REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Riscul de cancer mamar, mai mare la femeile care muncesc noaptea

Riscul de cancer mamar, mai mare la femeile care muncesc noaptea

Replica API 14 august 2020 | 00:00 895

Potrivit unui nou studiu, există o legătură între munca de noapte și riscul crescut de cancer, în sensul că perturbarea ritmului circadian ar putea face ca tumorile să fie mai agresive.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer din lume și una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. Un studiu recent a stabilit o legătură între munca pe tura de noapte și riscul crescut de cancer, sugerând că perturbarea ritmului circadian ar putea face ca tumorile să fie mai agresive, scrie doc.ro.

Riscul cumulat ca o femeie să dezvolte cancer mamar este de aproximativ 5% la nivel mondial, cu un risc de deces de 1,4%. În 2018, peste 2 milioane de cazuri noi au fost diagnosticate, reprezentând aproape 25% dintre toate cazurile de cancer la nivel mondial.

Diverse studii epidemiologice efectuate în ultimii ani la nivel internațional au făcut posibilă înțelegerea mai clară a factorilor susceptibili de a crește riscul de dezvoltare a cancerului de sân.

Ce se știe în prezent este că mai puțin de 10% dintre cazuri sunt ereditare și au o origine genetică. În majoritatea cazurilor de cancer mamar, diverși factori de risc identificați au legătură cu stilul de viață, de exemplu, cu fumatul, cu alimentația nesănătoasă, cu un stil de viață sedentar sau consumul de alcool. Există, de asemenea, factori hormonali asociați cu administrarea de pastile contraceptive de la vârste tinere sau pe termen lung, precum și cu tratamentele hormonale din timpul menopauzei.

Nu în ultimul rând, oamenii de știință sunt din ce în ce mai interesați de factorii de mediu care ar putea duce la dezvoltarea cancerului de sân, cum ar fi poluarea aerului sau ciclurile modificate de lumină/întuneric, cum este cazul persoanelor care lucrează noaptea și dorm ziua.

Tulburările de ritm circadian afectează negativ organismul

Aceste efecte ale decalajului de ritm circadian asupra tumorilor mamare au făcut obiectul studiului¹ de față. Cu toții avem un ritm circadian sau un ceas intern, un ritm biologic integrat care ia forma unui ciclu continuu și guvernează anumite procese fiziologice, cum ar fi procesul de veghe/somn și hrană. Ritmul circadian se întinde pe 24 de ore și este definit prin alternanța dintre trezire, perioada zilei în care o persoană este trează și somn, perioada în care se odihnește.

În acest domeniu, mai mulți factori acționează simultan, în special lumina, al cărui efect depinde de durata expunerii la ea. Locul de muncă al unei persoane poate perturba acest ritm circadian din cauza modificării timpului de expunere la lumină și a nevoii de somn. De exemplu, obligarea persoanei să rămână trează noaptea și să doarmă în timpul zilei sau să lucreze în ture schimbă constant perioadele de somn și de veghe, ceea ce poate avea repercusiuni fizice negative.

Studiile arată că această situație care implică munca în schimbul de noapte și dormitul pe timpul zilei poate duce la tulburări la nivel metabolic, cardiovascular, imunitar și cognitiv. Despre asocierea acestei situații cu cancerul nu s-au făcut multe cercetări.

Riscul este mai crescut pentru femeile aflate în premenopauză

Pentru a răspunde la întrebarea dacă tulburările ritmului de somn/veghe cresc riscul de cancer la sân, oamenii de știință au efectuat un studiu pe șoareci la care s-au dezvoltat spontan tumori ale sânului. Animalele au fost supuse unui decalaj orar continuu cu scopul de a reproduce experimental un ritm de lucru în continuă schimbare (alternanța muncii de zi cu cea de noapte).

Cercetătorii au observat apoi că tulburarea circadiană a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării tumorilor mamare. Mai precis, această perturbare a ritmului de veghe/somn a sporit diseminarea celulelor canceroase și formarea metastazelor la animalele incluse în studiu.

Oamenii de știință dezvăluie, de asemenea, că aceste tulburări cronice ale ritmului circadian fac ca sistemul imunitar să fie mai „permisiv” la diseminarea celulelor canceroase prin modificarea microambientului tumoral. Eu au depistat chiar mecanismul din spatele acestor efecte negative ale „stresului circadian” asupra progresiei tumorii.

Astfel, rezultatele studiului arată că tumorile exprimă mai puternic o moleculă numită chemokină Cxcl5, având particularitatea de a atrage celulele sistemului imunitar numite mieloide CXCR2, al căror rol este să scadă răspunsul imunitar al organismului, care ulterior le permite să se răspândească mai ușor.

Acest studiu consolidează, astfel, concluziile altor studii epidemiologice efectuate anterior pe această temă. Ținând cont de aceste rezultate, echipa de cercetare specifică faptul că o categorie a populației este în special în pericol: femeile aflate în premenopauză care au un orar de muncă în ture, deoarece sunt mai expuse la cancerele de sân mai agresive. Interesant este că Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, sub egida OMS, a adăugat acest tip de organizare a muncii în ture, inclusiv ture de noapte pe lista agenților „probabil cancerigeni” încă din 2007.

Cum te menții sănătos dacă lucrezi în schimbul de noapte

Alimentația, somnul și programul de exerciții fizice pot avea de suferit dacă lucrezi în schimbul de noapte sau în ture care includ și program de noapte. Ce poți face pentru a-ți păstra starea de sănătate?

Nu lăsa alimentația la voia întâmplării. Ia-ți la serviciu o caserolă cu alimente sănătoase, care să îți dea energie, și care să includă și legume și fructe proaspete.

Nu exagera cu cofeina: bea ultima cafea cu cel puțin cinci ore înainte ca tura ta de noapte să se termine, pentru ca, odată ajuns acasă, să te poți odihni corespunzător

Programează-ți îndatoririle casnice și față de familie în așa fel încât să beneficiezi de măcar 7 ore de somn bun, chiar dacă este pe timpul zilei. Draperiile sau jaluzelele îți sunt utile pentru a face întuneric în dormitor, la fel și dopurile de urechi care să atenueze zgomotele de afară sau din casă.

Nu renunța la exercițiile fizice, pentru că mișcarea te ajută să și dormi mai bine. Fie că mergi pe jos câteva stații de autobuz, fie că ieși la plimbare cu câinele câte 20 de minute, fie faci 30 de minute de sport în casă, important e să nu fii sedentar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614