REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

REVOLTĂTOR! Sub ochii poliţiştilor detaşaţi în Mamaia, microbuzele au circulat înţesate până la refuz

REVOLTĂTOR! Sub ochii poliţiştilor detaşaţi în Mamaia, microbuzele au circulat înţesate până la refuz

Replica API 16 august 2014 | 00:00 308

Transportul pasagerilor în picioare, interzis. Cui îi pasă, bani să iasă!

Transportul pasagerilor în picioare, interzis. Cui îi pasă, bani să iasă!

Microbuzele de transport persoane pe ruta Constanţa-Năvodari "sfidează" poliţiştii de la Rutieră. Deşi staţiunea Mamaia a fost plină de poliţişti, pentru fluidizarea traficului, din cauza aglomeraţiei îngrozitoare, microbuzele au circulat înţesate până la refuz. Navetiştii şi turiştii au călătorit de Ziua Marinei claie peste grămadă. "Unde-i mai bagi, mă, nene? Nu vezi că mai avem puţin şi ne luăm în braţe? Suplimentaţi numărul de maşini", a strigat revoltată o turistă către şoferul unui maxi-taxi, individ care vorbea la telefon cu un alt coleg de muncă şi conducea fără centura de siguranţă. Nu putem spune că de Ziua Marinei a fost "o excepţie". Situaţia aceasta trenează de multă vreme şi parcă nimeni nu este interesat să găsească o soluţie convenabilă pentru toţi. Şoferii inconştienţi nu se mai gândesc la viaţa lor sau la vieţile celor care scot banii din buzunar, ci numai la încasările fără număr. Astfel, pasagerii sunt nevoiţi să suporte "condiţiile impuse" de cei aflaţi la volan pentru a ajunge la destinaţia dorită. De cealaltă parte, şoferii se apară şi aruncă vina pe călători şi reprezentanţii firmei de transport: "Noi nu tragem de călători, să-i urcăm în maşină, urcă singuri. Dacă îi lăsăm în staţie, ne fac reclamaţii. Noi nu avem un salariu fix. Dacă ne facem norma, atunci primim un comision în funcţie de numărul de bilete vândute într-o zi. Sunt zile când plecăm acasă fără nici un leu".

Circulaţia în staţiunea Mamaia a fost paralizată: vineri, începând cu ora 20.00, coloana de maşini s-a întins de la un capăt la celălalt al staţiunii. Pe ambele benzi, din direcţia Constanţa către Năvodari, s-a mers bară la bară. Dacă pe sensul de intrare în staţiune se circula în condiţii normale, pe cel de ieşire se formaseră blocaje în dreptul sensurilor giratorii. Echipajele de poliţie detaşate pe litoral au fost prezente în dreptul trecerilor de pietoni din zona Hotel Oxford, Aqua Magic, Hotel Laguna şi Hotel Piccadilly. Staţiunea Mamaia a fost străbătută şi de echipajele de jandarmi, dar şi cele de la SMURD. Din aglomeraţie nu au lipsit nici carele alegorice. Microbuzele de transport persoane au înregistrat întârzieri considerabile, călătorii devenind nervoşi peste măsură. Şoferii care mergeau spre Năvodari au parcurs traseul Aqua Magic-Caraiman într-un timp rezonabil: 7 minute. Situaţia a devenit insuportabilă abia la ieşire din staţiune, acolo unde aglomeraţia de maşini devenise insuportabilă. Şoferii au fost nevoiţi să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că din Constanţa şi până în Năvodari au făcut două ore. "Dă-o dracu' de treabă! Facem două ore până la Năvodari", i-a reproşat şoferului un pasager aflat în mijlocul de transport în comun. Cu toţi nervii întinşi la maxim, angajaţii firmei de transport au reuşit să "profite" de situaţie, umplând microbuzele până la refuz, mulţi pasageri fiind nevoiţi să călătorească în picioare. Aşa se face că un microbuz cu capacitate de 19+1 locuri a transportat vineri seară peste 30 de pasageri dinspre Constanţa spre Năvodari. Cum? Înghesuiţi ca sardinele, iar în maxi-taxi era groaznic de cald. De precizat faptul că, vineri, între orele 19.00-21.00, din Gara Constanţa şi până în "oraşul unde soarele sărută marea", nici un echipaj al Serviciului de Poliţie Rutier nu a tras pe dreapta microbuzele în cauză pentru a constata neregulile. Transportarea mai multor persoane decât locurile prevazute în cartea tehnică ar putea fi evitate prin amenzi usturătoare, iar maşinile cu defecţiuni tehnice scoase din circulaţie. De menţionat că în judeţul Constanţa, Registrul Auto Român nu a eliberat nici un certificat de clasificare prin care un microbuz să poată transporta călători în picioare. Aşa se face că transportul mai multor pasageri decât locurile pe scaune este extrem de periculos. Cui îi pasă? Zilnic, atât navetiştii, cât şi turiştii, sunt nevoiţi să călătorească în ilegalitate. "Autorităţile sunt prea "îngăduitoare" cu cei care încalcă legea, iar amenzile ridicol de mici. Noi, călătorii, putem să murim în microbuz şi firma de transport tot nu va avea concurenţă. Nu se vrea. Microbuzele ăstea sunt sicrie pe patru roţi. Nu vedeţi cum plesnesc din toate încheieturile?", a fost reacţia altui călător.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218