REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

REVOLTA STUDENŢILOR! Vor să MEARGĂ, în continuare, GRATUIT pe TREN

REVOLTA STUDENŢILOR! Vor să MEARGĂ, în continuare, GRATUIT pe TREN

Replica API 10 februarie 2021 | 14:58 3428

Premierul Florin Cîțu intenționează să reducă subvenția pentru transportul studenților, care nu vor mai beneficia de gratuitate pe tren. Acest proiect a stârnit nemulţumire în rândul studenţilor din toată ţara, foarte mulţi dintre ei nepermiţându-şi preţul unui bilet de tren. Liga Studenţilor - Universitatea Ovidius din Constanţa s-a alăturat ANOSR (Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România) şi solicită încetarea demersurilor pentru limitarea transportului studenţilor.

Eliza Stanciu

Gratuitatea la transportul feroviar ar ajuta enorm studenţii

Preşedintele Ligii Studenţilor - Universitatea Ovidius din Constanţa, Eliza Stanciu, a declarat pentru cotidianul Replica de Constanţa: „Susțin poziția ANOSR și o voi susține în continuare. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă și punctul în care s-a ajuns cu aceste discuții. Faptul că studenții au avut gratuitate la transportul feroviar a crescut mobilitatea acestora, putând participa mult mai ușor la congrese, schimburi de experiență și alte manifestări de diferite tipuri crescând astfel implicarea acestora în diverse activități și facilitând dezvoltarea lor pe plan profesional. Consider că limitarea transportului gratuit al studenților ar fi o măsură ce i-ar împiedica pe aceștia atât în deplasarea dintre locuință și centrul universitar, cât și pentru participarea la activități extracurriculare. Sunt foarte mulți studenți care depind de această măsură și nu consider că ar fi o alegere bună ca aceasta să se scoată mai ales în situația actuală când fiecare dintre noi știm cât de greu ne este. De asemenea, studenții ar trebui să fie încurajați să participe activ la activități extracurriculare, iar gratuitatea la transportul feroviar ar ajuta enorm în acest context.”

Ce spune ANOSR

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri. Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți. Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.”

