REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Rezultatul anchetei în cazul copilului plimbat între spitale: „Nu se confirmă afirmaţia că s-a refuzat consultul medical în Urgenţă”

Rezultatul anchetei în cazul copilului plimbat între spitale: „Nu se confirmă afirmaţia că s-a refuzat consultul medical în Urgenţă”

Replica API 17 iunie 2015 | 23:23 1616

Ancheta în cazul copilului plimbat între spitale cu febră şi care vărsa sânge arată că procedurile medicale au fost respectate. Dovadă în acest sens stă fişa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) întocmită de medicul de gardă şi înmânată mamei copilului la plecarea din unitatea de tratament. Oficialii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au verificat respectarea procedurii medicale şi a modului în care a fost gestionat cazul copilului de şase ani iar concluzia este următoarea: “nu se confirmă afirmaţia că s-a refuzat consultul medical în urgenţă”.

“Urmare a sesizării doamnei Iuliana Adina Brînzan, înregistrată la noi sub nr.21163/28.05.2015, prin care se aduce la cunoştinţă conducerii spitalului anumite aspecte constatate cu ocazia prezentării cu copilul Alexander în Urgenţa spitalului, va comunicăm următoarele: situaţia semnalată a fost analizată, atât de conducerea spitalului, care a solicitat puncte de vedere scrise de la toate cadrele medicale implicate, cât şi de la conducerea Secţiei UPU împreună cu cei implicaţi (adică dr. George Miu, asist.med. Valeria Rotariu, ambii prezenţi la evenimentul relatat în Urgenţă). Copilul a fost adus cu ambulanţă, cu asistenţă medicală (tip B), la ora 6.35. Solicitarea de ambulanţă a fost făcută pentru febră (de fapt era subfebril -37 g.C.) şi vărsături cu sânge (simptom afirmat de mamă, dar neconfirmat de nici un cadru medical: asistenţă de pe ambulanţă, medic şi asistenţă UPU şi nici la spitalul privat unde s-au prezentat după ce a fost consultat în Urgenţa Spitalului Judetean”, susţine dr. Mihnea Avram, directorul medical al unităţii de tratament. În raport se menţionează că pacientul a fost primit şi consultat de medicul din UPU la ora 06.40, respectiv la 5 minute de la prezentare: “Era tot subfebril (37,6 g.C.) şi nu se menţionează vărsătura cu sânge prezentă. Copilul se afla deja sub tratament pentru amigdalită pultacee, tratament recomandat la o clinică privată. Medicul de gardă din Urgenţa Spitalului Judeţean, după consult, a confirmat diagnosticul de amigdalită hipertrofică cronică acutizată şi a recomandat continuarea tratamentului început cu o zi înainte. Nu mă pot pronunţă asupra schimburilor de afirmaţii dintre cadrele medicale şi mama copilului, ambele părţi afirmând că au existat altercaţii şi atitudini neconforme cu un cabinet medical de consultaţii. În concluzie, nu se confirmă afirmaţia că s-a refuzat consultul medical în urgenţă”. Din rezultatul anchetei mai reiese faptul că micuţul a fost consultat clinic general, a fost termometrizat şi medicul primar pediatru George Miu a considerat că nu se impune administrarea de măsuri terapeutice sau medicaţie suplimentară tratamentului sub care se afla copilul de 24 ore.

“Un antibiotic deja administrat de 24 ore, care se dovedeşte eficient (copil subfebril) nu se justifică a fi înlocuit cu alt antibiotic. Totodată, s-au recomandat administrări de lichide per os, antitermice şi control la medic după încheierea tratamentului prescris. Afirmaţia făcută, în sensul că în Urgenţă copilul a ajuns într-o stare gravă, nu se confirmă din actele medicale şi nici din evoluţia ulterioară a bolii. După consultul din Urgenţă, familia s-a adresat spitalului privat de unde ne-a furnizat o copie după fişa medicală întocmită acolo. Studiind această fişa medicală, care consemnează evoluţia pe circa 4-5 ore, se confirmă acelaşi diagnostic : faringoamigdalita acută în evoluţie, copil afebril (36,3 g.C.), menţinerea aceluiaşi tratament început cu 24 ore în urmă, neconfirmarea vărsăturii cu sânge. Copilul a fost trimis acasă după 4-5 ore de supraveghere, deci nici acolo nu a fost considerat că un caz grav care necesită internare”, explică directorul medical.

Medicul Mihnea Avram, în calitate de director medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa, susţine că a fost vizitat de tată copilului, Silviu Brînzan. “S-a prezentat în aceeaşi zi de 22.05.2015, în jurul orei 14.30, în afara programului de audienţe. Acesta avea un comportament agresiv şi intempestiv, ridicând tonul la secretara care l-a primit. În mod normal, pacienţii sau aparţinătorii acestora se adresează conducerii spitalului în scris, sau prin programare la Biroul de Audienţe, care au loc la maxim 4-5 zile de la solicitare. Domnul Silviu Brînzan a relatat acelaşi conţinut cu reclamaţia făcută ulterior de mama copilului, dansul nefiind prezent la evenimentele sesizate din Urgenţa spitalului. După explicaţiile acestuia a fost rugat să depună în scris cele relatate la Registratură Spitalului, cu anexarea tuturor probelor existente în sprijinul afirmaţiilor sale, în vederea demarării anchetei administrative. Răspunsul dansului a fost: „să vedeţi ce o să va fac” şi a înmânat o carte de vizită cu antetul Primăriei Municipiului Bucureşti, care a fost păstrată”, a conchis directorul medical. Reamintim faptul că părinţii unui copil din Constanţa au sesizat în scris, dar şi prin poşta electronică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în vederea demarării unei anchete privind medicul primar pediatru care ar fi refuzat să-şi exercite atribuţiile de serviciu cu simţ de răspundere. Reclamaţia scrisă a fost depusă în cursul zilei de joi, 28 mai, la Registratura spitalului. Părinţii acuzau medicul de gardă că ar fi proferat injurii la adresa unui coleg de breaslă şi ar fi refuzat să le consulte copilul în condiţiile în care acesta avea febră mare şi vărsa sânge, fiind diagnosticat cu faringoamigdalită acutizată. Neplăcutul incident s-a petrecut vineri, 22 mai. În acest caz a fost sesizat şi Parchetul, dar şi Colegiul Medicilor din Constanţa. Managerul unităţii de tratament, dr. Dănuţ Căpăţână, a declarat în conferinţa de marţi, 26 mai a.c., că: “Dacă se constată că acuzele către medici sunt nefondate, ne rezervăm dreptul de a-i da în judecată pe reclamanţi”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369