REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Rodica Popescu-Bitănescu: Eu scriu pentru public. Prezint poveşti adevărate de viaţă, pentru oameni deştepţi şi rafinaţi

Rodica Popescu-Bitănescu: Eu scriu pentru public. Prezint poveşti adevărate de viaţă, pentru oameni deştepţi şi rafinaţi

Replica API 3 martie 2014 | 00:00 134

Comedia "Triunghiul femeilor", jucată la Constanţa

Comedia "Triunghiul femeilor", jucată la Constanţa

Rodica Popescu-Bitănescu este una dintre cele mai bune actriţe pe care România le-a avut sau le va avea vreodată. Cu ocazia premierei comediei "Triunghiul Femeilor", pe scena Casei de Cultură din Constanţa, această artistă plină de umor şi de viaţă a povestit cotidianului "Replica" despre piesa pe care a scris-o, a regizat-o şi în care joacă, dar şi despre talentul de a fi actor sau de şansele pe care tinerii noştri le mai au la o carieră artistică în societatea actuală.

Reporter: Cum aţi defini piesa "Triunghiul femeilor"?

Rodica Popescu Bitănescu: Eu nu povestesc niciodată despre ce scriu, pentru că se strică surpriza pentru public. Dar e o piesă scrisă pentru oameni inteligenţi, pentru lume deşteaptă şi rafinată. Iar publicul din România este din ce în ce mai rafinat în ceea ce priveşte teatrul. De curând am fost la New York, cu piesa "Viaţă de cimitir", cu care am avut un succes imens, la care nu mă aşteptam. În loc să vină 7 oameni, cum credeam, au venit peste 250 de persoane. Şi, dacă tot a venit vorba, comedia romantică "Viaţă de cimitir" este tot un text mai special, pentru oameni deştepţi, unde apare interacţiunea dintre vii şi morţi. Aşa şi în comedia aceasta, "Triunghiul femeilor", se ating toate problemele societăţii româneşti, la care lumea din sală râde, pentru că omul face haz de necaz. Aşa că rezultatul este o piesă nouă, un spectacol nou, care are un mare succes la public şi un impact special. Nu spun eu asta, o spune publicul, care mi se adresează. Sunt foarte încântaţi şi mă roagă să vin şi a doua oară. Probabil că simt nevoia să o vadă şi a doua oară, ceea ce mă bucură din suflet.

Rep.: Tinerii din România care visează la o carieră în actorie au vreo şansă de izbândă, ţinând cont că în general sunt promovate alte feluri de vedete?

R.P.B.: Habar n-am. Fiecare se descurcă cum poate. Eu nu dau sfaturi pentru că ştiu ei, tinerii, să greşească. Poate eu le dau sfaturi, dar tot ce vor ei vor face. E o luptă să fii actor. Important e publicul şi ce cere publicul. Dar eu sunt convinsă că publicul nostru a început să fie mai rafinat şi să facă alegeri mai bune.

Rep.: Cum a fost debutul dumeavoastră? Cât de greu sau uşor?

R.P.B.: Când debutezi e uşor, că joci o dată şi te simţi cel mai mare, apoi vine greul, să te menţii. România are actori buni. Chiar acum, când am fost cu piesa "Viaţă de cimitir" la New York, am mers cu actori foarte buni, acum ne caută America, ne caută Canada. Cei care vor să-şi facă o carieră, îşi fac. Am muncit foarte mult şi au muncit şi ei foarte mult pentru piesa aceea.

Rep.: Cum v-aţi defini dumneavoastră piesele? Pentru cine le scrieţi?

R.P.B.: Eu scriu pentru ei, pentru public. Scriu exact despre ei, şi exact asta îi interesează: să se scrie despre ei. Vor să vadă problemele societăţii şi mentalităţi. La mine decorurile sunt extrem de simple, la mine sunt mai importante ideile şi textul decât muzica, luminile, decorul, efecte speciale, femei sau bărbaţi goi. Acestea sunt momente spectaculare şi comerciale. Pe mine nu mă interesează. Aşa ar fi foarte uşor să faci, dar ideile şi textul unde sunt? Aşa îmi explic eu că lumea a început să vină la spectacolele mele. Piesele mele sunt universal valabile, unde prezint viaţa oamenilor din România, poveşti adevărate de viaţă.

Rep.: Care a fost cel mai fericit moment din întreaga carieră?

R.P.B.: Sunt atât de multe momente triste şi fericite în viaţa mea încât nu mai ţin cont. De cele mai fericite momente am parte când aud aplauzele publicului, la fiecare final de piesă. Şi se tot repetă aceste momente fericite.

Rep.: Ce planuri aveţi pentru perioada următoare?

R.P.B.: Îmi doresc să termin ce-a de-a cincea comedie, nu pot să dau detalii referitoare la titlu sau la subiect, pentru că se strică surpriza. N-am avut timp să o termin, dar sper ca până în primăvară să fie gata şi să încep repetiţiile.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367