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trenul circula la program si cu si fara studenti, imi place cum is deranjati unii ca de ce?. facultatea este munca neplatita , d'aia
1
0
Bai studentilor eu traiesc in Germania si aici nu doar studenti ci si elevi beneficiaza de transport gratuit la si de la scoala sau universitate daca provin din familii sarace pentru ca transportul asta platit de stat este incadrat la ajutor social din partea statului,ori nu pot beneficia de un ajutor platit de la bugetul de stat copiii ai caror parinti au un venit mare sau sunt milionari,pentru ca aici cu toate ca tara asta este mult mai bogata decat Romania ajutoarele date de stat nu se dau aiurea.
4
0
De acord, dar cu calatorii limitate si pe traseul: domiciliu- facultate.
8
2
Si moca si fara numar - pe banii cui? Max o calatorie pe luna intre domiciliu si facultate - gratis. Pt activitati extracuriculare - sponsorizeaza facultatea sau organizatia de voluntariat unde presteaza activitatea.
7
1
Ca daca se pune conditia sa beneficieze numai studentii integralisti problema este rezolvata. Sunt putini de tot. Toti care spun ca nu este corect sa aiba aceasta facilitate au dreptate. Iar cei care cer sunt nesimtiti pentru ca nu le pasa nici de facultate nici de greutatile prin care trecem acum
6
1
tot vorbiti de carte in facultati. facand exceptie de cele de la buc, politehnica, automatica... vorbind de ovidius, voi astia peste 40 de ani de comentati pe aici, chir credeti ca facultatea e serioasa? ca se face carte, cum ziceti voi? profesorii caca note mari pt o sticla de gin la 30 de lei si materia este predata intr o oarecare masura de babuini betivi, inculti, care recunosc minusurile sistemului din care faceti si voi parte. cum il chema pe betivul, actual raposat, de la drept care venea la cursuri cu alcool in dozele de energizant?
2
1
Fara suparare,dar ei nu sunt navetisti,deci daca s-au inscris la facultati din alte localitati decat cele de domiciliu,inseamna ca-si permit sa calatoreasca si cu trenul.Ar putea sa beneficieze de reducere la biletul de tren ,dar nici ca acum gratis pe toata perioada scolii.Ei merg la cursuri nu merg sa faca turism!Unul care a lucarat la CFR beneficiaza de 24 calatorii pe an ,pe cand studentii....
13
2
E o economie teoretica ! Bugetul e papat de viermii din administratiile centrale si cele locale , de toti servantii angajati pt ca au batut din palme la alegeri .
8
3
vor duce Romania la faliment.Asa ca ,dragi studenti incercati sa nu mai cumparati examenele,iar cu shpaga economisita,platiti deplasarile.
19
2
In Irlanda toti elevii si studentii platesc biletul la jumatate, dar nu gratuit, indiferent ca merg cu trenul sau cu autocarul. Gratuitatea este oferita de scoala, eventual, prin decontarea transportului daca scoala isi permite si are buget.
14
3
Sunt de acord cu gratuitati pentru cei cu medii peste 8,5, dar nu mai mult de 6 pe an. Cred ca ar trebui sa ia facultatea in serios. Avem nevoie de specialisti, nu de analfabeti functionali. Studentul american are aceasta facilitate? Nu cred. Are cate doua trei joburi pentru a putea plati studiile. Sa munceasca!!!
16
4
Gratuitatea a fost introdusa de PSD,deci trebuie sa fie anulata. Orice marire de salarii,pensii facute de PSD sunt toxice pentru interesele corporatiilor straine,ale bancilor si ele straine,deci nu sunt bune. USR si PNL au onoarea sa restabileasca oridinea si disciplina in populatie,in finante si sa se stie ca populatia nu are dreptul decat sa laude conducerea,sa se supuna ordinelor ,sa spuna ca e bine in orice situatie. Muie PSD ! Traiasca Iohannis,USR,PNL si toti cei ce sprijina un regim de austeritate,adica binele real al romanilor. Saracia inseamna veselie.
17
5
Un numar limitat de calatorii sau nelimitat dar doar intre localitatea de resedinta si localitatea unde este institutia de invatamant. Mai bine cresc sumele pentru bursele de merit
15
2
Patru drumuri dus intors pe an le ajunge.Sa puna mina sa invete carte,prea mult pierd timpul aiurea
15
3
Adica noi platim din buzunar sa mearga studentii peste tot cu trenul ? Si elevii platesc iar studentii buni de munca nu platesc... Pai studentii la orice facultate au acest drept adica si aia care raman repetenti si cei care nu stiu sa scrie dar ... au 18 ani si voteaza. Rusine bani pentru nemunca marca PSD
18
6
studenti sunt astia? noi mergeam cu nasul din liceu.As merge si acum dar pe care trenuri.Oricum viitor de cacat are tara asta.Cu asa studenti...
3
6
Mai, dar de la parlamentari nu se taie nimic? Din pensiile speciale, nimic? Doar de la plebe se taie? De la alesii poporului, nimic? Cum le oranduiesc ei mai!
13
5
N-ati vrut ma voi usere penele? N ati urlat ca ciuma rosie? Luati cacat cu paine acum de la penele si usere. Si asta e nimic sa vedeti cand o sa va bage diareea pe gat fortat. Bravo mai votati penele usere ca va dau de le puteti duce
9
11
Culmea ca unii trimit studentii la munca, postand la diferite ore din noapte. Rezulta clar ce mult muncesc acesti inteligenti si culti postaci.
7
9
Foarte bine ca le taie aceasta mocageala. Un nr limitat e suficient. Astia se suiau in tren si mergeau la Sinaia sa bea o cafea. N-aveai loc sa-ti cumperi un bilet pe tren pt ca erau rezervate de studentimea studioasa. In anii 90 era doar o reducere de 50% din pret. Deci se platea ceva. Acum vor si moca, dar si fara numar. .
23
6
sa misune in cluburi, baruri, festivaluri , la munte si la mare cu capetele goale si ...cursuri in picioare!
22
5
Nu vi se pare ca li se acoerda prea multe favoruri studentilor si elevilor. Dar noua de ce nu ni s-a acordat astfel de favoruri. Sa se termine odata cu populismele astea.
17
6
Vor sa mearga in continuare,gratuit, PE TREN. PE...... Doamne fereste.....
10
5
La munca, pe diplome luate moca
12
4
dar nu ati dat voi muie psd, ciuma rosie si din astea? luati cu lamaie! pana una alta, ciuma asa cum era, nu taia incontinuu! de 50 zile de cand sunt, numai taieri de la noi am auzit, nimic sa taie de la ei, nimic de taieri salarii doctori, pensii speciale!
12
12
Sa merg sa ma culturalizez cu drogalaii la Untold si never Neversea. Vreau diploma ai mai repede, ca sa pot pleca pe afara, dupa ce am facut facultatea moca. Aaaa...si vreau bursa de merit incepand de la nota 6, e destul,nu?
24
1
Studentii la mocangeala! La munca, pt ce trebuie doar sa va plimbati?
20
5
hai sictair studentilor!baam vazut cu ochii mei,prost care facea naveta iasi focsani Zilnic,cu trenul.Platesti o gramada de bani si trenurile sint intesatede fraieri asa zisi studenti,iar tu nu ai loc.toti covizii se freaca toata ziua buna ziua,mare,munte,daca e moca.ia mai platiti ba flacai,si sunati din zurgalai!
30
4
Unii dintre voi aveti parinti care au fost studenti fara sa beneficieze de liber pe trenuri si au invatat din greu sa fie admisi la o facultate, nu ca voi, unii sunteti analfabeti si la admitere si la absolvire.
25
6
Draga tineret, lasati cluburile, bautura, tigarile, plimbarile,flirturile, fumurile, telefoanele mobile si apucati-va de carte. Daca nu va duce mintea sa invatati, faceti scoli profesionale ca are occidentul nevoie de voi. Mult succes! La munca!
31
4
Dupa primirea gratuitatii ati scuipat pe cei care v-au dat-o. Aveti ce ati votat desteptilor.
31
7
La muncaaaaa, nu la cersit! Si pt restu, banii la bancaaa, mai aveti bani de rate!!!! Ciuma rosie v-a udat si Febra galbena v-a largit! Succces!!!!!!
18
4
mai puneti mana si pe carte .taiati din alcool ,tigari si faceti rost de bani de tren.Sau sa se faca dovada ca provii din fam numeroasa,cu posibilitati reduse si biletele sa fie pt a pleca acasa ,la adresa de dominciliu,nu la mare ,munte ,toata ziua .
32
2
de unde aveti?
21
2
La munca, pun to rilor! Lasati moca, moca pt cei care nu pot muncii! La munca, munca, munca, gata cu moca! Fiti liberi, re zi stati!
30
6
studenti sau turisti!!?gratuit calatorii limitate si doar pe directia domiciliu!Lasati golaneala , la carte daca esti student ,mai tarziu o sa ai pretentia ca esti licentiat!!
37
6
De mici s-au invatat la mocangeala,nici in comunism nu era gratuit.
35
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614