REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rezistorul: mod de funcționare și utilizări frecvente

Rezistorul: mod de funcționare și utilizări frecvente

Replica API 25 noiembrie 2021 | 14:41 2679

Rezistorul este unul dintre elementele de bază utilizate în inginerie electrică. Funcționarea sa se caracterizează printr-o cădere de tensiune proporțională cu curentul care circulă prin el. Proprietățile tipice acestui element au fost folosite de mulți inventatori cu mult înainte ca Georg Ohm să formuleze legea de bază care descrie rezistența în 1827.

Cum funcționează un rezistor? Modul de construcție

Rezistorul este o componentă electronică extrem de simplă. Cea mai importantă parte a rezistorului este firul de rezistență, adică un aliaj metalic numit kantal, care are o rezistență specifică mare. Firul de rezistență este de obicei înfășurat pe miezul ceramic sub forma unui cilindru mic. Ceramica este folosită deoarece rezistențele se încălzesc semnificativ în timpul funcționării. Întregul lucru este în cele din urmă izolat cu folie cu marcaje care descriu rezistența.

Principiul de funcționare al unui rezistor este descris de legea lui Ohm. În timpul curgerii curentului electric prin element, căderea de tensiune [V] depinde de nivelul de rezistență - cu cât rezistența este mai mare, cu atât căderea de tensiune este mai mare. În plus, o parte din electricitate este transformată în căldură. În principal din acest motiv, în sisteme ar trebui utilizat un rezistor cu parametri corespunzători. Deoarece rezistorul adaptat să funcționeze în domeniul de putere scăzută cu curenți mari se va încălzi roșu și pur și simplu va arde.

Cu toate acestea, merită să știi că legea lui Ohm nu se aplică tuturor materialelor, deci nu este o lege universală a naturii. Materialele pentru care legea lui Ohm nu este adevărată se numesc neliniare.

Simbolul rezistențelor

În schemele electrice, se obișnuiește să se folosească două simboluri pentru a desemna un rezistor. Acesta variază în funcție de țara în care a fot creat modelul. Există un simbol american și un simbol european.

Pe lângă rezistențele de bază, există și multe alte tipuri specializate ale acestor elemente, care au, desigur, propriile simboluri.

Utilizarea unui rezistor

Rezistoarele sunt utilizate în aproape orice dispozitiv electronic modern. Ele se numără printre elementele pe care se bazează majoritatea proiectelor electrice schematice. Sunt cel mai adesea utilizate în următoarele scopuri:

• element de protecție la suprasarcină

• reglarea parametrilor dispozitivului (rezistor variabil)

• generarea de căldură (de exemplu, în aragaz sau cuptoare cu rezistență)

• reduc tensiunea

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614