REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

RISC DE INFECŢIE! Turiştii nevaccinaţi, pericol pentru copiii constănţenilor?

RISC DE INFECŢIE! Turiştii nevaccinaţi, pericol pentru copiii constănţenilor?

Replica API 31 mai 2017 | 00:00 148

Constanța, în topul vaccinărilor din România. Dar cu ce scop dacă încep să vină turiștii pe litoral? Autoritățiile locale atrag atenția că valul de turiști din țară care vin pe litoralul de la malul mării ar putea fi un pericol pentru sănătatea publică din Constanța. Ce este de făcut? Informare! La asta face apel atât primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, cât și cei de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, prin reprezentanții săi, care susțin că medicii de familie sunt cele mai bune forme de comunicare pentru părinții de copii nevaccinați.

Directorul DSP Constanța, Constantin Dina este mulțumit de rezultatele din statisticile din județ, care ne clasează în topul național când vine vorba de vaccinare, dar ridică un semnal de alarmă asupra faptului că la al doilea vaccin împotriva rujeolei, foarte puțini copii sunt vaccinați. Același lucru îl subliniază și doctorul Suzan Ibram, care, prezentând, procentele din județ, observă că la 5 ani, o mică parte din cei care s-au vaccinat împotriva rujeolei la vârsta de 1 an revin pentru a doua doză.

Ce este important este faptul că pentru o protecție sigură împotriva epidemiei, schema vaccinării trebuie să fie completă, astfel și al doilea vaccin anti-rujeolă este important și necesar. Dacă în perioada următoare, litoralul românesc o să fie plin de turiști din toată țară, care vor veni, în cea mai mare parte, cu copiii după ei, riscul de infectare este mare. Asta și pentru că vor veni persoane care sunt din județele un de rata de vaccinare este și de 50 de procente.

„Noi avem o colaborare foarte bună cu majoritatea medicilor de familie din județul nostru. În județul Constanța, la 24 de luni, rata de vaccinare este peste media națională, iar cea mai bună rată de vaccinare este la vaccinul BCG, ne străduim să ajungem la cifrele pe care OMS le recomandă în județul nostru.

Vaccinarea este importantă, Legea Vaccinării trebuie să se bazeze pe niște premise reale și va asigura un stoc necesar de vaccinuri, lucru care în prezent nu este asigurat, în sensul că am avut sincope în aprovizionarea cu unele tipuri de vaccinuri, dar aceste sincope s-au rezolvat. Noi, în Constanța, încă mai avem un anumit număr de vaccinuri în stoc, deci putem să punem la dispoziție acolo unde este necesar. Am ajutat alte județe cu câteva doze de vaccin.

De asemenea, această lege o să asigure responsabilități pentru toți actorii din sistmeul sanitar și astfel fiecare își va cunoaște atribuțile și va răspunde pentru atribuțiile pe care nu și le îndeplinește. Am avut discuții și eu cu părinți care îmi spuneau că vaccinul dă dureri locale și stări febrile.

Dar dacă punem în balanță o durere locală și o stare febrilă cu niște leziuni cerebrale și niște sechele neurologice din cauza nevaccinării, cred că nu putem să punem în discuție asta. Este important să ne vaccinăm. Eu mi-am vaccinat copilul cu toate vaccinurile de când s-a născut și până în prezent”, a punctat Constantin Dina, director la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

„În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății estimează că anual sunt salvate milioane de vieți prin vaccinare și alte milioane de vieți sunt salvate de la suferință și acțiuni invalidante. Acoperirea vaccinală se face strict la copiii care sunt înscriși la medicul de familie. Avem și copii care nu sunt înscriși la medicul de familie. De exemplu, în Constanța, în epidemia din 2006 de rujeolă, care a afectat în Constanța peste 1600 de copii, dintre 35% au fost confirmați serologic, trei generații: mamă, fată și nepot neînscriși în evidență.

Nu aveau certificat de naștere. Mai recent, în 2013, când am avut un caz de tetanos la un copil nevaccinat, avea 4 ani și nu avea încă acte. Acoperirea vaccinală, în județul Constanța, putem spune că stăm bine la vârsta de 24 de luni. Ultima acoperire vaccinală s-a făcut în februarie 2017, care s-a referit la copiii de 18 luni. Au fost angrenați 223 de medici de familie și au fost analizați 695 de copii din punctul de vedere al antecedentelor vaccinale.

Din totalul de copii, 19,56% din copii nu au fost vaccinați corect. Motivele nevaccinării sunt neprezentarea la solicitarea medicului de familie – 7,33%, refuzul la una sau mai multe dintre vaccinări – 8.92%, contraindicați temporar, dar care ulterior au putut fi recuperați – 4.64% și plecați în străinătate – 1.87%. La nivel de linii antigenice, în Constanța, la vârsta de 24 de luni, avem o acoperire vaccinală peste media pe țară. Este un fapt real. Astfel, la BCG stăm la 98%, la hepatic B - 95%, la componenta diftero-tetano-pertusis acelular și polioinjectabil – 93.83%, la rujeolic-rubeolic-urlian – 86.95%. La vârsta de 5 ani, este mai mică, în jur de 60%”, a declarat Dr. Suzan Ibram, Șef Compartiment Supraveghere Control Boli Transmisibile, Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
BCG si hepatic se fac fortat in spital pentru ca nu-ti da drumul sa pleci pana nu le face. VACCINURILE CONTIN MERCUR,PLUMB SI ALTI CONSERVANTI DAUNATORI COPIILOR MICI CARE AU IMUNITATEA SCAZUTA.
0
3
Mare prost mai esti bai dobitocule!
3
1
Muie cu vaccinarea voastra antirujeolica !!! Un vaccin BUN costa aproximativ 50 de euro, adus din afara tarii. Plus taxa de transport, plus containerul pentru mentinerea temperaturii. Cu ce cacaturi vaccinati voi in masa copii de se imbolnavesc apoi de SHU?
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218