REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Riscul de AVC ischemic la pacientul cu dislipidemie necontrolată terapeutic

Riscul de AVC ischemic la pacientul cu dislipidemie necontrolată terapeutic

Replica API 22 septembrie 2020 | 00:00 963

Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic este una dintre cele mai importante cauze de mortalitate din lume, iar dislipidemia se numără printre principalii factori favorizanti.

Cu toate că studiile epidemiologice au furnizat date contradictorii în privința asocierii dislipidemiei cu accidentul vascular cerebral ischemic, nu poate fi negată influență dislipidemiei în apariția bolilor cardiace coronariene și, în general, a riscului cardiovascular, scrie doc.ro.

Tratamentele cu medicamente pe baza de statine sunt utilizate la scară largă pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic, prin diminuarea concentrației lipidelor din sânge. În plus, în cazul pacienților cu un accident vascular cerebral anterior, statinele reduc riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Controlul terapeutic al dislipidemiei este esențial pentru diminuarea eventualelor riscuri, printre care și cel de AVC ischemic. Analiza datelor de la mai mult de 160.000 de participanți în 24 de studii clinice randomizate a arătat că tratamentul cu statine scade cu până la 21% riscurile și complicațiile legate de primul accident vascular cerebral ischemic nefatal suferit.

Obiectivul principal al tratamentului dislipidemiei este colesterolul LDL (numit și colesterol "rău"), mai precis scăderea acestuia. În funcție de prezența altor factori de risc - cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială, vârstă, sexul, diabetul zaharat, alte forme de boli aterosclerotice (boală arterială periferică, anevrism aortic abdominal, etc.) sunt stabilite diferite obiective pentru nivelurile colesterolului LDL și, implicit, diferite tratamente.

În timp ce netratarea dislipidemiei crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, printre care și de accident vascular cerebral (AVC), tratarea dislipidemiei poate avea, totodată, anumite efecte secundare, însă nici pe departe la fel de periculoase că riscul netratării acestei afecțiuni.

De pildă, tratamentul cu statine poate crește, la unii pacienți, toxicitatea, având reacții adverse precum:

• Simptome gastrointestinale

• Dureri de cap

• Insomnii

• Hepatită toxică

• Mialgie (n.r. dureri musculare)

Dislipidemia poate să apară și acompaniată de sindromul metabolic (n.r. sindromul rezistenței la insulină). În cazul acesta, riscul de accident vascular cerebral, precum și de alte afecțiuni cardiovasculare crește considerabil.

Potrivit specialiștilor, dislipidemia asociată cu sindromul metabolic presupune îndeplinirea a cel puțîn 3 dintre următoarele condiții:

• Colesterol HDL scăzut (mai mic de 40 mg/dL, în cazul bărbaților, sau sub 50 mg/dL, pentru femei)

• Nivel ridicat de trigliceride (mai mare de 150 mg/dL)

• Obezitate centrală (n.r. formarea depozitelor de grăsime în jurul taliei sau abdomenului, precum și în partea superioară a trunchiului)

• Hipertensiune arterială sau administrarea unui tratament pentru hipertensiune

• Glicemie ridicată sau administrarea unui tratament pentru glicemia mare.

Dislipidemia este un factor de risc pentru accidentul vascular ischemic

Accidentul vascular cerebral ischemic este o cauza majoră de morbiditate și de mortalitate. Chiar dacă dislipidemia este un factor de risc major pentru boală cardiacă coronariana (numită și cardiopatie ischemică), rolul ei în patogeneză și dezvoltarea AVC-ului ischemic este mai puțin clar. Studiile epidemiologice au oferit rezultate contradictorii în ceea ce privește asocierea dislipidemiei cu accidentul vascular ischemic. Însă în general, se știe că nivelurile foarte mari ale colesterolului LDL par să crească riscul de AVC ischemic.

Totodată, nivelurile scăzute ale colesterolului HDL (numit colesterol "bun") par să fie asociate cu un risc mai mare de AVC ischemic, pe când importantă trigliceridelor crescute este mai puțîn clară.

Potrivit Național Institutes of Health, în studiile clinice, statinele au redus complet riscul de AVC ischemic în rândul pacienților cu sau fără boală cardiacă coronariana, însă informațiile în ceea ce privește efectele altor medicamente ce modifică nivelul lipidelor din sânge asupra riscului de AVC sunt limitate. Este important să reținem că la pacienții care au avut anterior un AVC, statinele reduc riscul de AVC ischemic și cel al altor evenimente cardiovasculare, însă cresc riscul unui AVC hemoragic.

Oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a identifica ce categorii de pacienți cu AVC (dar fără boală cardiacă coronariana) vor beneficia mai mult de pe urmă tratamentului cu statine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367