REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Riscurile întârzierii tratamentului pentru hepatita C

Riscurile întârzierii tratamentului pentru hepatita C

Replica API 27 aprilie 2021 | 00:00 798

Potrivit unui studiu prezentat recent în cadrul Congresului Internațional al Ficatului de la Viena, amânarea tratamentului pentru hepatită C până la momentul în care boală hepatică ajunge să progreseze are în mod clar repercusiuni grave.

Acestea pot însemna o scădere a eficacității tratamentului și, mai mult, un risc crescut de evenimente clinice sau chiar de deces, scrie doc.ro.

Infecția cu hepatită C cronică poate provoca pe parcursul trecerii anilor boli grave de ficat, inclusiv ciroză sau cancer la ficat, apărând nevoia unui transplant de ficat. Asta pentru că, în prima faza, virusul hepatitic C declanșează procesul inflamator la nivelul ficatului. Fără tratament, inflamația îndelungată provoacă fibroză hepatică. Treptat, fibroză hepatică avansează, țesuturile sănătoase ale ficatului fiind înlocuite de țesuturi cicatriciale. În acest fel apare ciroză hepatică.

Un economist de la Centrul “Schaefer” pentru Politică în Sănătate și Economie din Los Angeles, pe nume Jeffrey Mccombs, a comparat, împreună cu colegii săi, rezultatele tratamentului persoanelor cu hepatită C, care au tratate înainte sau după dezvoltarea bolii hepatice avansate.

Rezultatele nu au fost atât de bune pentru persoanele care au întârziat tratamentul până în momentul când boală a avansat. Mai exact, aceștia au prezentat o reducere de 11% a evenimentelor clinice și o reducere de doar 25% a mortalității. În concluzie, beneficiile tratamentului sunt categoric diminuate atunci când tratamentul este întârziat.

Hepatită C este o afecțiune cronică a ficatului, care apare în urmă infectării cu virusul hepatitic C (VHC). În prima parte, adică în primele 6 luni de la infectare, hepatită C va fi în faza acută, timp în care virusul poate fi eliminat spontan de către organism, fără un tratament anume. Din păcate însă, un procent de până la 85% dintre pacienții infectați cu VHC se confruntă cu o cronicizare a infecției cu acest virus.

Imediat după stabilirea diagnosticului de hepatită C cronică, pacientul trebuie să înceapă tratamentul. Astfel, se încetinește evoluția afecțiunii și totodată se reduc leziunile aduse de acest virus ficatului.

Tratamentele antivirale dezvoltate în ultimii ani pentru hepatită C pot elimina virusul din organism, având o rată de vindecare de până la 99%. Medicul va recomandă tratamentul potrivit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de starea să de sănătate și de bolile asociate.

Există și situații în care medicul poate consideră amânarea tratamentului o varianta de luat în considerare, însă aceste situații sunt rare.

O situație în care tratamentul pentru hepatită C este amânat este aceea în care pacientul suferă de o altă afecțiune cronică, precum o afecțiune cardiacă sau cancer, ceea ce ar face administrarea tratamentului antiviral destul de riscantă.

Și alcoolismul reprezintă o problema care poate influență momentul începerii tratamentului pentru hepatită C. Consumul excesiv de alcool poate influență modul în care acționează medicația, așa că medicii recomandă tratarea alcoolismului, iar abia apoi începerea tratamentului pentru hepatită de tip C.

Important este că hepatită C să fie diagnosticată cât mai devreme, iar tratamentul să fie făcut cât de repede se poate, astfel încât daunele aduse ficatului să fie cât mai reduse. Medicul gastroenterolog este cel în măsură să te sfătuiască cu privire la tratamentul pe care trebuie să îl urmezi, dar și cu privire la momentul începerii acestui tratament antiviral.

Care sunt principalele cauze ale întârzierii administrării tratamentului în hepatita C

Boală nu este diagnosticată la timp – mulți pacienți află că suferă de hepatită C când boală este deja în stadiu avansat și virusul a creat leziuni permanente la nivelul ficatului. Persoanele care au primit transfuzii de sânge înainte de anii ’90, persoanele care s-au tatuat într-un salon care nu respectă normele de igienă, persoanele care își fac manichiură într-un salon de înfrumusețare precum și cele care își injectează substanțe sunt expuse riscului crescut de hepatită C și ar trebui să își facă testul de hepatită C.

Posibile interacțiuni cu alte medicamente – dacă pacientul urmează deja un tratament pentru alte afecțiuni cronice, care ar putea interacționa cu medicamentele antivirale, tratamentul pentru hepatită C poate fi amânat.

Abuz de alcool sau substanțe – dacă medicul se teme că ficatul va suferi în continuare daune din cauza consumului de alcool sau droguri, tratamentul poate fi amânat. Alcoolul reduce eficacitatea tratamentului antiviral pentru hepatită C. Se recomandă cel puțin 6 luni de abstinență atunci când vine vorba despre droguri și alcool, în cazul pacienților care vor să urmeze un tratament împotriva hepatitei C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218