REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Rizea: „Atât timp cât faci publicitate la un medicament, înseamnă că, de fapt, atentezi la sănătatea populației”

Rizea: „Atât timp cât faci publicitate la un medicament, înseamnă că, de fapt, atentezi la sănătatea populației”

Replica API 15 ianuarie 2016 | 00:00 170

APMGR: interzicerea reclamelor la medicamente e o măsură anticonstituțională

APMGR: interzicerea reclamelor la medicamente e o măsură anticonstituțională

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România nu este de acord cu propunerea legislativă venită din partea Senatului, conform căreia trebuie interzisă publicitatea de orice fel la medicamente, în domeniul audiovizualului. APMGR consideră că această lege ar încălca dreptul la informare al consumatorului, temându-se și de pierderi financiare semnificative, în cazul în care ar fi aprobată. Președintele Klaus Iohannis a retrimis însă legea la Parlament pentru reexaminare, întrucât aceasta ar încălca anumite directive europene. Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța este indignat de consumul fals de medicamente pe care îl promovează producătorii. El consideră că cei ce fac acest lucru atentează la sănătatea cetățenilor.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a salutat, luni, 11 ianuarie, potrivit Agerpres, decizia președintelui Klaus Iohannis de a retrimite pentru pentru reexaminare la Parlament legea care interzice publicitatea de orice fel la medicamente în domeniul audiovizual. „Este o decizie firească având în vedere că interzicerea publicității la medicamente în audio-vizual ar fi fost o supra-reglementare anticonstituțională și antieuropeană. Sperăm ca Parlamentul să ia, de această dată, decizia normală a respingerii acestui proiect, care nu poate fi aplicat în forma propusă”, afirmă președintele APMGR, Dragoș Damian, citat în comunicatul de presă, relatează Agerpres. Potrivit APMGR, această lege este anticonstituțională și încalcă dreptul la informare al consumatorilor și că statul și agenții economici ar ieși în pierdere dacă această lege ar fi aprobată. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea, se arată în continuare indignat de faptul că se face atât de multă publicitate atât la medicamentele de orice fel, cât și la suplimentele alimentare. El susține că reclamele încurajează consumul fals de medicamente: „Păi, da! Ei au dreptate. Ar trebui să facem reclamă la toate medicamentele, și la droguri dacă se poate. Ar trebui să informăm pacientul și cu privință la droguri, nu? Pentru cei de la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice s-ar putea să scadă vânzările, și de asta. Medicamentul nu este o hrană obișnuită, nu este o haină, nu este un lucru obișnuit”. Rizea este de părere că cei care fac publicitate la produsele medicamentoase, defapt atentează la sănătatea populației: „Atât timp cât faci publicitate la un medicament, înseamnă că defapt, atentezi la sănătatea populației. E ca și cum, hai să facem reclamă la cea mai bună mâncare care este whiskey-ul. Medicamentul nu are nenoie de reclamă. Noi îl tratăm pe om cu medicamente dar dacă nu e bolnav... ”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța „Eu țin minte din facultate, când învățam la un moment dat despre diferite boli și citeam simptomele unei boli, mi se părea că și eu am boala respectivă. Și nu aveam nimic.Dar dacă eu o să văd reclame care spun că medicamentul cutare face bine la ceva, o să zic că și eu am mâncat sau am băut prea mult și atunci, hai să îl iau pentru că îmi face bine. Reclama mărește consumul de medicamente și producătorii sunt interesați să mărească consumul artificial”, a mai precizat Vasile Rizea. Amintim că Senatul a aprobat luni, 14 decembrie, interzicerea reclamelor detaliate pentru medicamente în domeniul audiovizualului, precum şi interzicerea totală a reclamelor la medicamentele ce se eliberează doar pe bază de reţetă, publicitatea fiind permisă prin intermediul altor mijloace decât cele audiovizuale.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102