REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Riscul de AVC ar putea fi redus printr-o operație simplă

Riscul de AVC ar putea fi redus printr-o operație simplă

Replica API 24 iulie 2021 | 00:00 557

Un studiu realizat la Universitatea McMaster din Canada sugerează că o intervenție chirurgicală simplă care elimină un mic apendice pe inimă poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) pentru persoanele cu aritmie cardiacă.

Sursă foto: Shutterstock

Un AVC apare atunci când un vas de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive către creier este fie blocat de un cheag, fie se rupe. Când se întâmplă acest lucru, o parte a creierului nu poate obține sângele și oxigenul de care are nevoie și, deci, începe să moară, scrie doc.ro.

Unii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral nu pot fi controlați (genul, vârsta și istoricul familial de AVC), însă cei mai mulți dintre factorii de risc au legătură cu stilul de viață. Toată lumea își poate reduce riscul de AVC prin câteva modificări simple ale stilului de viață.

Factorii legați de stilul de viață care cresc riscul de accident vascular cerebral includ tensiunea arterială crescută, fumatul, diabetul, niveluri ridicate de colesterol din sânge, consumul exagerat de alcool, o alimentație bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans și sare, dar săracă în fibre, fructe și legume, lipsa exercițiilor fizice regulate și obezitatea. Un alt factor de risc important, în special pe măsură ce organismul îmbătrânește, este fibrilația atrială (bătăi neregulate ale inimii).

O operație rapidă ar putea scădea riscul de AVC

Apendicele atrial stâng este un țesut neutilizat, asemănător unui deget, care poate să țină „prizonier” sângele în camera inimii și poate crește riscul formării cheagurilor. Potrivit cercetătorilor care au publicat un studiu¹ pe această temă în New England Journal of Medicine, eliminarea acestui apendice poate reduce riscul de AVC cu mai mult de o treime la persoanele a căror inimă fie bate prea repede, fie prea încet, fie neregulat.

Studiul a urmărit 4.811 persoane din 27 de țări care au luat diluanți de sânge pentru fibrilație atrială. Participanții care au fost supuși unei intervenții chirurgicale de bypass cardiopulmonar au fost aleși aleatoriu pentru procedura suplimentară de îndepărtare a apendicelui atrial stâng. Cercetătorii au comparat rezultatele cu cei care au luat diluanți de sânge doar pe o perioadă mediană de 4 ani. Vârsta medie a pacienților a fost de 71 de ani.

Prin ligatura chirurgicală a apendicelui atrial stâng, opțiunea de a întrerupe diluanții de sânge este disponibilă pentru pacienții cu risc crescut de sângerare sau care au avut probleme cu aceasta, afirmă oamenii de știință. Operația nu a avut rezultate negative.

După ani de experiență și încercări, s-a ajuns la concluzia că acest apendice este important în formarea cheagurilor de sânge în fibrilația atrială. Dacă poate fi închis cu ușurință în timpul intervenției chirurgicale, atunci, spun savanții, s-ar putea recomanda pe viitor ca această eliminare să fie făcută la pacienții cu antecedente de fibrilație atrială care urmează o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

Autorii studiului spun că rezultatele cercetării lor vor schimba practica medicală cât de curând, deoarece această procedură este simplă, rapidă și sigură pentru cei 15% dintre pacienții cu intervenții chirurgicale la inimă care au fibrilație atrială. Acest lucru va preveni suferința cauzată de potențialele accidente vasculare cerebrale.

Oamenii de știință au suspectat legătura dintre cheagurile de sânge și apendicele atrial stâng încă din anii 1940. Procedura de eliminare se poate face și pentru persoanele care nu au nevoie de o intervenție chirurgicală cardiacă, prin metode mai puțin invazive, ceea ce va fi important pentru cercetarea care merge mai departe. Concluzia cercetătorilor este că procedura este ieftină, sigură, fara efecte adverse pe termen lung, însă impactul pozitiv este pe termen lung.

Cum se poate preveni un AVC?

Pentru a scădea riscul de AVC sunt indicate următoarele acțiuni:

Scade-ți tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc imens, dublând sau chiar cvadruplând riscul de accident vascular cerebral dacă nu este controlat. Hipertensiunea arterială este cel mai mare factor care contribuie la riscul de accident vascular cerebral atât la bărbați, cât și la femei. Monitorizarea tensiunii arteriale și, dacă este crescută, tratarea acesteia, respectând sfaturile medicului curant, este probabil cea mai mare diferență pe care o pot face oamenii pentru sănătatea lor vasculară.

Pierde în greutate

Obezitatea, precum și complicațiile legate de aceasta (inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul), cresc riscul unei persoane de a avea un accident vascular cerebral. Dacă ești supraponderal, și pierderea a numai 5 kg poate avea un impact real asupra riscului de AVC. Dacă nu știi ce e mai bine să faci pentru a slăbi, cere sfatul medicului de familie.

Exersează mai mult

Exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale, dar, de asemenea, acestea sunt și un reductor independent al riscului de AVC. E bine de știut că și o plimbare zilnică de 30 de minute este considerată exercițiu fizic.

Dacă bei alcool, nu întrece măsura

Dacă obișnuiești să bei câte un pahar de vin roșu, acest obicei poate chiar să reducă riscul de accident vascular cerebral. Atenție, însă, dacă bei mai mult de două pahare pe zi, riscul cardiovascular crește foarte mult. E important ca femeile să nu bea mai mult de un pahar cu bere sau vin pe zi, iar bărbații nu mai mult de două.

Tratează fibrilația atrială

Fibrilația atrială este o formă de bătăi neregulate ale inimii care determină formarea de cheaguri în inimă. Aceste cheaguri se pot deplasa apoi la creier, producând un accident vascular cerebral. Fibrilația atrială prezintă un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral deci, dacă ești diagnosticat cu această afecțiune, respectă tratamentul indicat de medicul curant.

Tratează diabetul

Dacă ai un nivel ridicat de zahăr din sânge, acest lucru duce la deteriorarea vaselor de sânge în timp și la formarea de cheaguri în interiorul lor. Dacă ai diabet, urmează tratamentul prescris de medic și recomandările în ceea ce privește stilul de viață.

Renunță la fumat

Fumatul accelerează formarea cheagurilor în câteva moduri diferite, îngroșând sângele și mărind cantitatea de acumulare a plăcii în artere. Împreună cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat este una dintre cele mai puternice modificări ale stilului de viață pe care le poți face pentru a-ți reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367