REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rinichii unui pacient aflat în moarte clinică salvează alte vieţi

Rinichii unui pacient aflat în moarte clinică salvează alte vieţi

Replica API 13 decembrie 2013 | 00:00 206

Familia şi-a dat acordul ca organele să fie donate

Familia şi-a dat acordul ca organele să fie donate

O viaţă salvează alte vieţi. A doua prelevare de organe din acest an a avut loc joi, 12 decembrie a.c., ora 04.00, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cu durere în suflet, familia unui bărbat de 52 de ani, ajuns în comă profundă la spital, şi-a dat acordul ca organele acestuia să fie donate altor oameni care au nevoie urgentă de ele.

"Au fost prelevaţi doi rinichi de la un bărbat, de 52 de ani, din Constanţa, declarat în moarte clinică. Am avut o comunicare foarte intensă cu Agenţia de Transplant, iar după ce s-au făcut testări pe linie serologică s-a decis ca echipa de transplant din Bucureşti să vină la Constanţa. Joi dimineaţă a avut loc prelevarea celor doi rinichi ai pacientului. Este al doilea donator din Constanţa. La primul caz s-au prelevat atât rinichii cât şi ficatul. Sperăm ca pe viitor să creştem numărul donatorilor", a declarat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Medicul anestezist Irina Dincă a făcut parte din echipa de specialişti. "În urmă cu 72 de ore pacientul a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă, cu leziuni cerebrale hemoragice ireversibile, urmare a unui accident vascular. După 24 de ore s-a început procedura de testare în vederea punerii diagnosticului de moarte cerebrală. S-au făcut teste de apnee şi am avut confirmarea că pacientul se află în moarte cerebrală", a declarat dr. Dincă. Ficatul pacientului nu a putut fi prelevat. "S-a pus problema prelevării ficatului, însă s-a constatat că pacientul avea o suferinţă hepatică, iar echipa de la Bucureşti a decis să nu preleveze acest organ. Pentru noi este o mare realizare. Sperăm ca de acum în colo va deveni şi pentru Spitalul Judeţean o procedură standard care să ne alinieze la spitalele de top din România", a declarat medicul Dincă. La intervenţia chirurgicală au participat 10 medici, dintre care 6 din Bucureşti. "O echipă mixtă de medici de la Spitalul Fundeni", a explicat dr. Dincă. Organele prelevate au fost transportate cu o ambulanţă la Bucureşti. În urma acestei prelevări, alţi suferinzi vor primi o nouă şansă la viaţă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614