REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ridurile premature – de ce apar și cum le poți combate

Ridurile premature – de ce apar și cum le poți combate

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 1199

Ridurile care apar din cauza procesului natural de îmbătrânire sunt normale, însă ce ne facem atunci când avem de-a face cu ridurile proeminente, care apar cu 10 ani mai devreme decât ar trebui?

Dacă pari mai în vârstă decât ești, în mod cert acest lucru se petrece din cauza ridurilor. Ridurile premature pot apărea că o consecință a stilului de viață nesănătos adoptat de tot mai mulți dintre noi, scrie doc.ro.

Cauze apariție riduri premature

Dacă ridurile și-au făcut apariția devreme, în jurul vârstei de 20-25 de ani, nu au nicio legătură cu procesul natural de îmbătrânire, ci sunt cauzate de o serie de factori ce determina îmbătrânirea prematură a pielii.

Stresul oxidativ este unul dintre cei responsabili pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Acesta apare din cauza radicalilor liberi, care la rândul lor apar din diferite motive: expunere excesivă la radiații ultraviolete, dietă nesănătoasă, poluarea, fumatul și nu numai.

Iată care sunt principalele cauze ale apariției ridurilor mai devreme decât e normal:

Expunerea neprotejata a pielii la radiațiile ultraviolete – da, soarele este principalul responsabil pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Atât radiațiile UVA, cât și radiațiile UVB, pot cauza îmbătrânirea prematură a pielii. Radiațiile UVB sunt cele care cauzează arsuri solare, însă radiațiile UVA afectează pielea în profunzime – așadar, pielea poate suferi de îmbătrânire prematură chiar dacă nu avem de-a face cu arsuri solare.

Radiațiile solare afectează nivelul de colagen și elastina din piele, determinând ridarea tenului. Pentru reducerea acestui risc, pielea trebuie protejată zilnic cu ajutorul unui loțiuni cu SPF, indiferent de anotimp sau de momentul zilei.

Consumul de zahăr – în mod cert ai auzit, în nenumărate rânduri, vedetele de la Hollywood povestind despre secretele lor anti-aging, iar unul dintre cele mai renumite constă în eliminarea zahărului rafinat din dietă. Consumul excesiv de zahăr, specific zilelor noastre, favorizează apariția ridurilor la nivelul pielii. Asta pentru că, după ce este ingerat, zahărul trece printr-un proces denumit glicare, care afectează fibrele de colagen și elastina. Glicarea produce, de asemenea, și substanțe toxice care contribuie la îmbătrânirea prematură.

Lipsa somnului – privarea de somn cauzează o serie de probleme în organism, printre care și declanșarea procesului de îmbătrânire prematură a pielii. Asta pentru că în lipsa somnului pH-ul pielii este alterat și celulele își pierd abilitatea de a se menține hidratate. Totodată, în timpul somnului se elimina toxinele din organism, ceea ce înseamnă că în lipsa acestuia, toxinele rămân mai mult timp în corp, afectând astfel și pielea.

Obiceiurile nesănătoase – fumatul și consumul de alcool sunt principalele vicii responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii, deci pentru apariția ridurilor. Fumatul restricționează fluxul sanguin la nivelul pielii, privând-o pe această de nutrienți valoroși și oxigen, în timp ce consumul de alcool creează deshidratare, care adâncește ridurile. Mai mult decât atât, fumătorii au de-a face cu riduri fine în jurul gurii, din cauza mulării buzelor pe țigară în repetate rânduri.

Subponderalitatea și supraponderalitatea – o greutate prea mică reduce nivelul de grăsimi naturale de la nivel facial, permițând astfel pielii să se “lase” și favorizând apariția ridurilor. Pe de altă parte însă, greutatea corporală excesivă afectează tonusul muscular, ceea ce înseamnă că pielea are tendința de “cădere”, specifică tenului îmbătrânit.

Ești o persoană pesimistă sau anxioasă – gândurile negative, încordarea și anxietatea se pot citi cu ușurință pe chipul tău. Aceste trăiri te fac să te încrunți, iar astfel ridurile de expresie sunt favorizate. De aceea, persoanele pesimiste par mai în vârstă decât sunt, iar persoanele optimiste au tendința de a părea mai tinere.

Cum combați ridurile premature

Poți preveni îmbătrânirea prematură a tenului prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Renunta la viciile precum fumatul sau consumul de alcool, adopta o dietă sănătoasă, folosește suplimente alimentare bogate în nutrienți importanți pentru organism, hidratează-te corespunzător și practică sport, dar și tehnici de relaxare. Dacă respecți aceste reguli, nu numai că te simți mai tânăr, însă arăți mai tânăr, indiferent de vârstă pe care o ai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218