REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Roberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Roberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Replica API 17 aprilie 2021 | 00:00 868

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, au anunţat joi organizatorii evenimentului, care va avea loc în perioada 1-11 septembrie anul acesta, relatează EFE, citată de Agerpres.

Roberto Benigni

Sursa foto: Roberto Benigni/Facebook.com

Autorul filmului laureat cu Oscar "La vita e bella" (1997) s-a declarat onorat pentru acest premiu: "Inima mea este plină de bucurie şi gratitudine. Este o onoare imensă să-l primesc", a asigurat el.

Directorul Mostrei, Alberto Berbera, a justificat această decizie subliniind că Benigni a fost încă de la începuturile sale în lumea filmului şi a teatrului în anii 1970, "o gură de aer inovatoare şi ireverenţioasă faţă de reguli şi tradiţii".

O figură "fără precedent şi fără egal" în peisajul artistic caracterizat prin "exuberanţă, îndrăzneală şi generozitate faţă de public" prin "ilaritatea pasionantă" şi originalitatea creaţiilor sale artistice.

"Printr-un admirabil eclectism, fără să renunţe niciodată la originalitatea sa, el a făcut saltul de la unul din actorii comici cei mai originali din galeria artiştilor italieni, la cel de regizor capabil să realizeze filme cu un mare impact popular", a subliniat Alberto Berbera.

Roberto Benigni (Castiglion Fiorentino, 1952) este unul dintre artiştii cei mai apreciaţi în Italia şi în lume, cunoscut pentru a fi realizat capodopera cinematografică "La vita e bella", o poveste plină de tandreţe în mijlocul Holocaustului scrisă, regizată şi interpretată de el însuşi.

De-a lungul carierei sale extinse el a lucrat ca actor pentru regizori de renume precum Jim Jarmusch în "Down by law" (1986) şi "Night on Earth" (1991), în "To Rome with love" (2012) al lui Woody Allen, sau în "La voce della luna" (1990), filmul-testament al lui Federico Fellini.

Debutul său ca regizor a fost cu filmul "Tu mi turbi" (1983), după care a urmat o serie de şapte filme cu mare succes la public, printre care "Il piccolo diavolo" (1988) cu Walter Matthau.

În 1987 a înfiinţat compania de producţie "Melampo Cinematografica" alături de soţia şi muza sa, Nicoletta Braschi, şi împreună au realizat filme ca "Pinocchio" (2002), unul dintre rolurile cele mai mai cunoscute ale lui Benigni.

Un clasic al literaturii italiene la care va reveni în 2019, de data aceasta în regia lui Matteo Garrone şi în rolul lui Geppetto.

Pe de altă parte ca un adevărat trubadur, Benigni a străbătut întreaga ţară cu turnee în care a recitat "La Divina Comedia" de Dante Alighieri.

Luna trecută el a recitat versuri din această capodoperă universală în faţa şefului statului, Sergio Mattarella, la ceremonia desfăşurată la palatul Quirinale pentru a comemora 700 de ani de la moartea lui "Sumo Poeta" florentin.

În 2015, preşedintele de atunci al ţării, Carlo Azeglio Ciampi, l-a numit Cavaler al Marii Cruci şi i-a conferit titlul Ordinul de Merit al Italiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218