REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Revoltă pe drumurile închise prin ordin de prefect: oamenii au spart "barierele" care le blocau accesul

Revoltă pe drumurile închise prin ordin de prefect: oamenii au spart "barierele" care le blocau accesul

Replica API 30 ianuarie 2014 | 00:00 239

Constănţenii navetişti, înnebuniţi să ajungă acasă, la copii - VIDEO!

Constănţenii navetişti, înnebuniţi să ajungă acasă, la copii - VIDEO!

Constanţa a căpătat o înfăţişare înspăimântătoare în seara de miercuri, 29 ianuarie! Sub puterea codului roşu de ninsori şi viscol, judeţul de la malul mării a fost cuprins de panică, mai cu seamă de la orele 17.00, când toate drumurile judeţene şi naţionale au fost închise. Coloane de maşini s-au format la ieşirile din municipiu, oamenii ieşindu-şi din sărite şi punând la pământ semnele care interziceau trecerea. S-au certat cu poliţiştii rutieri şi au trecut de barierele instituite, luând în piept furia naturii. "Avem copii mici, care sunt singuri acasă!", strigau şoferii. Văzând că se luptă cu morile de vânt, oamenii legii au organizat convoaie pe DN 3, până în Valu lui Traian.

Ploaia rece din timpul zilei s-a transformat în ninsoare abundentă şi viscol la orele serii. Furia naturii a ieşit la iveală, răzbunându-se, parcă, pe judeţul de la malul mării. În scurt timp, peisajele au devenit înspăimântătoare, vântul puternic lovind din toate direcţiile. Însă, panica s-a instalat atunci când toate drumurile naţionale şi judeţene au fost închise. Echipaje mixte, formate din poliţişti ai Serviciului Rutier, jandarmi şi poliţişti locali s-au postat la ieşirile din municipiu, cu scopul de a nu lăsa pe nimeni să treacă. Dacă unii conducători auto s-au conformat, alţii nu au vrut să audă de aşa ceva. Zeci de şoferi au format coloane la ieşirile din oraş, iar pe I.C. Brătianu, spre Valu lui Traian, spiritele s-au încins peste măsură. Oamenii nu au vrut să-şi întoarcă autoturismele, lăsându-le pe marginea drumului şi ieşind pentru a se certa cu oamenii legii. "Nu am unde să stau, vin de la muncă. Ce să fac? De unde bani de hotel? Chiar nu se poate circula până în Valu lui Traian? Dar văd că maşinile intră în Constanţa, deci se circulă", spuneau şoferii. Unii erau chiar din Bucureşti şi Dâmboviţa şi ţipau că ei vor dormi în maşină. Femeile de la faţa locului plângeau şi spuneau că au copii mici acasă. "Am copii minori şi sunt singuri acasă. Dacă se opreşte curentul? Se pot întâmpla tragedii. Dacă deschid uşa la sobă? Nu-i pot lăsa singuri toată noaptea, am scăpat de la muncă, trebuie să ajung la ei", ţipau femeile. Nervoşi peste măsură, unii tineri chiar s-au apucat să lovească semnele ce interziceau trecerea, până ce le-au pus la pământ. Punctul culminat s-a ivit când un autoturism de teren a trecut de barierele instituite, profitând de faptul că doar ce trecuse o ambulanţă. În acel moment, şoferii au fugit la autoturisme şi au demarat în trombă, luând calea spre Valu lui Traian, pe DN 3. Întrucât situaţia o cerea, oamenii legii au format convoaie, pe care le-au condus până în Valu lui Traian. "Va fi permisă ieşirea din municipiu, până în prima localitate, se organizează convoaie", a precizat conducerea Serviciului Rutier Constanţa la acea oră.

Prefectul a contrazis Serviciul Rutier, pe când ISU - nu!

Acţiunea mai sus prezentată a fost imediat contrazisă de prefectul Constanţei, Eugen Bola, care ţinut să re-transmită prin intermediul unui comunicat de presă: "Prefectura judeţului Constanţa anunţă că prefectul Eugen Bola a emis Ordinul 124/29.01.2014 privind interzicerea accesului autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, din judeţul Constanţa, prin care, începând cu data de 29.01.2014, ora 17.00 se interzice accesul autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Constanţa, cu excepţia autovehiculelor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă". În plus, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Constanţa, Georgiana Anghel, a precizat că ordinul este clar, completând: "Cei care au plecat mai departe la drum, ignorând ordinul, o fac pe propria răspundere şi vor fi amendaţi. Practic, ei încalcă legea", a spus aceasta. La orele 20.45, un alt comunicat de presă a sosit pe adresa redacţiei, din partea ISU Dobrogea: "Ca urmare a situaţiilor existente la nivelul judeţului Constanţa, domnul prefect Eugen Bola a dispus măsura suplimentării efectivelor din Centrul Operaţional Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare poliţiştii rutieri însoţesc în mod organizat autovehiculele către locul de destinaţie al acestora, în funcţie de posibilităţile de deplasare date de condiţiile meteo pe rutele Constanţa - Medgidia şi Constanţa - Valu lui Traian". Un comunicat similar a fost transmis şi la ora 21.38, fapt care ne face să ne întrebăm: cine a încălcat legea sau cine nu a emis un ordin clar?! Contactat miercuri seara de "Replica" de Constanţa, prefectul Eugen Bola a dat de înţeles că nu poate vorbi prea mult, fiind şi la acea oră în şedinţă de comandament: "Maşinile ies din Constanţa pachete-pachete, însoţite de maşinile Poliţiei Rutiere...". Întrebat cum rămâne cu "interzicerea accesului autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale", Bola a răspuns că respectivul ordin este în vigoare (!). Însă, cei care insistau să circule, nu puteau să fie lăsaţi singuri, din motive de siguranţă. Ieri seară, Antena 3 a anunţat, pe surse, că prefectul Constanţei ar urma să fie schimbat din funcţie.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218