militar cu profil de marină. Problema apare, însă, în acest moment: unde își va desfășura activitatea această unitate de învățământ reînființată? Fostul sediu, unde s-a aflat liceul până la desființare, a fost transformat între timp, în prezent în clădirea respectivă aflându-se o parte din Comandamentul Flotei și Baza Logistică Navală.

În consecință, inspectorul general școlar Petrică Miu a anunțat niște mutări: Liceul Militar de Marină ar urma să funcționeze în cartierul Poarta 6, în locul Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut în oraș ca NAVROM), care ar urma să fie mutat în locul Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan”, care la rândul lui ar urma să se mute la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, de pe B-dul Aurel Vlaicu.

„Suntem un liceu cu tradiție de mai bine de 40 de ani!”

Anunțul i-a luat prin surprindere și îi nemulțumește pe profesorii și elevii de la NAVROM. Într-un comunicat de presă transmis duminică, aceștia își exprimă indignarea.

„Colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” se bucură de înfiinţarea prestigiosului Liceu Militar de Marină, dar, este în acelaşi timp consternat de faptul că va fi evacuat din propria casă, întreţinută cu atâta efort de părinţi, elevi şi profesori. Suntem un liceu cu tradiţie de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din ţară (fostul Navrom), situat într-un oraş cu ieşire la mare, iar elevii noştri ne fac cinste, fiind absolvenţi ai Universității Maritime sau ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele unui liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MApN-ului şi ISJ-ului, într-un articol din presa locală.

NU ÎNŢELEGEM DE CE TREBUIE SĂ PĂRĂSIM ŞCOALA NOASTRĂ ŞI SĂ VINĂ ALŢII ÎN LOCUL NOSTRU! PENTRU CĂ SUNT ELEVI MAI BUNI??? NU TOŢI COPIII AU ACELEAŞI DREPTURI???

Dacă se doreşte reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, se poate găsi un sediu nou, să fie dotat şi să devină optim pentru o şcoală de elită, nu să fie alungaţi, din propria casă, aproape 600 de elevi şi relocaţi în spaţii improprii educaţiei de calitate! DORIM ŞANSE EGALE LA O EDUCAŢIE DE CALITATE!”, se arată în comunicatul transmis.

Petrică Miu: „Mutarea de pe o stradă pe alta nu îi împiedică să aibă o educație de calitate!”

Contactat de reporterii „Replica de Constanța”, inspectorul general școlar Petrică Miu a subliniat că, prin mutarea colegiului tehnic într-un alt sediu nu se încalcă drepturile elevilor. „Condițiile de studiu le vor avea, elevii să fie doritori să învețe, iar colegii noștri să ofere un învățământ de calitate. Nu mutarea de pe o stradă pe alta este impedimentul. Faptul că va fi mutat colegiul nu încalcă dreptul la educație al elevilor. Apoi, trebuie să punem în balanță: dar copiii care doresc să urmeze o școală militară și, în prezent, sunt la licee în alte județe, nu au drepturi? Avem această oportunitate, de a reînființa Liceul Militar de Marină, fapt care, consider eu, este un beneficiu pentru întreaga comunitate din Dobrogea. Dacă s-ar pune problema construirii unui sediu nou, ar însemna să așteptăm și 25 de ani până la reînființarea lui. Avem această posibilitate acum și trebuie să profităm de ea, dacă vrem să facem într-adevăr ceva.

În plus, reînființarea acestui liceu este o șansă și pentru elevii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, poate vor fi doritori printre ei care ar putea dori să se transfere la liceu, pentru a urma o carieră militară. Sunt aspecte ce urmează să fie discutate. La Craiova, de exemplu, așa s-a întâmplat, dintre elevii de la colegiu au fost selectați, cei care au dorit, pentru a urma cursurile liceului militar reînființat, în clasele a X-a sau a XI-a. Vom discuta cu cadrele didactice de la colegiu, pentru a se înțelege că nu li se încalcă drepturile la o educație de calitate”, ne-a declarat Petrică Miu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu stii sa citesti? Esti analfabet functional? Nu vor numele, vor cladirea cu totul, in plm. Retardatule.
0
0
Liceul Navrom a preluat dupa anul 1998 numele de A.I.Cuza, asa ca e normal sa-l "retrocedeze". Normal e ca viitorul LMM sa se intoarca in Coiciu, ca acolo e loc destul. Chiar nu inteleg de ce s-au facut valuri cu liceul Navrom, ceva nu e in regula.
0
1
Vai ce liceu, vai ce absolventi Scoala romaneasca de pregatit viitorul peste granita
1
0
Nu cred ca este oportun sa fie mutat actualul Liceu in alt sediu mai ales ca in acest sediu functioneaza de la infiintare. In momentul cand a fost aprobata re infiintarea Liceului Militar trebuia aprobata si locatia nu sa fie luata locatia unui alt liceu cu traditie asa cum spunea unul dintre profesori.
5
1
Bai bai capatanilor de fonta,pai n-a fost LMM-ul pe care l-ati desfiintat?Cautati IDIOTII care au desfiintat Liceul Militar de Marina si luati-i la intrebari!O tara de sclavi,hoti si praduitori....ROMANISTAN
6
1
Sa dea MApN sediu, intr-una din unitatile militare din Cta, in loc sa le desfiinteze si sa le vanda! ...sau sa ii bage pe elevi in Academie, ca e loc ca la balamuc! Au uitat ca acolo aveau si studentii de marina civila si pe aia de militara?? Adica e loc pt 1000 de paturi. Daaar, de ce sa nu ia, daca e moka?? Ca de management nu-s in stare neam! In acelasi spatiu pe care il are Academia Navala in America sau Japonia sant de 3 ori mai mult studenti. La noi stau corpuri de cladiri goale!
6
1
Fortele Navale ar trebui sa asigure cladirea pentru liceul militar. Sa asigure sediu nou, sau sa il dea inapoi pe cel vechi. Astia din MApN de cerut stiu sa ceara tot timpul, de dat inapoi mai putin.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108